Menu Content/Inhalt
Főmenü > Világvallások > Buddhizmus > Őszentsége a 41. Szakja Trizin
 
 
Őszentsége a 41. Szakja Trizin
ImageŐszentsége Szakja Trizin 1945-ben született a Dél-Tibeti Cedongban. Tibet egyik legősibb spirituális családjából, a Khön családból származik, és a negyvenegyedik tagja a lámák töretlen vonalának, melynek eredete 1073-ba nyúlik vissza. A Szakja hagyomány vezetője; a Szakja Trizin elnevezés jelentése „ A Szakják Trónjának Fenntartója”. Hét éves korában, apja halálakor vált a Szakják vezetőjévé, miközben már intenzív tanulmányokat és szellemi gyakorlatokat folytatott a Szakja hagyomány tanításai alapján. Még gyerekkorában részt vett egy hét hónapos elvonuláson. Főbb tanítómesterei: Dzsamjang Kjenzi Csöki Lodrö, Navang Lodrö Sempen Nyingpo, Csögye Trincsen Rinpocse, valamint Kenpo Api Rinpocse voltak.

1959-ben, mikor a kínaiak megszállták Tibetet, Indiába távozott. Ott Csögye Trincsen Rinpocse útmutatásai által bevezetést nyert és tanulmányozta a Rime gyűjteményt, a Gyude Kundut (a Tantrák gyűjteménye), valamint a Lamdre-t (Út és Gyümölcsei). A három alapvető Szakja vonal, a Szakja, Tzár és Ngor vitele mellett Őszentsége Szakja Trizin tartja a teljes tanításait a „Vashíd”-nak, valamint a Nyingmapák „Hatalmas Tökéletesség”-nek is, melyeket Drupcsen Rinpocse és Dzsamjang Kenzi Rinpocse hagyományozták rá. Őszentsége fenntartója a Lamdre tanításoknak is, melyek átfedik mind a Hinajána, Mahajána és Mantrajána utakat is. Számtalan kolostort alapított Indiában és Kelet-Ázsiában. Kialakította száműzetésbeli székhelyét az Indiai Rajpurban, melynek közelében létrehozta a Szakja kollégiumot, mely a magasabb filozófiai tudományok iskolája, ahol logikát, filozófiát, pszichológiát oktatnak és gyakorolnak. Kíválóan beszél angolul, 1974 óta többször utazott Európába, az USÁ-ba és Dél-Kelet Ázsiába, ahol tanításokat és beavatásokat adott.

1986-ban megalapította a magyar szakjapa közösséget, a Szakja Tasi Csölinget, mely közösség 1998-tól hivatalosan bejegyzett egyházként működik. Őszentsége 1998-ban, és 2002-ben látogatást tett Magyarországon a Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösség meghívására és tanításokat, beavatásokat tartott több száz ember számára.

Jelenléte nagymértékben elősegítette a magyarországi buddhizmus fejlődését.

Forrás: Szakja Tasi Csöling Buddhista Egyházközösség
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk