Menu Content/Inhalt
Főmenü > Teasarok
 
A teafajták szellemi hatásairól - röviden
ImageVéleményem szerint, a Darjeelingi tea segíti a legintenzívebben, és teszi koncentráltabbá a különböző meditációs gyakorlatokat. Érezhető hatásában a Himaláya misztikus kisugárzása, a hegyvidék hidegsége. Tisztán, cukor nélkül ajánlatos fogyasztása...
Tovább...
 
A legismertebb teafajták
ImageA zöldteák nincsenek fermentálva, általában jellegzetesen nyers, kissé fűre emlékeztető ízzel rendelkeznek. Némely fajtájukat ún. "gaiwan"-ban, egy 3 részből álló kínai teáscsészében szolgálják fel. A gaiwan esetében a tealevelek szabadon úsznak a "csésze" részben, melyre rászorítjuk a "fedőt", ami a tea szűrésére és melegen tartására szolgál.
Tovább...
 
A teakészítés szabályai
ImageAz elkészítés módja rendkívül fontos. Itt három tényezőre kell figyelni: a tea mennyiségére, a víz hőmérsékletére és az áztatási időre. A felhasználandó teamennyiség tulajdonképpen ízlés kérdése. Ázsiában általában több teafüvet használnak, mint Európában. A tea mennyisége 0,5 liter vízhez 4 és 8 gramm között lehet.
Tovább...
 
Indiai teák
ImageKallej Valley FTGFOP1 A Himalája alsó lejtőin fekvő Darjeeling vidékéről származik, a világ legfinomabb teái közt tartják számon. A mi Darjeelingünk illatos, erősen muskotályos aromájú. A világos, szép szín a kiváló minőség jele.
Tovább...
 
Kínai teák - Zöld
ImageA "Tigris forrás" tea a Hangzhou (Zhejiang tartomány) nevű város körüli ültetvények híres szortimentjének legmagasabb osztályába tartozik. Ez a név a Tiuyun hegység kultikus helyeire emlékezteti a teakedvelőket, ahol a legenda szerint a legjobb forrásvíz található a Long Jing készítéséhez. Az öt legtekintélyesebb kínai tea közé tartozik. Az átlátszó világoszöld öntetű tea több felöntés után is kiváló színű, ízű és illatú.
Tovább...
 
Kínai teák - Fehér
ImageE tea a kínai Fujian (Fucsien) tartományból származik. A Shou Mei mint ún. fehértea minimális beavatkozással készül: a leveleket szedés után megszárítják a Nap alatt, így azok csak egy természetes fermentációs folyamaton mennek keresztül. Fermentációs fokozatban és ízében a zöld- és az oolongteák közé esik.
Tovább...
 
Kínai teák - Vörös
ImageEgészlevelű, fermentált, első osztályú tea a dél-kínai Yunnan tartományból. A vörös teaszálak között a teacserje aranyszínű rügyei láthatók. Finom, egyenletesen pödört levelei barnásvörösek. Erősen karakteres tea. Aromával telített, enyhén fanyarkás ízzel, illata édeskés. Egy exportra szánt, igen gondosan feldolgozott kínai teáról van szó.
Tovább...
 
Kínai teák - Oolong
ImageEz a tea Fujian (Fucsien) tartományból származik, és egy, a "Vas" Kuan Yin istennőnek szentelt templomnál fedezték fel. Levelei zöldesfeketék, az öntet pedig sárgás színű. Karakteres, tökéletes aromájú, amely fanyarkásból malátás-édessé válik, sokáig megmaradó utóízzel. A Tie Kuan Yin tea fogalom a kínai oolongteák között.
Tovább...
 
Japán teák
ImageHabár a Sencha-teákat általában nem szokták "árnyékolásos" módszerrel termeszteni, a Gokujoucha esetében Kazunobu a teacserjét szedés előtt 5 napon keresztül 50%-osan leárnyékolja. Ennek köszönhetően alacsony marad a levelek polifenol- (csersav-) tartalma, viszont megnő az édeskés és lágy ízt adó klorofil aránya.
Tovább...
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk