Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Életvitel, önismeret > A Párkapcsolatok egyensúlya
A Párkapcsolatok egyensúlya
2008.03.25.
 
Örök téma

ImageNõ és férfi kapcsolata az örök téma, mely ma egyre inkább fontossá vált, hiszen a nõi és férfi szerepek átalakulásának korát is éljük, mely átalakulás hatását, ki-ki megtapasztalhatja a maga környezetében, a saját emberi kapcsolataiban és párkapcsolatában egyaránt. Nagyon aktív és izgalmas kor a mai, számtalan lehetõséggel, ezernyi módszer áll rendelkezésre az életünk megváltoztatására, jobbá tételére, az ember magával és másokkal való kapcsolata, valamint párkapcsolata egyensúlyának helyreállítására .

Megfelelõ hozzáállás

Az emberi kapcsolatokat átalakító, felbecsülhetetlen értékĂ» minõségnek a megfelelõ hozzáállást tartom. Olyan érték ez, mely mindenki számára egy lehetséges útja annak, hogy a magával és a másokkal való kapcsolatát rendezni, helyreállítani, mélyíteni tudja. Úgy látom, hogy a ma emberének feltétlenül változtatnia kell hozzáállásán ahhoz, hogy a saját és a másokkal való kapcsolatát tartalmassá, méltóbbá tegye. S ha jobb, szebb, tartalmasabb párkapcsolatra vágysz, el kell fogadd, hogy hozzáállásod megváltoztatása nélkül, csak ideig, óráig mĂ»ködik az életed és aztán kezdõdik elölrõl minden, jönnek az ismétlõdések

Helyes hozzáállásod az az Erõ, melynek hiányában újra és újra a szenvedést választod, és ezt sajnos, automatikusan teszed. Helyes hozzáállásod megteremti azt a felszabadító lehetõséget, hogy a problémából megoldandó feladatot csinálj, hogy a másik embert, a körülményeidet tükörnek, akár tanítódnak tekintsd, aki pontosan visszajelzi számodra azt, hogy milyen tulajdonságokon kell változtatnod annak érdekében, hogy te magad és így emberi kapcsolataid, párkapcsolatod, az életed hatékonyabban mĂ»ködjön.

A felelõsség

Ez bizony nehéz, mert itt már megjelenik az érzelmeidért és cselekedeteidért vállalt felelõsség kérdése is. De hát mindezek nélkül, nem hiszem, hogy érdemes a párkapcsolat egyensúlyáról beszélni! Hogyan is gondolhatná bárki, hogy elég a másikat, vagy a világot negatívan minõsíteni, okolni, azt mondani, hogy a férfiak és a nõk ilyenek, vagy olyanok. Igen és nem. Mindenki olyan, amilyen! Persze, a másik okolása, lehet egy nagyon könnyĂ» és divatosan gyors út, mely az önmagad elöli menekülési csatornáknak az egyik lehetséges útja, de sajnos sehova nem vezet. Persze ez nem teljesen igaz, mert igenis vezet, csak az önsajnálat és igaztalanság érzésének útvesztõibe.

Düh és a sérelmek fogja vagy

Így, ha rendezni kívánod kapcsolataidat, vagy érteni a veled történteket, az elfojtás és menekülés ellenében válaszd azt, hogy igenis tudomásul veszed, hogy negatív csapdáid fogja vagy! Fogja vagy a dühnek, a sérelemnek, a kishitĂ»ségnek, az önsajnálatnak, még akkor is, ha éppen most jól érzed magad, hiszen a dühöd, sérelmed azonnal felszínre kerül ha valaki megbántott, vagy piszkálódik veled!

Nézz szembe a hamis részeiddel

Ha másként szeretnél élni - mindezek nélkül, ezeket le kell állítani magadban! Le kell, hogy fékezd a magadról és másokról való negatív, hamis, valótlan képzelgéseidet. Szembe kell nézned hamis részeddel, hamis személyiségeddel, mert különben folyton veled szembe tolakodik és az életed gátjaivá növi ki magát. A hamis személyiséged leépítésén keresztül tudod megszerezni azt a hozzáállást és Erõt, aminek a támogatásában a magad és a másokkal való kapcsolatod tartalmasabban, emberibben alakulhat. Ez a hozzáállás nem a másiktól függõ, vagy a másiknak megfelelni akaró hozzáállás. Más, hiszen ez, egy életre szóló tanulás felelõsségteljes vállalása, sokszor izzadságos és nehéz...

A felnõtt hozzáállása

A helyes hozzáállás, a felelõs felnõtt hozzáállása, aki meghaladja és kilép a sértettség, elégedetlenség, önteltség és önsajnálat játszmáiból, mivel tudja, hogy lehetetlen bármit is megváltoztatnia emberi kapcsolatai, a párkapcsolata, és az élete tekintetében addig, míg magán belül gyökeres változtatásokat nem tett, illetve ha a játszmákat választja. Amíg a másik a hibás, amíg a veszekedés a megoldás, amíg" ha megcsaltál én is megcsallak" hadakozása zajlik, változás csak a játszmák tarkaságában várható.

A szeretet kihívásának választása


Éppen ezért úgy látom, meg kell haladni a játszmák hamis ígéreteit, meg kell haladni a méltatlan és kilátástalan, értelmetlen, és egymást bántó, sértõ viselkedést. Ha a ma embere valóban, vagyis a szívébõl változtatni akar, akkor a helyes hozzáállást választja: a figyelmes, megértõ, türelmes, sokszor a lemondással járó önmérséklet, elfogadás és figyelmesség hétköznapi gyakorlatát. A mai világ káprázatát figyelve, ez óriási, szinte lehetetlen kihívás, de mi más érné meg jobban, mint szeretni?
 
Szerzõ: Knolmár Mária (Marica) - a Turiyam Program vezetõje
www.turiyam.com
 
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk