Menu Content/Inhalt
Főmenü > Életvitel, önismeret > Miért "cikisek" általában a nők menstruáció közben? Ami e témából kimaradt...
Miért "cikisek" általában a nők menstruáció közben? Ami e témából kimaradt...
ImageBár ez egy hagyományosan női téma, mégis, az erősebbik nem képviselőinek is ajánlom e cikk elolvasását, hiszen minden férfinak van legalább egy nő az életében (a saját édesanyja), akit szeretne megismerni, megérteni, és megszeretni, boldoggá tenni. És ehhez hozzáadódik még egy-két leánytestvér, kolleganő, barátnő, élettárs, feleség, akik rendszeres időszakonként, a várandóssági-szoptatási szüneteket leszámítva, minden hónapban ezzel a problémával küszködnek, és kauzális információk hiányában nem csak ők szenvednek ettől az élettani folyamattól, hanem a közvetlen (férfi) környezetük is. Ezért, ha meg akarják érteni a párjukban, a női rokonaikban, kolleganőikben, stb. lejátszódó folyamatokat, azt hogy miért válnak egyik napról a másikra, szinte órák leforgása alatt az egyébként angyali-tündéri jelenségek morcos, zsémbes, hisztis "nebántsvirágokká" vagy agresszív, ellenségeskedő és kötekedő hárpiákká, akkor kérem, olvassák el figyelmesen az alábbiakat.
 
A cikkem megírása közben számos olyan hírforrást találtam, amelyek a menstruáció testi-lelki vetületeivel foglalkoznak. Sok anyag található a szellemi-vallásos megközelítés képviselőitől, akik ezzel a nővé válási, termékenységi ciklussal kapcsolatos rítusokat, szokásokat vizsgálják. Vannak olyan (általunk meglehetősen primitívnek képzelt, ám valójában erős spirituális gyökerekkel rendelkező, az ősök szellemi hagyományát őrző) népek, ahol az első menstruáció megjelenése valóságos ünnepnek számít. Nagyon sok Internetes forrást átböngésztem, amelyek közül talán a leginkább Pál Kata írásai ragadtak meg. Ez a hölgy pozitívan értékel néhány olyan kezdeményezést, amelyek a menstruáció időszakában használatos, a reklámokból közismert ultra-vékony és ultra-finom, de valójában eléggé kétes összetételű és szavatossági idejű, gyakran allergiát, gombás fertőzéseket, toxikózist okozó tamponokkal és intim "szárnyas" betétekkel ellentétben, természetes anyagokból készült, un. alternatív betéteket népszerűsítik.
 
Egyre több nőgyógyász egyetért ezzel a szemléletmóddal, megközelítési móddal, különösképpen a néhány évvel ezelőtt Amerikában kirobbant, TSS néven ismertté vált toxikus sokk nevű tünet-együttes megjelenése után. "A tampon okozta toxikus sokk szindróma (TSS) viszonylag közismert az 1980-as évek közepén kirobbant botrány óta, amikor csak az USA-ban 814 esetet regisztráltak, és a mérgezéshullám 38 halálos áldozatot követelt. A tampongyártók azzal védekeztek, hogy a dioxin csekély mértékben található termékeikben, de a helyzet az, hogy egy nő élete során 10-15 000 tampont használ el, miközben jelentősen felgyülemlik a méreganyag. Az állami egészségügyi és egyéb szervek hivatalos vizsgálata után egyre több gyártó dobozára került rá a veszélyre való figyelmeztetés, de a gyártási technológia lényegében nem változott, és más vegyületeket azóta sem teszteltek kimerítően." -  írja Pál Kata az egyik, a női célközönségű Internetes lapban, a Tűsarokban közzétett cikkében. De vajon, hogy csak testi-biológiai szinten maradjunk: tényleg csak azon múlik a nő egészsége, hogy milyen összetételű tamponokat, betéteket használ menstruáció közben? Vajon tényleg csupán a nem megfelelő betét- és tamponhasználat, a higiéniai szabályok be nem tartása, vagy épp ellenkezőleg, a túlzásba vitt tisztálkodás, sterilizálás az oka a menstruációt kísérő és az azt követő kellemetlen testi tüneteknek, gyulladásoknak, fertőzéseknek? Nem, a kérdés nem válaszolható meg a lelki-szellemi tényezők figyelembevétele nélkül. A rengeteg sok nő életét megkeserítő, kellemtelen testi tünetek csupán fizikai kivetülései egy sokkal összetettebb lelki-szellemi "csatának", ami a nő tudattalanja mélyén játszódik le "azokban a napokban".
 
