Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Teasarok
 
A teafajták szellemi hatásairól - röviden
ImageVéleményem szerint, a Darjeelingi tea segíti a legintenzívebben, és teszi koncentráltabbá a különbözõ meditációs gyakorlatokat. Érezhetõ hatásában a Himaláya misztikus kisugárzása, a hegyvidék hidegsége. Tisztán, cukor nélkül ajánlatos fogyasztása...
Tovább...
 
A legismertebb teafajták
ImageA zöldteák nincsenek fermentálva, általában jellegzetesen nyers, kissé fĂ»re emlékeztetõ ízzel rendelkeznek. Némely fajtájukat ún. "gaiwan"-ban, egy 3 részbõl álló kínai teáscsészében szolgálják fel. A gaiwan esetében a tealevelek szabadon úsznak a "csésze" részben, melyre rászorítjuk a "fedõt", ami a tea szĂ»résére és melegen tartására szolgál.
Tovább...
 
A teakészítés szabályai
ImageAz elkészítés módja rendkívül fontos. Itt három tényezõre kell figyelni: a tea mennyiségére, a víz hõmérsékletére és az áztatási idõre. A felhasználandó teamennyiség tulajdonképpen ízlés kérdése. Ázsiában általában több teafüvet használnak, mint Európában. A tea mennyisége 0,5 liter vízhez 4 és 8 gramm között lehet.
Tovább...
 
Indiai teák
ImageKallej Valley FTGFOP1 A Himalája alsó lejtõin fekvõ Darjeeling vidékérõl származik, a világ legfinomabb teái közt tartják számon. A mi Darjeelingünk illatos, erõsen muskotályos aromájú. A világos, szép szín a kiváló minõség jele.
Tovább...
 
Kínai teák - Zöld
ImageA "Tigris forrás" tea a Hangzhou (Zhejiang tartomány) nevĂ» város körüli ültetvények híres szortimentjének legmagasabb osztályába tartozik. Ez a név a Tiuyun hegység kultikus helyeire emlékezteti a teakedvelõket, ahol a legenda szerint a legjobb forrásvíz található a Long Jing készítéséhez. Az öt legtekintélyesebb kínai tea közé tartozik. Az átlátszó világoszöld öntetĂ» tea több felöntés után is kiváló színĂ», ízĂ» és illatú.
Tovább...
 
Kínai teák - Fehér
ImageE tea a kínai Fujian (Fucsien) tartományból származik. A Shou Mei mint ún. fehértea minimális beavatkozással készül: a leveleket szedés után megszárítják a Nap alatt, így azok csak egy természetes fermentációs folyamaton mennek keresztül. Fermentációs fokozatban és ízében a zöld- és az oolongteák közé esik.
Tovább...
 
Kínai teák - Vörös
ImageEgészlevelĂ», fermentált, elsõ osztályú tea a dél-kínai Yunnan tartományból. A vörös teaszálak között a teacserje aranyszínĂ» rügyei láthatók. Finom, egyenletesen pödört levelei barnásvörösek. Erõsen karakteres tea. Aromával telített, enyhén fanyarkás ízzel, illata édeskés. Egy exportra szánt, igen gondosan feldolgozott kínai teáról van szó.
Tovább...
 
Kínai teák - Oolong
ImageEz a tea Fujian (Fucsien) tartományból származik, és egy, a "Vas" Kuan Yin istennõnek szentelt templomnál fedezték fel. Levelei zöldesfeketék, az öntet pedig sárgás színĂ». Karakteres, tökéletes aromájú, amely fanyarkásból malátás-édessé válik, sokáig megmaradó utóízzel. A Tie Kuan Yin tea fogalom a kínai oolongteák között.
Tovább...
 
Japán teák
ImageHabár a Sencha-teákat általában nem szokták "árnyékolásos" módszerrel termeszteni, a Gokujoucha esetében Kazunobu a teacserjét szedés elõtt 5 napon keresztül 50%-osan leárnyékolja. Ennek köszönhetõen alacsony marad a levelek polifenol- (csersav-) tartalma, viszont megnõ az édeskés és lágy ízt adó klorofil aránya.
Tovább...
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk