A legismertebb teafajták |
A teák különbözőségét elsősorban a fermentáció (erjesztés) adja. A zöldteák nincsenek fermentálva, általában jellegzetesen nyers, kissé fűre emlékeztető ízzel rendelkeznek. Némely fajtájukat ún. "gaiwan"-ban, egy 3 részből álló kínai teáscsészében szolgálják fel. A gaiwan esetében a tealevelek szabadon úsznak a "csésze" részben, melyre rászorítjuk a "fedőt", ami a tea szűrésére és melegen tartására szolgál. Ezt a fedőt résnyire félrehúzva tudjuk a teát a csészénkből óvatosan kikortyolni. Zöldteák egy része többszöri kiáztatásra is alkalmas. Mikor a tea nagy része elfogyott, a tealevél visszamarad, melyet ismét le tudunk önteni, így néhány perc elteltével újabb csészényi teaitalt nyerünk. Egyes, kiemelkedő minőségű fajtákat 4-5-ször is ki lehet áztatni. A fehérteákat csak enyhén fermentálják, amihez a nap segítségét veszik igénybe. Alacsony teintartalmuk miatt bármikor fogyaszthatók. Kitűnő esti tea. Az oolong vagy sárgateák "félig", általában 40-60%-ban erjesztettek. Az erjesztés egy hirtelen hőkezeléssel, pirítással szakítják meg, ezért az oolong teák általában kellemes pirítottak, kissé fanyarkás ízűek. Különleges tea a kétszer erjesztett barna- vagy sötéttea. Az eredetileg közel 80-90%-osan erjesztett teát bambuszban elássák a földbe és ekkor zajlik le a második fermentáció. A fekete- vagy más néven vörösteák 100%-osan fermentáltak. Ízük általában telt, markáns, erőteljes. Szezonális teák Külön kell szót ejtenünk a szezonális teákról. Az úgynevezett szezonális teák, amelyek közé tartozik például a kínai Long Jing "Tiger Spring", a tajvani Tung-Ting, a japán Gyokuro, avagy az indiai Darjeeling a világ piacain arannyal egyenértékűek. Ezek asztronomikus értéke, amely elsősorban a frissességre van alapozva, rendkívül gyorsan elillan, és az eredetileg igen kitűnő tea viszonylag gyorsan a közönséges teák közé sorol be. Ezek alapján a teákat a következőképpen csoportosíthatjuk: 1. Szezonális teák - frissességük igen gyorsütemben csökken, és nincs olyan módszer, mellyel ezt meg lehetne állítani. 2. Egyéves teák - frissességük megőrzésének érdekében különféle módszereket alkalmaznak (vákumozás, jegelés vagy egyéb). 3. Egészéves teák - a betakarítás és feldolgozás egész évben folyik a termelő helyeken. Szerző: Szepesi Zsuzsa - www.1000Tea.hu |