Menu Content/Inhalt
Főmenü > Jóga
 
A jóga 11 gyakorlati köre
ImagePatanjali 8 angájával szemben, mely a Rádzsa jóga „szellemi” útját mutatja, a jóga 11 köre magának a gyakorlásnak a különböző technikáit ismerteti, melyek együttes alkalmazása harmonikus összhangot teremt. Az ászanák gyakorlásakor igény ébred arra, hogy a tudattal is dolgozzunk, és szervezetünkkel együtt, megtisztítsuk az évek alatt felhalmozódott szennyeződésektől...
Tovább...
 
TANTRA: Az önmegvalósítás útja
ImageTanítása Shívától és feleségétől, Parvatitól ered, eredeti leírását a Maha-Nirvana-Tantra Szent Irat őrzi. A Tantra a felébredés, a cselekvés útja, így tanítása a mai ember számára nagy jelentőségű. Jelentős hangsúlyt fektet saját nehézségeid transzformálására, a magadon való munkára és arra ösztönöz, nézz szembe a halállal. Ez kicsit riasztó lehet, hiszen a mai kor embere a halálnak egyáltalán nincs tudatában.
Tovább...
 
A jóga - mint egyetemes elv
ImageA Bhagavad Gítában Krisna így szól Arjunához: "A jógát én a Napnak adtam." Hogyan értelmezhetjük ezt? A Nap nem egy személy. A Nap a világegyetem egy része, amelynek fénye és energiája az élet feltétele és fenntartója. Ez az erő vagy energia, amely egyesülés és tömörülés révén a Nappá lett, a jóga, amelyről Krishna beszél. A jóga elve sokkal ősibb tehát az emberiségnél, és nem az ember alkotta. A jóga egész tudománya abból az igényből fakad, hogy az ember választ akar kapni léte alapvető kérdéseire: Ki vagyok? Honnan jöttem? Merre tartok? Miért vagyok itt? Betöltöm-e a feladatom?
Tovább...
 
A jóga - mint egyetemes spirituális út
ImageNem számít, milyen valláshoz tartozunk, vagy nem tartozunk egyikhez sem, hiszen a jóga támogat mindenfajta pozitív gondolkodásban és pozitív életvitelben, egyesíti magában minden világvallás pozitív elveit: az erőszakmentességet, a megértést, mások segítését, a megbocsátást és szeretetet.
Tovább...
 
A Hatha Jóga jelentése
ImageA jógagyakorlatokban (asana) egyensúlyra törekszünk, és ha az egyensúlyt elértük, könnyedséget érzünk, mivel ilyenkor megfelelő a bennünk lévő feszültség mértéke, a yang és yin erő között egyensúly jön létre. Ilyenkor az energia szabadon áramlik bennünk, a gyakorlat elvégzéséhez pedig minimális energiára van szükség.
Tovább...
 
A Suraya Namaskara vagy Napüdvözlet
ImageA Surya Namaskara: A szanszkrit nyelvben a Surya szó Napot (mint égitest) jelent. A Namskara szó pedig szeretetteljes köszöntést, üdvözlést. A Surya Namaskara egy olyan jótékony hatású gyakorlatsorozat, amely a gyakorlót felkészíti az ászanák (testtartások) gyakorlására és azok hatását sajátos módon kiegészíti. Felfrissíti az egész test izomzatát és felgyorsítja a légzést ill. szívverést (ezáltal növelve az oxigénellátást) anélkül, hogy fáradságot vagy légszomjat idézne elő.
Tovább...
 
Pránajáma
ImageA Gheranda-Szamhitá Jógájában az egyik legfontosabb elem, mintegy központ a Jógában, a Pránájáma, amit időnként a lélegzet szabályozásaként és visszatartásaként írnak le. A Gheranda itt foglalkozik az idő és hely, a szabályozott táplálkozás kérdésével, a Nádik megtisztításával, a különbözó Pránákkal, Kumbhakával, azaz a valódi Pránájámával, ami nyolcágú: Szahita, Szúrjabheda, Uddzsájí, Sítalí, Bhasztríká, Bráhmarí, Múrccshá és Kevalí. Szintén leírja a titkos hangok létráját, amely megnyilvánul a Szádhaka láthatatlan anatómiájában, mint a Pránájáma gyakorlatban való jártasság, melyet a fejlődés érdekében folytat.
Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Találatok 10 - 16 / 16

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk