Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Teasarok > Kínai teák - Zöld
 
Kínai teák - Zöld
ImageZhu Cha China Gunpowder (Kínai Gyöngytea)
A "lõpor" (gunpowder) jelzõ olyan zöldteát takar, amit hagyományos módszerrel kicsi, kemény golyócskákká sodortak. Friss, élénkítõ tea, világos zöldessárga színnel a csészében. Hétköznapi teafajta.

Long Jing (Sárkány Kútja)
Az egyik legõsibb és leghíresebb kínai zöldtea, mely Zhejian (Csöcsien) tartományban, a "Nyugati tó" partján terem. Lapos, szilárd levelei könnyĂ», édeskés ízĂ», világos öntetet adnak.

Long Jing Cha "top grade" (Tiger Spring)
A "Tigris forrás" tea a Hangzhou (Zhejiang tartomány) nevĂ» város körüli ültetvények híres szortimentjének legmagasabb osztályába tartozik. Ez a név a Tiuyun hegység kultikus helyeire emlékezteti a teakedvelõket, ahol a legenda szerint a legjobb forrásvíz található a Long Jing készítéséhez. Az öt legtekintélyesebb kínai tea közé tartozik. Az átlátszó világoszöld öntetĂ» tea több felöntés után is kiváló színĂ», ízĂ» és illatú.

Wei Shan Mao Jian (Kolbász tea)
Talán kicsit furcsán hangzik ennek az igen kiváló minõségĂ» teának a neve. A kínaiak egyik közkedvelt kolbászukhoz isszák, innen kapta nevét.

Dian Lu (Yunnan Lu- Zöld Yunnan)
Zöldtea Yunnan tartományból, azonos méretĂ» levelekkel. Ezek ezüst színe miatt "Silvery Pekoe"-nak is nevezik. Íze enyhén virágos-fanyarkás.

Tian Mu Long Zhu (Sárkányszem)
Ez a tea a Tian Mu nevĂ» hegységbõl "Nyugat-Zhejian" (Csöcsien) tartományból származik, mely természeti kincseirõl, csodálatos tájairól, impozáns vízeséseirõl és nagy folyóiról híres. A tea felhõk között, 600 és 1300 méter magasságban nõ (mivel a hegycsúcs már túl szeles a teatermesztéshez). Rendkívül látványos teafajtánk; a borsószemnyire göngyölt tearügyek szépen kinyílnak csészéjében. E nemes teafajta öntete kicsit édeskés, és akár hatszor is felönthetõ.

Huang Shan Mai Feng (Sárga Hegység)
Ez a csúcsminõségĂ» tea Kína Anhui tartományából származik. Nevét arról a Huang Shan, azaz Sárga hegységrõl kapta, amelynek völgyeiben termesztik és elõállítják. Ennek a tartománynak az ún. császári, azaz a kötelezõen beszolgáltatandó teája (tribute tea) volt. Illatos és hosszú leveleit pirítással kezelik. Halványsárga öntete virágos zamatú.

Song Yang Yin Hou (Ezüst Majom)
Különleges zöldtea Zhejian (Csöcsien) tartományból. Neve arra utal, hogy a cserjék rendkívül nehezen megközelíthetõ, hegyi szakadékokban találhatók, így elsõsorban majmok tudják ezeket elérni, és õk csakis az õket eltartó buddhista szerzeteseknek hajlandók dolgozni. Nemcsak csodálatos illatú és édeskés ízĂ» e gõzöléssel kezelt tea, hanem látványos is: a levelek eleinte a vízen úsznak, majd süllyedni kezdenek és lebegnek föl s alá.

Eshan Mao Feng (Nagybokor az Igaz Hegyekbõl)
Ez a Yunnan hegyeibõl származó egyik legértékesebb kínai zöldtea, mely sokszor leönthetõ. Leveleit magas hegyek terjedelmes bokrairól szedik. Rendkívül friss aromájú tea. Ez a tea sok felöntést elvisel, még kihĂ»lt állapotban is fenséges.

Simao Long Zhu (Sárkánygyöngy)
Válogatott zöld tea, melyet kézzel mogyoró nagyságú golyókká sodornak. Egész éves tea.

Putuo Fo Cha (Buddha teája Putuo Shan szigetérõl)
Ezt a kétezer éves hagyománnyal rendelkezõ teát buddhista szerzetesek kolostoraiban termesztik és csak kézzel dolgozzák fel. Ez biztosítja ennek a különleges teának kiemelkedõ minõségét. Úgy hírlik, hogy ez volt az elsõ ilyen jellgĂ» tea, amely az "öreg" kontinensre érkezett.

Moli Hua Cha (Jázminvirágtea)
Klasszikus kínai recept szerint készült, arab jázminvirágok friss illatával gazdag tea. Öntete világossárga. Kifejezetten társasági, délutáni tea.

Que She Jian (Madárnyelvecskék)
CsúcsminõségĂ» kínai jázmintea. Kicsi, azonos méretĂ», sötétzöld levelei közé kínai jázminvirágokat kevertek, errõl kapta a nevét: "Madárnyelvecskék". Klasszikus, a császári tradíciók szerint készült tea, mely rendkívül illatos és virágos aromájú, világossárga öntettel. A hagyomány szerint elõnyös hatással van a szerelmi életre is!

Gui Hua Cha (Osmantusvirág-tea)
Kínai teafajta. Kicsi, azonos méretĂ», sötétzöld levelei közé kínai osmantust (illatvirág) kevertek. Virágos aromájú, világossárga öntettel.
 
Szerzõ: Szepesi Zsuzsa  - www.1000Tea.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk