Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Vegetáriánizmus > Brij Mohan: A vegetáriánus étkezés és a tudat békéje
 
Brij Mohan: A vegetáriánus étkezés és a tudat békéje
ImageNéhány nappal ezelõtt meglátogattam beteg édesanyámat. A házában van egy tehén, ami néhány nappal azelõtt egy borjút ellett. A borjú szép volt, fényesen csillogó szemekkel és finom fehér bõrrel. Játszadozott, ágaskodott, gyakran anyámhoz jött és fejét az ölébe tette. Amikor erre a jelenetre gondolok, azon csodálkozom, hogy az emberek hogyan tudnak egy ilyen teremtést megölni és megenni.

A legtöbb vegetáriánus pillanatnyilag Indiában él. Bár számuk itt csökken, Nyugaton viszont emelkedik, fõként az olyan járványok miatt, mint a szivacsos agyvelõgyulladás, vagyis a marhákat támadó újkeletĂ» kór. India nagyon régi kultúrával rendelkezik a világon. Az indiaiak büszkék arra, hogy õk soha egyetlenegy földet nem támadtak meg, míg Indiát többször elfoglalták a görögök, a törökök, a mugalok, a britek, stb. India nagyon szellemi ország, azonban az elmúlt években az élet sokat változott.

Ma már India is hajtott végre nukleáris kísérleteket és tömegpusztító fegyverekkel is rendelkezik. Vajon ennek a változásnak van-e valamilyen kapcsolata az indiaiak étkezési szokásaival?

Van egy védelmi laboratórium Amerikában, San Antonioban, ahol nagyon sok kutatást folytatnak a rák megelõzésére. Magas technológia szintĂ» gépekkel rendelkeznek, melyek részletes elemzést adnak teszteléssel bármilyen élelmiszerrõl. Egyszer egy kutató vett egy darab húst és egy turmixgépbe tette. A mintát késõbb analízisre küldték a védelmi laboratóriumba. Azt a válasz kapták, hogy az anyag egy állott és bomlásnak induló vizelet. A kutató ugyanazt a mintát elküldte még három különbözõ laboratóriumnak és mindegyik ugyanazt az eredményt adta. Az anyag nagy mennyiségĂ» ammóniát, nitrogént, húgysavat és más alkotóelemeket tartalmazott.

Egy halott állat testében minden hulladék és tisztátalan termék benne van és a sejtek is meghalnak, így mérgezõ anyagok termelõdnek. És az emberek ilyen termékeket fogyasztanak. A halott test egy halott test. Etikailag és higiéniailag sem szeretünk egy halottal egy fedél alatt lenni. Akkor hogyan merülhet fel az a gondolat, hogy azt a testünkbe tegyük?

Napjainkban a kereskedelmileg tenyésztett állatokat hormonokkal etetik és olyan takarmánnyal, aminek magas a rovar-irtószer tartalma. Bár vannak szabályok arra vonatkozólag, hogy minden levágott állatot meg kell vizsgálni, azonban ezt számos helyen nem tartják be. Az emberi test valamilyen mértékben képes arra, hogy magába olvassza, feldolgozza és kiselejtezze a hulladékot, amit a hús étkezésével a szervezetébe visz, de ez nagyon sok energiát igényel, és az energia lassan elhasználódik, ami betegségekhez vezet.

Ma egyre többen lesznek már fiatalkorban betegek. A fiatal, egészségesnek tĂ»nõ emberek cukorbetegségben, szívbetegségekben, veseelégtelenségben, tüdõ rendellenességben stb. szenvednek. Miért van annyi betegség még azok között, akik magas protein tartalmú ételeket esznek?

Biológiailag az emberi test növényevésre lett teremtve. Alapvetõ különbségek vannak a húsevõ állatok és az emberi lények között az állkapcsok, a fogak, a karmok, a belek és néhány anyagcsere tevékenység tekintetében, bár vannak, akik azt mondják a fogazatunk alapján, hogy húsevésre születtünk. De a valóság az, hogy a húsevõ állatok képesek arra, hogy könnyen feldolgozzák és eltávolítsák a selejtet és a mérgezõ anyagokat, melyek a húsban termelõdnek. Az emberi gyomorban kiválasztódó enzimek a vegetáriánus étel emésztésére alkalmasak. Ezek az enzimek lúgos természetĂ»ek, míg a húsevõ állatok gyomra erõs savakat tartalmaz. Tehát a természet alapján mi növényi alapú táplálkozásra születtünk.

De a gondolkodásunkkal és az életmódunkkal valahol, valami elromlott. Ma az erõszak mindent áthat. Nemzeti, társadalmi, etnikai vagy egyéni szinten egyetlen nap sem telik el erõszak nélkül.

Az emberi lények már a kegyetlenséget és az erõszakot is élvezik.

Az emberek nem ismerik a saját természetes biológiai felépítésüket és étkezési kívánalmaikat. Ott van az a hamis nézet is, hogy a vegetáriánus étel nem tartalmaz elegendõ fehérjét. Kutatási adatok mutatják, hogy az emberi lényeknek csak korlátolt mennyiségĂ» fehérjére van szükségük. Ha magas fehérje bevitel van, akkor ez ártalmas a testnek. Ha normális vegetáriánus étkezést folytatunk, akkor elegendõ táplálóanyagot adunk a testnek.

Amikor vegetáriánus étrenden vagyunk, akkor a vér más minõségĂ»vé válik. A tiszta vegetáriánus étel magas rosttartalmú, ami hiányzik a nem vegetáriánus táplálkozásból. A termelõdõ tiszta vér gyorsabb anyagcserét eredményez, és kevesebb a veszteség, és így az embernek több energiája marad a magasabb életcélok elérésére. A tudat békéjét nem lehet racionalizálni, magyarázni, vagy bemutatni; azt meg kell tapasztalni. De ahhoz, hogy békéssé váljunk, figyeljünk arra, hogy mit eszünk, mert amilyen az étel, olyan a tudatosság.

Szerzõ:
Brij Mohan
Fordította: Szabó Marianna - www.bkwsu.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk