Menu Content/Inhalt
Főmenü > Teasarok > Kínai teák - Zöld
 
Kínai teák - Zöld
ImageZhu Cha China Gunpowder (Kínai Gyöngytea)
A "lőpor" (gunpowder) jelző olyan zöldteát takar, amit hagyományos módszerrel kicsi, kemény golyócskákká sodortak. Friss, élénkítő tea, világos zöldessárga színnel a csészében. Hétköznapi teafajta.

Long Jing (Sárkány Kútja)
Az egyik legősibb és leghíresebb kínai zöldtea, mely Zhejian (Csöcsien) tartományban, a "Nyugati tó" partján terem. Lapos, szilárd levelei könnyű, édeskés ízű, világos öntetet adnak.

Long Jing Cha "top grade" (Tiger Spring)
A "Tigris forrás" tea a Hangzhou (Zhejiang tartomány) nevű város körüli ültetvények híres szortimentjének legmagasabb osztályába tartozik. Ez a név a Tiuyun hegység kultikus helyeire emlékezteti a teakedvelőket, ahol a legenda szerint a legjobb forrásvíz található a Long Jing készítéséhez. Az öt legtekintélyesebb kínai tea közé tartozik. Az átlátszó világoszöld öntetű tea több felöntés után is kiváló színű, ízű és illatú.

Wei Shan Mao Jian (Kolbász tea)
Talán kicsit furcsán hangzik ennek az igen kiváló minőségű teának a neve. A kínaiak egyik közkedvelt kolbászukhoz isszák, innen kapta nevét.

Dian Lu (Yunnan Lu- Zöld Yunnan)
Zöldtea Yunnan tartományból, azonos méretű levelekkel. Ezek ezüst színe miatt "Silvery Pekoe"-nak is nevezik. Íze enyhén virágos-fanyarkás.

Tian Mu Long Zhu (Sárkányszem)
Ez a tea a Tian Mu nevű hegységből "Nyugat-Zhejian" (Csöcsien) tartományból származik, mely természeti kincseiről, csodálatos tájairól, impozáns vízeséseiről és nagy folyóiról híres. A tea felhők között, 600 és 1300 méter magasságban nő (mivel a hegycsúcs már túl szeles a teatermesztéshez). Rendkívül látványos teafajtánk; a borsószemnyire göngyölt tearügyek szépen kinyílnak csészéjében. E nemes teafajta öntete kicsit édeskés, és akár hatszor is felönthető.

Huang Shan Mai Feng (Sárga Hegység)
Ez a csúcsminőségű tea Kína Anhui tartományából származik. Nevét arról a Huang Shan, azaz Sárga hegységről kapta, amelynek völgyeiben termesztik és előállítják. Ennek a tartománynak az ún. császári, azaz a kötelezően beszolgáltatandó teája (tribute tea) volt. Illatos és hosszú leveleit pirítással kezelik. Halványsárga öntete virágos zamatú.

Song Yang Yin Hou (Ezüst Majom)
Különleges zöldtea Zhejian (Csöcsien) tartományból. Neve arra utal, hogy a cserjék rendkívül nehezen megközelíthető, hegyi szakadékokban találhatók, így elsősorban majmok tudják ezeket elérni, és ők csakis az őket eltartó buddhista szerzeteseknek hajlandók dolgozni. Nemcsak csodálatos illatú és édeskés ízű e gőzöléssel kezelt tea, hanem látványos is: a levelek eleinte a vízen úsznak, majd süllyedni kezdenek és lebegnek föl s alá.

Eshan Mao Feng (Nagybokor az Igaz Hegyekből)
Ez a Yunnan hegyeiből származó egyik legértékesebb kínai zöldtea, mely sokszor leönthető. Leveleit magas hegyek terjedelmes bokrairól szedik. Rendkívül friss aromájú tea. Ez a tea sok felöntést elvisel, még kihűlt állapotban is fenséges.

Simao Long Zhu (Sárkánygyöngy)
Válogatott zöld tea, melyet kézzel mogyoró nagyságú golyókká sodornak. Egész éves tea.

Putuo Fo Cha (Buddha teája Putuo Shan szigetéről)
Ezt a kétezer éves hagyománnyal rendelkező teát buddhista szerzetesek kolostoraiban termesztik és csak kézzel dolgozzák fel. Ez biztosítja ennek a különleges teának kiemelkedő minőségét. Úgy hírlik, hogy ez volt az első ilyen jellgű tea, amely az "öreg" kontinensre érkezett.

Moli Hua Cha (Jázminvirágtea)
Klasszikus kínai recept szerint készült, arab jázminvirágok friss illatával gazdag tea. Öntete világossárga. Kifejezetten társasági, délutáni tea.

Que She Jian (Madárnyelvecskék)
Csúcsminőségű kínai jázmintea. Kicsi, azonos méretű, sötétzöld levelei közé kínai jázminvirágokat kevertek, erről kapta a nevét: "Madárnyelvecskék". Klasszikus, a császári tradíciók szerint készült tea, mely rendkívül illatos és virágos aromájú, világossárga öntettel. A hagyomány szerint előnyös hatással van a szerelmi életre is!

Gui Hua Cha (Osmantusvirág-tea)
Kínai teafajta. Kicsi, azonos méretű, sötétzöld levelei közé kínai osmantust (illatvirág) kevertek. Virágos aromájú, világossárga öntettel.
 
Szerző: Szepesi Zsuzsa  - www.1000Tea.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk