A böjtölés |
![]() A betegségek leküzdésének legõsibb módszere a böjtölés volt. Sajnos ezt az egyébként nagyon hatékony módszert a civilizált társadalom szinte teljesen elfelejtette. Az állatvilágban még ma is ez a leghatékonyabb módja a betegségek legyõzésének, de az ember már méltóságán alulinak tartja, hogy ilyen primitív módszerekkel gyógyítsa magát. Betegségeink gyógyulását pedig nagymértékben elõsegíti a szervezet tehermentesítése. Egészséges táplálkozással, a luxuskalória-fogyasztás megszüntetésével a szervezet jelentõs energiatartalékokat képes felszabadítani és a beteg helyre irányítani, elõsegítve ezzel a hatékonyabb gyógyulást. Sokan azonban agyonetetik hozzátartozóikat, féltve õket a betegség alatti legyengüléstõl. Ezzel viszont éppen ellenkezõ hatást érnek el, mert a gyógyuláshoz szükséges energia nagy részét az emésztés munkája köti le. Néhány napos böjtöléstõl még senki sem halt éhen, a kondíció helyreállítását akkor is ráérünk elkezdeni, amikor a beteg már meggyógyult. Mellesleg a böjtölés nem csupán a beteg embereknek használ. Mindenki számára ajánlatos hetente legalább egy böjtnapot tartani. Ezen a napon csak gyömölcslevet és kevés friss gyümölcsöt fogyaszthatunk. A böjtöt zöldséglével és frissen fogyasztott nyers zöldséggel is végezhetjük, de semmiképpen ne alkalmazzunk zöldséget és gyümölcsöt vegyesen, mert az eltérõ emésztési idõ következtében megerjedõ gyomortartalom mérgezést okoz. Ez az életmód fõleg a túltáplált emberek egészségét befolyásolja rendkívül elõnyös módon. Forrás: Kun Ákos, Ezoterikus körkép, 1999 |