Néhány pszichológus, természetgyógyász, kivételével senki nem vizsgálta meg ezt az élettani folyamatot úgy, mint szellemi szinten lejátszódó, a nő belső vágyéletével, képzeletvilágával, szerelmi-szexuális képzeteivel, szorongásaival, az anyasággal, gyermekáldással kapcsolatos tisztulási folyamatot. A "menstruáció" latin eredetű kifejezés és oldást, tisztítást illetve oldódást, tisztulást jelent, és analógiában áll a solutio vagy oldás jelentésű latin kifejezéssel, amit az alkímia használ. Az alkímiában a "menstruum" kifejezés jelentése: oldó oldat. A spirituális asztrológia felhasználja az archaikus beavatási rendszerek (alkímia, aritmológia, Tarot) ismeret-rendszerét és analogikus összefüggéseket teremt a fizikai testben és szellemben lejátszódó folyamatok között. Amikor a nő menstruál, akkor a spirituális tudatosságának függvényében ugyanazok a tisztulási folyamatok zajlanak le a szellemében (teremtő képzeletében) is, mint a fizikai szervezetében. A női méh, mint a testünk belsejében, mélyen elrejtett szervünk, az ugyancsak titokzatos tudattalan megtestesülése, analogikusan a szexualitással, az anyasággal kapcsolatos belső pozitív vagy negatív átélések tartoznak hozzá és a méh élettani folyamataiban, egészségében jelentkező bármiféle fájdalmas tünetnek, betegségnek, zavarnak szellemi (kauzális) okai vannak.
 
Vagyis minél terheltebb egy nő tudattalanja az anyai ágon öröklődő, a tudattalanja mélyére leszorított élet- és gyermek-ellenes, férfi-ellenes, romboló programokkal (Lásd az illető személy születési képletében az anyaság őselvét megtestesítő Hold fényszög-kapcsolatait! ), annál fájdalmasabbak lesznek számára "azok a bizonyos napok" és minél tudatosabb erőfeszítéseket tesz arra, hogy ezeket a belső tudattalan tartalmakat egy hozzáértő asztrológus által elkészített személyi horoszkópja és az un. beavatási napló segítségével feltárja, meghaladja, annál harmonikusabbá, szövődmény mentesebbé válik idővel számára ez a folyamat.  Az örökletes programok leírása a férjem honlapján található meg azok számára, akik a női egészségük és szeretői-anyai sorsuk alakulását a kezükbe akarják venni. Ezen, globálisan mindmáig egyedülálló felfedezés, az örökletes programok és az azokat továbbadó spirituális memória áll ugyanis a női nemi szervek gyulladásos, rákos megbetegedéseinek és a civilizált társadalmakban egyre gyakoribbá váló fogamzási-várandóssági és szülési szövődményeknek, valamint a meddőségnek a hátterében.
 
Hogy miért válnak ingerlékenyebbé, agresszívabbá a nők ebben az időszakban, arra a spirituális asztrológia válasza a következő: nagyon sok fiatal nőnek még a saját nemi szerepével sem sikerül azonosulni, jobban örülne, ha fiúnak született volna (és sok esetben ki is mutathatóak az illető családjában a fiú magzatok vágya az édesanyánál és a női magzatok iránti önkéntelen vagy tudatos ellenérzések). És ott van a szexualitás kérdése is, amely szorosan összekapcsolódik a gyermekfoganás, pontosabban a magzatáldástól való félelem kérdésével: ez a félelem nem szűnik meg a fogamzásgátlók és egyéb mechanikai védekezési eszközök használatba iktatásával, csupán még intenzívebben leszorul a tudattalan mélyére s átalakul nagyon erős agresszivitássá, élet- és természet-ellenességé. Minél természetellenesebb életmódot folytat egy nő, minél inkább képtelen az odaadásra, a teremtésben való részt vételre: az anyává válásra, annál fájdalmasabb lesz számomra havi ciklus időszaka és annál agresszívebbé, ingerlékenyebbé válik a menstruáció napjaiban. Hiszen ezek a szervezetben lejátszódó ciklikus folyamatok is az egyetemes törvényeknek vannak alárendelve, mindenekelőtt a Ritmus és a ciklus törvényének, amely szerint a nő biológiai érettségének és így a termékenységének, anyává válásának az időszaka 21-28 év között van és nem később.(lásd még a férjem honlapjáról a szerelemmel és szexualitással kapcsolatos, valamint az egyetemes törvények leírását tartalmazó tanulmányokat, továbbá a Lilithről szóló tanulmányt).
 
Hogy mi a szerepe tehát a menstruációnak a fizikai-hormonális folyamatokon túl? Hát elsősorban az, hogy azokban a ciklikusan bekövetkező vérzéses periódusokban az illető nő a külső inger-forrásoktól elzárja magát, tudatosan visszavonuljon, és befelé figyeljen, a saját lelki-szellemi átéléseivel, vágy-életével és képzeletvilágával szembenézzen. Bizonyos, primitív (a nagy archaikus kultúráktól leszakadt, de a szellemi hagyományt bizonyos primitív szokásokban, rítusokban még a napjainkban is őrző) törzseknél, őslakosoknál a nőket a menstruáció idejére elkülönítik, lehetővé téve számára ezt a belső szellemi megtisztulást, átalakulást.
 
A mai modern nő persze nem akar lemaradni a férfi "vetélytársaitól" és a karrierszerzési tevékenységét különféle technikai eszközökkel teszi akadálytalanná, intim betétek, tamponok garmadával állnak a rendelkezésére ahhoz, hogy ezek a napok is ugyanolyanok legyenek, mint a többiek. És ott vannak a hormonális gyógyszerek, amivel a menstruációs panaszok enyhíthetőek. A rossz lelki közérzeten, ingerlékenységen, agresszivitáson már kevésbé lehet hatékonyan segíteni. Sok nőgyógyász hormonális fogamzásgátlókat javasol, ami látszólag valóban enyhíti a PMS tüneteket, hiszen ez által a szeszélyes természet, és ezzel együtt a megtermékenyülés folyamata is ésszerű kontroll alá válik: a gyermekáldás következményének a kizárásával megnyílik a lehetőség az öncélú szexuális élvezetek felé. Csakhogy a látszat sokszor csal, bármennyire is provokatívan öltözködnek és viselkednek manapság a fiatal nők, valójában elég kevés embernek van tényleges szexuális-szerelmi kapcsolata, és egyre kevesebben vállalnak gyereket. Ha igen, akkor is inkább a termékenységi kor vége felé, 28 év után.
 
Akkora már ezek az örökletes karmikus romboló programok még jobban megerősödnek és már egyre nehezebb, az anyagi-érzelmi elvárásaiknak megfelelő partnert találniuk, és ha igen, akkor meg egyre nehezebben termékenyíthetőek meg, egyre több az orvostudomány számára mindmáig ismeretlen eredetű meddőségi eset. Hogy hogyan függ össze mindez a menstruációval, arról egy rövidke cikkben nehéz lenne beszámolni. Ezen cikk mindössze szerény próbálkozás arra, hogy felhívja az olvasók figyelmét arra, hogy az igazán kritikus, kilátástalannak tűnő, válságos élethelyzetekben ajánlatos az anyagi-pszichikai szférákon túl is keresni a magyarázatokat. A nő teremtő képzeletének a világában: a női tudattalanban, amely az örökletes karmikus programok évszázados titkait, dédnagymamák, nagymamák, édesanyák és leánygyermekek eltemetett emlékeit, elfojtott szorongásait, vágyait, átéléseit őrzi. Részletek a további írásaimban.
 
Szerző: Kozma Emőke
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk