A teafajták szellemi hatásairól - röviden |
 Véleményem szerint, a Darjeelingi tea segíti a legintenzívebben, és teszi koncentráltabbá a különböző meditációs gyakorlatokat. Érezhető hatásában a Himaláya misztikus kisugárzása, a hegyvidék hidegsége. Tisztán, cukor nélkül ajánlatos fogyasztása... |
Tovább...
|
|
 A zöldteák nincsenek fermentálva, általában jellegzetesen nyers, kissé fűre emlékeztető ízzel rendelkeznek. Némely fajtájukat ún. "gaiwan"-ban, egy 3 részből álló kínai teáscsészében szolgálják fel. A gaiwan esetében a tealevelek szabadon úsznak a "csésze" részben, melyre rászorítjuk a "fedőt", ami a tea szűrésére és melegen tartására szolgál. |
Tovább...
|
|
 Az elkészítés módja rendkívül fontos. Itt három tényezőre kell figyelni: a tea mennyiségére, a víz hőmérsékletére és az áztatási időre. A felhasználandó teamennyiség tulajdonképpen ízlés kérdése. Ázsiában általában több teafüvet használnak, mint Európában. A tea mennyisége 0,5 liter vízhez 4 és 8 gramm között lehet. |
Tovább...
|
|
 Kallej Valley FTGFOP1 A Himalája alsó lejtőin fekvő Darjeeling vidékéről származik, a világ legfinomabb teái közt tartják számon. A mi Darjeelingünk illatos, erősen muskotályos aromájú. A világos, szép szín a kiváló minőség jele. |
Tovább...
|
|
 A "Tigris forrás" tea a Hangzhou (Zhejiang tartomány) nevű város körüli ültetvények híres szortimentjének legmagasabb osztályába tartozik. Ez a név a Tiuyun hegység kultikus helyeire emlékezteti a teakedvelőket, ahol a legenda szerint a legjobb forrásvíz található a Long Jing készítéséhez. Az öt legtekintélyesebb kínai tea közé tartozik. Az átlátszó világoszöld öntetű tea több felöntés után is kiváló színű, ízű és illatú. |
Tovább...
|
|
 E tea a kínai Fujian (Fucsien) tartományból származik. A Shou Mei mint ún. fehértea minimális beavatkozással készül: a leveleket szedés után megszárítják a Nap alatt, így azok csak egy természetes fermentációs folyamaton mennek keresztül. Fermentációs fokozatban és ízében a zöld- és az oolongteák közé esik. |
Tovább...
|
|
 Egészlevelű, fermentált, első osztályú tea a dél-kínai Yunnan tartományból. A vörös teaszálak között a teacserje aranyszínű rügyei láthatók. Finom, egyenletesen pödört levelei barnásvörösek. Erősen karakteres tea. Aromával telített, enyhén fanyarkás ízzel, illata édeskés. Egy exportra szánt, igen gondosan feldolgozott kínai teáról van szó. |
Tovább...
|
|
 Ez a tea Fujian (Fucsien) tartományból származik, és egy, a "Vas" Kuan Yin istennőnek szentelt templomnál fedezték fel. Levelei zöldesfeketék, az öntet pedig sárgás színű. Karakteres, tökéletes aromájú, amely fanyarkásból malátás-édessé válik, sokáig megmaradó utóízzel. A Tie Kuan Yin tea fogalom a kínai oolongteák között. |
Tovább...
|
|
 Habár a Sencha-teákat általában nem szokták "árnyékolásos" módszerrel termeszteni, a Gokujoucha esetében Kazunobu a teacserjét szedés előtt 5 napon keresztül 50%-osan leárnyékolja. Ennek köszönhetően alacsony marad a levelek polifenol- (csersav-) tartalma, viszont megnő az édeskés és lágy ízt adó klorofil aránya. |
Tovább...
|
|
|