Menu Content/Inhalt
Főmenü > Természetgyógyászat > Bach-virágesszenciák a félelemre
 
Bach-virágesszenciák a félelemre
A félelemnek sokféle megjelenési formája létezik. Ugyanis nem mindegy, hogy mitől félünk, vagy hogyan félünk. Félhetünk konkrét dolgoktól, de félhetünk meg nem magyarázhatóaktól is. Félhetünk annyira, hogy szinte ledermedünk, de lehet, hogy inkább folyamatos szorongással éljük mindennapjainkat. Vagy túlzottan félthetjük a hozzánk közelállókat.

Dr. Edward Bach virágesszenciái teljes átfogó segítséget nyújtanak a félelmekkel szemben, mégpedig a következők szerint:

Image1. Rock Rose - Napvirág
Olyan esetben segít ez a virág, amikor hirtelen tör ránk egy erős félelem. Ekkor lehet, hogy szinte teljesen ledermedünk, mozdulni is képtelenek vagyunk. Szívdobogásunk felerősödhet, gondolkodásunk teljesen leáll. Szinte dermedt állapotba kerülünk, és nem tudunk mit tenni. Ez főleg a pánik betegekre jellemző. Azonban nagyon nagy segítséget nyújthat azoknak is, akik félnek a természeti jelenségektől (mennydörgés, villámlás). Túl feszült átmeneti állapotban segít egyensúlyt teremteni önmagunkban.
 
 
 
Image2. Mimulus – bohócvirág
Olyan félelmeknél, szorongásoknál használható, amikor félelmünk tárgyát meg tudjuk határozni. Például liftben, vagy járművön való utazástól, kutyától, fogorvostól, betegségektől, vendégségtől, forgalomtól, pénzveszteségtől, telefonálástól, új helyzetektől, mélységtől, stb. Tehát bármilyen félelem esetén, amely a reális életben előfordulhat. Akkor is érdemes ehhez a virághoz fordulnunk, ha túlságosan érzékenyek vagyunk a hidegre, zajra, hangos beszédre, erős fényre, erős szagokra. Nagyon félős gyermekeknek, vagy olyan kisbabáknak is adható, akik reggelente minden ok nélkül sírva ébrednek.

Image3. Cherry Plum - Cseresznyeszilva
Ez a virág többek között akkor tud nekünk segíteni, ha az érzelmeinktől félünk, mert úgy érezzük, hogy ha elengedjük, akkor soha többé nem leszünk képesek visszaterelni a medrébe. Ezért irányítani akarjuk, de máshogy nem tudjuk, csak ha elnyomjuk. Ettől azonban előbb – utóbb akkorára kerekedik bennünk a feszültség, hogy már robbanni tudnánk, de mi továbbra is nyugalmat erőltetünk magunkra. Gyermekeknél ez a feszültség az éjszakai ágybavizelésről egyértelműen felismerhető. Hiszen náluk ilyenkor a kontroll teljesen megszűnik, és kiengedik magukból a fölösleges feszültséget.

Image4. Aspen - Rezgőnyár
Ez a virág a nagyon érzékenyeknek képes segíteni. Ebben az esetben tudatalattink felfogja a környezetünk impulzusait, ezért átvesszük a légterünkben lévő összes félelmet. Ezért nem tudjuk meghatározni, hogy miért, vagy mitől félünk, egyszerűen egy meghatározhatatlan félelem lesz úrrá rajtunk. Rossz előérzetek, sejtések kerítenek hatalmukba. Akkor is nagy hasznát vesszük ennek a virágnak, ha rémálmaink vannak. Esetleg éjszaka izzadtan, reszketve ébredünk fel álmunkból. Sötétben való félelemre is remek gyógyír az Aspen, így azoknak a gyermekeknek is segíti nyugodt elalvásukat, akik eddig csak lámpafénynél voltak hajlandók álomba merülni.

Image5. Red chestnut – Piros vadgesztenye

Ebben az esetben a szeretteinket a legrosszabbtól féltjük. Ilyen például, amikor már 5 perce késik gyermekünk, mi már elképzeljük, hogy kórházban eszméletlen állapotban fekszik, vagy egy balesetben már meg is halt. Ezeknél a félelmeknél annyira erős szimbiótikus kötődés áll még fenn (főleg anya és gyermeke között), hogy az anya gátolja gyermekének fejlődését. Hiszen nem képes elengedni, így a gyermek képtelen a saját életét, a saját érzelmeit megélni. Ilyen esetekben mindkét félnek érdemes szednie ezt az esszenciát.
 
 
Szerző: Tolnai Erzsébet Éva
www.ebredesbt.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk