Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Életvitel, önismeret > Természetes család > A természet részeként születni - Várandósság és babaápolás egy ökofaluban
A természet részeként születni - Várandósság és babaápolás egy ökofaluban
ImageKözeleg az Édesanyák napja. Ebbõl az alkalomból egy Krisna-völgyben élõ két gyermekes anyukát, Csandrát matadzsít kérdeztük arról, milyen egy ökofaluban, egy természetközeli, de a megszokottól eltérõ környezetben élni és tevékenykedni várandósként, illetve kisgyermekekkel. Milyenek a mindennapok itt nagycsaládosként és milyen természetes ötleteket, tippeket javasolnak kismama-társaiknak az itt élõ asszonyok? Gyakorlati tanácsokkal és építõ gondolatokkal gazdagodtunk.

Hogyan élik meg egy ökofaluban az édesanyák a várandósságot, olyan körülmények között, ahol nem használnak áramot, sokhelyütt még vezetékes vizet sem?

Fontos kulcsszavaink a tudatosság és tervezettség. Az életvitelünk szükségessé teszi, hogy napjainkat elõre tervezzük, mellyel könnyebbé válik a látszólagos problémák elkerülése. Összhangban élünk a természettel, az évszakok és napszakok váltakozásával. Például a téli idõszakban a fényhiány miatt több idõ jut a pihenésre, míg a nyári idõszak aktívabb, a hosszú nappalok több cselekvésre késztetnek. Általában este korábban lefekszünk, ami lehetõvé teszi a koránkelést is. “Ki korán kel, aranyat lel”- tartja a mondás is és ez így is van. A korai órákat mi a lelki gyakorlatok végzésével, elmélyüléssel, meditációval, szentírások hallgatásával töltjük. Ezután kezdõdik mindenki számára az aktív munka. Így a lelki életre is van idõnk, amellett, hogy ugyanannyit dolgozunk, mint mindenki más. A várandósság ideje alatt sokszor ez a napi ritmus felborul érthetõ okokból, de ez sem jellemzõ mindenkire. Ilyenkor könnyített munkát végzünk egy ideig, aztán a várandósság vége felé már a leendõ anyukák inkább pihennek és várják, hogy kisbabájuk végre megszülessen.

Lelkileg milyen élmény ez az idõszak a természethez közelebb? Természetesebb, valóságosabb így a gyermekvárás, nyugodtabbnak mondható?

A biztonságot, segítséget nyújtó közösség eleve nyugodtabbá tesz, hiszen a leendõ anyukák háztartási kisegítõ ellátást kapnak. Szükség szerint a háztartás körüli munkákban, de akár gyermekfelügyelettel is besegítenek más édesanyák. A kismamák, újdonsült illetve tapasztaltabb anyukák szoros kapcsolatban állnak egymással, így élményeiket, tapasztalataikat megosztják egymással. Ezek a személyes kapcsolatok sokunkat átsegítenek a gyermekvárás, nevelés és ellátás nehéz pillanatain.  
 
 Image
 
A vallásos életvitel miben járul hozzá a várandósság alatti pszichológiai átalakulásokhoz?

Mivel számunkra az élet kezdete nem a születést, hanem már a fogantatást jelenti, ezért már a nemzés pillanatában tudatosak vagyunk arról, hogy most egy lelket hívunk meg magunkhoz, akit a lehetõségeinkhez mérten próbálunk majd Isten-tudatosan nevelni. Ezért a várandósság számunkra egy szolgálat is Isten, Krisna felé, melyben a testünket arra használjuk, hogy egy lelket segítsünk az Istenhez vezetõ úton. Ezzel a felfogással nemcsak szebbé válik a várandósság amúgy is csodálatos volta, de a nehézségek és a problémák elviselése is könnyebb lesz.
 
A gyermekvárás mindennapi tennivalói hogyan történnek? Ugyanúgy szedik az itt élõ kismamák pl. a kötelezõ vitaminokat? Mi jellemzõ ebben az idõszakban életmódjukra? Milyen tisztító ceremóniákat hajtanak végre például?

A vallásos, Isten- és természetközeli életmódunk nemcsak a várandósság folyamán, de akár a szülésnél, a gyermekek ellátásánál, táplálásánál, nevelésénél is megmutatja hatását. A várandósság alatt fõképpen a helyes táplálkozásra fordítunk nagy hangsúlyt, elõnyben részesítve a megfelelõ minõségĂ» táplálékkal bevitt szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, de természetesen szükség esetén kiegészítjük ezt mesterséges vitaminkészítményekkel is.

Ez a szemléletmód késõbb a gyermekek táplálására is érvényes. A hozzátáplálás idõszakában és a késõbbiekben is gyermekeink javarészt tiszta, bio-minõségĂ» élelmiszereket kapnak. Természetesen ez a mi számunkra kicsit könnyebben elérhetõ, mint az átlagemberek számára, hiszen egy biofarmon élünk…

A szülés tekintetében is sokunk az alternatív megoldások hívei, minél kevesebb mĂ»vi beavatkozással és lehetõség szerint kerüljük a felesleges gyógyszerek szedését. Ez természetesen a komplikáció nélküli várandósokra vonatkozik, az orvos által elõírt utasításokat maradéktalanul követjük.

Az egyik legfontosabb ceremónia a születés idején is Isten neveinek éneklése, amely sokkal nagyobb erõt fejt ki, ha együttesen énekeljük. Ezért a szülést megelõzõen szervezünk egy közös éneklést, ún. bhadzsant, ahol a jelenlévõk áldásaikat adják a kis jövevény, kedvezõ testi és lelki fejlõdéséért.
 
Milyen élelmiszereket érdemes várandósság idején fogyasztani és mit javasolt elkerülni?

Jó fogyasztani vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket, lehetõleg bio-minõségben. Kiemelném az amarántot, amely ideális tápanyagkiegészítõ, magas vas-, kalcium- és magnéziumforrás, jelentõs a jól hasznosuló fehérjetartalma is. Általában kerülni kell a tartósítószereket tartalmazó készételeket, melyek mérgezik a szervezetet, illetve a magas cukortartalmú, alacsony tápértékĂ» élelmeket, melyek várandósság alatti problémákhoz vezethetnek (toxémia, terhességi cukorbetegség, stb.)
 
Milyen gyakorlati tevékenységekbe kezdenek ilyenkor az édesanyák?

Általában, mint mindenhol másutt, nálunk is nagyban folyik a babakelengye gyĂ»jtés, amit így közösségen belül úgy oldunk meg, hogy egymásnak átadogatjuk a már nem szükséges babaholmit. Van, aki gyermekkönyveket készít leendõ csemetéjének, és természetesen mindenki törekszik arra, hogy ebben az “elnehezült” idõszakban is aktívan élje a lelki életét, vagyis járjon templomba, hallgassa a szentírások tanításait és a Krisnát dicsõítõ templomi énekeket. Hiszen ez kedvezõ hatással van a kis pocaklakóra is, aki már az anyaméhen belül megszerzi élete elsõ lelki élményeit.
 
A táplálás anyatejjel történik? Ha ez nem megvalósítható milyen kiegészítés ajánlható, ami a legtermészetesebb?

Nagy százalékban anyatejjel tápláljuk babáinkat, ritkán van szükség kiegészítésre, azt is ideiglenesen használjuk. Anyukáink megfelelõen képzettek e téren és nagy hittel rendelkeznek a szoptatás fontosságában, mentesek a tévhitektõl, melyek a szoptatás ellen szólnak. Az anyatej tartalmazza az újszülöttek és kisbabák számára legszükségesebb tápanyagokat, megvédve õket a fertõzésektõl és a megfelelõ gyarapodásukat segítve. Szükség esetén, ha nehézségünk támad, szívesen fordulunk szoptatási tanácsadókhoz, akik saját tapasztalataik, és e területen szerzett tudásuk megosztásával segítenek.

Image
 
Egy ilyen falusi közösségben hogyan jutnak el orvoshoz, védõnõhöz a kismamák?

Szerencsére igen magasszintĂ»ek a kistérségi orvosi szolgáltatások: 15 percnyire van az orvosi ügyelet, 30 percnyire 2 kórház, a védõnõi ellátás pedig heti 3 napon vehetõ igénybe személyesen, telefonon pedig egész héten. Ezen kívül a Közösségünk saját orvosai sürgõsség esetén a hirtelen felmerülõ kérdésekkel bármikor felkereshetõk.

Milyen játékokat játszanak az édesanyák az itt élõ gyermekekkel, akik már nem karonülõk?

 
A gyermekek itt is mindent játszanak, amit egyéb helyeken is, kivéve az elektronikus játékokat. A különbség annyi, hogy a szerepjátékaik Hanumánról, a csodálatos majomfiúról, Ráma királyfiról szólnak, vagy éppen Krisna valamely csínytevésérõl szóló történeteket játszanak el. Ezek a történetek lehetõvé teszik, hogy a kicsik megéljék erõs érzelmeiket, a gyermekkori belsõ feszültségeket is helyes mederbe terelik, és sok élménnyel gazdagítják õket. Az olyan játékokat, melyek erõsítik bennük az olyan kedvezõtlen tulajdonságokat, mint az anyagi élet utáni féktelen ragaszkodás, mohóság, irigység, próbáljuk elkerülni.

Milyen termékeket használnak az itt élõk a mindennapi babaápolás során?


Többen használnak farmunkon mosható pelusokat, ami egy elég környezetbarát megoldás, de sajnos nem oldható meg mindenhol. Mi kézzel mosunk, ami egy háromtagú családnál bizony idõben nem kis napi pluszmunkát jelent... Ahol ezt nem tudják megoldani, ott maradnak az eldobható pelenkák – de szerencsére ez kis számban fordul elõ.

A babaápolásban elõszeretettel használunk helyben készített termékeket. Például popsikrém gyanánt a jól bevált méhviaszalapú körömvirágos popsikrémet használjuk, vagy házilag is ki-ki elkészíti a maga tisztított vajas körömvirágos kenõcsét. A babafürdetést hidegen préselt olajokkal végezzük, melybõl többfélét is, itt, nálunk termesztett bio-növényekbõl sajtolnak. A lenmagolaj kiváló egyes bõrbetegségek esetén, a napraforgómag olaj magas E-vitaminban, de használunk hideg idõszakban kintrõl beszerzett szezámolajat is fĂ»tõ hatása miatt, vagy a közkedvelt mandulaolajat is.

A kisbabákat elõszeretettel hordozzuk magunkon hordozókendõben, amely biztosítja számukra az anyukájukkal való állandó testkontaktust. Azon túl, hogy ez kedvezõen hat a baba érzelmi fejlõdésére, hasznos az anyukának is: mindkét keze szabaddá válik, a háta pedig nem fájdul meg a baba cipelésétõl. Az õsi kultúrák ezen módszerének helyességét egyébként a mai modern gyermekpszichológia is alátámasztja számos kutatásával.

Idén is megrendezésre kerül a Születés Hete Fesztivál. A védikus kultúra szüléssel, születéssel, gyermekvállalással kapcsolatos témáiról a budapesti Haré Krisna Oktatási és Kulturális Központban hallhatunk.

Elõadások, ingyenes tanácsadások: http://www.szuleteshete.hu/budapest-iii
 
Szerzõ: Fodor Kata
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk