Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Természetgyógyászat > Bach-virágesszenciák a félelemre
 
Bach-virágesszenciák a félelemre
A félelemnek sokféle megjelenési formája létezik. Ugyanis nem mindegy, hogy mitõl félünk, vagy hogyan félünk. Félhetünk konkrét dolgoktól, de félhetünk meg nem magyarázhatóaktól is. Félhetünk annyira, hogy szinte ledermedünk, de lehet, hogy inkább folyamatos szorongással éljük mindennapjainkat. Vagy túlzottan félthetjük a hozzánk közelállókat.

Dr. Edward Bach virágesszenciái teljes átfogó segítséget nyújtanak a félelmekkel szemben, mégpedig a következõk szerint:

Image1. Rock Rose - Napvirág
Olyan esetben segít ez a virág, amikor hirtelen tör ránk egy erõs félelem. Ekkor lehet, hogy szinte teljesen ledermedünk, mozdulni is képtelenek vagyunk. Szívdobogásunk felerõsödhet, gondolkodásunk teljesen leáll. Szinte dermedt állapotba kerülünk, és nem tudunk mit tenni. Ez fõleg a pánik betegekre jellemzõ. Azonban nagyon nagy segítséget nyújthat azoknak is, akik félnek a természeti jelenségektõl (mennydörgés, villámlás). Túl feszült átmeneti állapotban segít egyensúlyt teremteni önmagunkban.
 
 
 
Image2. Mimulus – bohócvirág
Olyan félelmeknél, szorongásoknál használható, amikor félelmünk tárgyát meg tudjuk határozni. Például liftben, vagy jármĂ»vön való utazástól, kutyától, fogorvostól, betegségektõl, vendégségtõl, forgalomtól, pénzveszteségtõl, telefonálástól, új helyzetektõl, mélységtõl, stb. Tehát bármilyen félelem esetén, amely a reális életben elõfordulhat. Akkor is érdemes ehhez a virághoz fordulnunk, ha túlságosan érzékenyek vagyunk a hidegre, zajra, hangos beszédre, erõs fényre, erõs szagokra. Nagyon félõs gyermekeknek, vagy olyan kisbabáknak is adható, akik reggelente minden ok nélkül sírva ébrednek.

Image3. Cherry Plum - Cseresznyeszilva
Ez a virág többek között akkor tud nekünk segíteni, ha az érzelmeinktõl félünk, mert úgy érezzük, hogy ha elengedjük, akkor soha többé nem leszünk képesek visszaterelni a medrébe. Ezért irányítani akarjuk, de máshogy nem tudjuk, csak ha elnyomjuk. Ettõl azonban elõbb – utóbb akkorára kerekedik bennünk a feszültség, hogy már robbanni tudnánk, de mi továbbra is nyugalmat erõltetünk magunkra. Gyermekeknél ez a feszültség az éjszakai ágybavizelésrõl egyértelmĂ»en felismerhetõ. Hiszen náluk ilyenkor a kontroll teljesen megszĂ»nik, és kiengedik magukból a fölösleges feszültséget.

Image4. Aspen - Rezgõnyár
Ez a virág a nagyon érzékenyeknek képes segíteni. Ebben az esetben tudatalattink felfogja a környezetünk impulzusait, ezért átvesszük a légterünkben lévõ összes félelmet. Ezért nem tudjuk meghatározni, hogy miért, vagy mitõl félünk, egyszerĂ»en egy meghatározhatatlan félelem lesz úrrá rajtunk. Rossz elõérzetek, sejtések kerítenek hatalmukba. Akkor is nagy hasznát vesszük ennek a virágnak, ha rémálmaink vannak. Esetleg éjszaka izzadtan, reszketve ébredünk fel álmunkból. Sötétben való félelemre is remek gyógyír az Aspen, így azoknak a gyermekeknek is segíti nyugodt elalvásukat, akik eddig csak lámpafénynél voltak hajlandók álomba merülni.

Image5. Red chestnut – Piros vadgesztenye

Ebben az esetben a szeretteinket a legrosszabbtól féltjük. Ilyen például, amikor már 5 perce késik gyermekünk, mi már elképzeljük, hogy kórházban eszméletlen állapotban fekszik, vagy egy balesetben már meg is halt. Ezeknél a félelmeknél annyira erõs szimbiótikus kötõdés áll még fenn (fõleg anya és gyermeke között), hogy az anya gátolja gyermekének fejlõdését. Hiszen nem képes elengedni, így a gyermek képtelen a saját életét, a saját érzelmeit megélni. Ilyen esetekben mindkét félnek érdemes szednie ezt az esszenciát.
 
 
Szerzõ: Tolnai Erzsébet Éva
www.ebredesbt.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk