Menu Content/Inhalt
Főmenü > Természetgyógyászat > Ájurvédás 1x1 - 10 gyakran feltett kérdés
 
Ájurvédás 1x1 - 10 gyakran feltett kérdés
Image1. Honnan ered az Ájurvéda tudománya?
A Védák részeként Istentől eredő tudomány.
 
2. Mit javasol az Ájurvéda a betegségek megelőzésére?
A személyiségtípus és a testalkat alapvető megismerését, pl. pulzusdiagnosztikával és tesztekkel, és ennek megfelelő táplálkozás és életmód bevezetését.
 
3. Milyen napirendet javasol ez az ősi bölcsesség?
Korai kelést és fekvést, nyugodt, lassú életvezetést, de folyamatos, rendszeres aktivitást és munkát. Nem javasolja az eltunyulást vagy a túl sok, elpuhító alvást.
 
4. Milyen élelmiszereket javasol?
Lédús, zsíros, tápláló tejtermékeket, gabonákat, főzelékféléket és hüvelyeseket, ezeket megfelelő, kis mennyiségű, de változatos fűszerezéssel dobja fel.
 
5. Milyen fűszereket javasol az Ájurvéda?
Igazán sokféle fűszert ismerhetünk meg általa, amelyek nem csak élelmiszerként, gyógyszerként vannak számontartva. Az egészség fenntartói pl. a tisztító, hőháztartást szabályozó gyömbér, a béltisztító kurkuma, vagy az energetizáló fahéj.
 
6. Mit kell tennünk, ha beteggé válik szervezetünk?
Természetesen kivizsgálás szükséges. A legtöbb esetben azonban átmeneti legyengülésről van szó. Ha csak ezt valamilyen krónikus betegségünk nem tiltja, az Ájurvéda gyakran ajánlja a kíméletes böjtölést egy-egy napra, amikor csak gyógyteákat, növényi leveket fogyasztunk és ezáltal méregtelenítődik szerveztünk.
 
7. Gyermekek esetében is alkalmazhatók a böjtök?
Természetesen nem. A gyermekek fejlődésben lévő szervezete számára legfeljebb a cukorcsökkentést, könnyebb ételeket javasolja ez a tudományág, a gyermekenek a koplalás sohasem ajánlott.
 
8. Komoly panaszoknál miként kezelhetjük magunkat?
Ilyenkor érdemes orvoshoz vagy természetgyógyászhoz fordulni. A komolyabb panaszokra komplex tisztítókúra és a szervezet ezt követő újbóli megerősítése javasolt.
 
9. Mit javasol e tudományág a pszichés nehézségekre?
Az étrend beállítását, a test karbantartását és ezzel párhuzamosan a mentális pihenést. Természetben való feltöltődést és meditációt. Hosszabb távon érdemes az önismeretre is időt szánni és Istennel való örök kapcsolatunkat visszaállítani, ami a lélek természetes sajátja.
 
10. Mi az Ájurvéda valódi titka?
Egyetlen titkának az nevezhető, hogy megőrizte a tudományterület az ősi, eredeti tanítást, vagyis mindenben a kinyilatkoztatott módon jár el, így teljes és tökéletes rendszer az egészség fenntartására.
 
Szerző: Fodor Kata
www.krisna.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk