Menu Content/Inhalt
Főmenü > Természetgyógyászat > Az ember energiaközpontjai I.
 
Az ember energiaközpontjai I.
ImageAz embernek a fizikai testén kívül úgynevezett finomtestei is vannak. A finomtestek rétegesen burkolják be a fizikai vagy anyagi testet. A fizikai testet közvetlenül az energetikai test vagy étertest, ezt az érzelmi vagy asztrális test, azt a gondolati vagy mentális test, amazt pedig az okság vagy kauzális test foglalja magába. Minden testnek további finomanyagi rétegei vannak, ezek összessége alkotja az emberi energiamezőt vagy aurát. Az aura állandóan változik gondolatainknak és érzelmeinknek megfelelően. Minden rétege más-más frekvencián rezeg a szivárvány színeinek megfelelően. A benne zajló energia- és információáramlás összefügg testi-lelki egészségünkkel.

Az energiamező étertesti részében, amely millió ezüstös energiaszál rendszeréből épül fel, egyes helyeken ezek az energiaszálak összesűrűsödnek, intenzíven rezgő és forgó központokat hozva létre. Ezeket a központokat nevezzük szanszkrit nyelven csakráknak, ami kört, korongot vagy kereket jelent.

Minden csakra összefügg a személyiség egy bizonyos megnyilvánulási és kifejezési síkjával, ami egyben az illető fő tanulási feladatára is utal. Az emberi energiarendszer ugyan sok csakrával rendelkezik, a hindu hagyomány hét fő csakrát tart számon. Ezek egymás fölött helyezkednek el a farkcsonttól a fejtetőig a test elülső és hátulsó tengelyében, és különböző sziromszámú lótuszvirágokként ábrázolják őket.

Összeköttetésben és ezáltal szoros összefüggésben állnak egymással, valamint a fizikai test irányító mechanizmusaival, mint például a gerincvelő, az idegrendszer és a belső elválasztású mirigyrendszer. A fizikai testbe örvénylő forgással csatlakoznak be, gondoskodva annak energia- és információellátottságáról, valamint cseréjéről. Működési zavaraik, alul- és túlműködésük önértékelési, szokásbeli és viselkedési problémákban, testi és lelki betegségekben nyilvánulnak meg. Kiegyenlített működésükhöz hozzájárulnak a megfelelő energia- és információáramlást elősegítő mudrák vagy kéztartások alkalmazásai.

Spirituális létraként működve energiaáramlásunkat felfelé irányítják, mindig a következő csakra felé, a fizikaitól a spirituális síkig, ezzel növelve önismeretünket, kapcsolati harmóniánkat és a világba való beilleszkedésünket, ami végső fokon az egótól való megszabadulásunkat jelenti a megértő és megengedő szeretet megtapasztalása révén.
 
Szerző: Frank Zsófia természetgyógyász
www.frankzsofia.hu
Copyright ©2001. Frank és Társai BT. Minden jog fenntartva. A fenti szórólap szerzői műnek minősül. A szerzők engedélye nélkül a szórólapról készülő mindennemű másolat a szerzői jogi törvénybe ütközik.
Irodalomjegyzék: Dzsohari, Haris: Csakrák; Simpson, Liz: A csakragyógyítás könyve; Vollmar, Klausbernd: A csakrák; Sieczka, Helmut, G.: Csakralégzés; Leadbeater, C. W.: A csakrák; Dr. Feuerstein: Yoga tradíció; Davidson, John: Subtle energy
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk