Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Jóga > A jóga - mint egyetemes spirituális út
 
A jóga - mint egyetemes spirituális út
ImageBár sokat beszélünk Istenrõl, azt valljuk, hogy a jóga út Istenhez, a jóga mégsem vallás, és nem is vallási szekta. Isten egy egyetemes elv, kozmikus fény, örökké éber tudat, amely áthatja a lét minden formáját. Ez az Isten egy és mindenben jelenlévõ. Sokféle névvel és alakkal ruházták fel: nevezhetjük Istennek, Allahnak, Isteni Atyának, Ishwarának, Szeretetnek, a Legfensõbb Önvalónak és így tovább. Istennek annyi arca van, ahány embert hordoz a föld. Mindenki kialakítja a maga képét és elképzelését Istenrõl saját spirituális fejlettségének megfelelõen. Annak, aki mások elõírásai alapján képzeli el Istent, pusztán kölcsönvett képe van róla, s nem saját élõ képe.

A jóga és minden vallás lényege valójában egy és ugyanaz - az ember spirituális fejlõdése -, és a végsõ cél az Önmegvalósítás és az Isten-megvalósítás. A vallásokban sajnos az idõ múltával a cél valahogy elhomályosult és szinte feledésbe merült: az egyszerĂ»séget és a közvetlenséget felváltotta a rejtelmesség és a megközelíthetetlenség. Isten valami távoli és dogmarendszerek keretei közé szorított lénnyé változott. Mindig léteznek azonban olyan személyek, akik megvalósították Istent és közvetítik a jóga bölcsességét azoknak, akik még csak keresik. Ilyen emberek, igazi spirituális mesterek ma is léteznek. De nagyon meg kell fontolnunk, kinek adjuk bizalmunkat, mert vannak, akik külsõségekben utánozzák a spirituális mestereket, de nem rendelkeznek a legfelsõbb tudással. Nem a külsejérõl ismerjük fel az igazi spirituális mestert, hanem a szívünkre kell hallgatnunk.

A jóga azt tanítja, hogy mindenki elérheti és megvalósíthatja Istent. Természetesen nincsen egyetemes recept, mindenkinek meg kell találnia a maga útját. A jóga segíthet és megmutathatja az utat. Sok ezer év tapasztalatát, és a legmagasabb célt elért szent emberek és bölcsek élõ példái állnak a keresõk elõtt.

Nem számít, milyen valláshoz tartozunk, vagy nem tartozunk egyikhez sem, hiszen a jóga támogat mindenfajta pozitív gondolkodásban és pozitív életvitelben, egyesíti magában minden világvallás pozitív elveit: az erõszakmentességet, a megértést, mások segítését, a megbocsátást és szeretetet.

A jóga tehát egyetemes spirituális út, amely saját tapasztalataira, nem pedig mások élményeire és elõírásaira épül, hisz' ezek jelentése idõvel elvész vagy megváltozik.

Sri Deep Narayan Mahaprabhuji mondja:

"Testvéreim, tévedtek, ha azt hiszitek, hogy ellentétben álltok pusztán azért, hogy különbözõ valláshoz tartoztok. Éljetek inkább testvérekként egymás mellett, hiszen mind egy Isteni Atya gyermekei vagyunk. Isten mindnyájunkban jelen van. Mit sem számít, muszlim, keresztény, buddhista vagy jain vagy. Ha valóban követitek vallásotokat, mind megvalósítjátok Istent. "
 
Forrás: www.yoga.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk