Menu Content/Inhalt
 
 
Az etika alapja a mások iránti legmélyebb szeretetünk
ImageA Buddha ezzel szemben nem akarta, hogy a hívek vakon kövessék útmutatásait, anélkül, hogy belátnák azok okát és szükségességét. Számára nem az volt a fontos, hogy az emberi cselekedetek kifelé milyennek látszanak, hanem hogy azoknak mi a mozgatórugója, milyen tudati irányultságból és attitĂ»dbõl fakadnak. A legmagasabb felismerés felé vezetõ út kezdetén...
Tovább...
 
A buddhizmusrĂłl
ImageIgen sok Buddha életrajz ismeretes, amelyek azonban lényeges elemeik tekintetében megegyeznek. Az életírások vázlata a következõ: Sziddhártha herceg rangjának megfelelõ nevelésben részesült fejedelmi jólétben nevelkedett, megnõsült, és fia született. A legenda szerint sétakocsizás közben öregemberrel, majd beteggel, halottas menettel és vándoraszkétával találkozott. A szenvedés e képei borzalommal töltötték el az ifjú herceget, aki fölismerte a lét szenvedésteljes voltát, azt, hogy még embert is fenyegeti mindannak elvesztése, amit szeret, hogy mindenkire öregedés és halál vár.
Tovább...
 
Zen - Út a megvilágosodáshoz
ImageMinden dolog, még a legkisebb vízcsepp, vagy az idõ legrövidebb pillanata is azonos a mindenséggel. Mindezt azonban csak elméletben tudjuk. A megvilágosodásban azonban át is éljük ezt az igazságot. Az élmény pedig nagy biztonságot és nem sejtett boldogságot ad. A nem megvilágosodott ember saját /empirikus/ énjének rabja. De ez az én, amelyet õ igazi önmagának tekint, csak idõleges. Nem ez az õ tulajdonképpeni lényege. Igazi énjét vagy önmagát még nem pillantotta meg. Ki kell lépnie vélt énjébõl, én-tudatából.
Tovább...
 
Dhammapada - A Tan ösvénye
Image"44. Ki fogja legyõzni a földet és
a halál birodalmát és az eget?
A Tan ösvényét ki találja meg,
akár a virágot a fürge szem?
45. A keresõ gyõzi le a földet és
a halál birodalmát és az eget.
A Tan ösvényét õ találja meg,
akár a virágot a fürge szem."
Tovább...
 
Színes üvegen át látni a világot
ImageA régi idõkben nem volt sem szemüveg, hogy az eget nézzük, sem röntgensugarak, sem mikroszkóp. Semmi ilyesmi nem létezett. Az embernek saját magának kellett tehát olyan szemekkel felszerelkeznie, amelyekkel jól látott, mert semmilyen szerszám nem állt a rendelkezésére. Egy napon tehát egy szem, elsõ alkalommal, megpillantotta a valóságot a maga teljességében. Ez a szem, rendkívüli módon átható pillantású, saját magát is ugyanolyan jól látta, mint a többieket. Behatolt, átlátta a boldogságot ugyanúgy, mint a szerencsétlenséget.
Tovább...
 
A Zen buddhizmus
ImageJapánban is a Mahajána buddhizmus érkezett meg kínai közvetítéssel. NépszerĂ» és elterjedt Japánban a sin-buddhizmus, ami szerint az ún. "nem-butsu" (Hamu Amida butsu: Tisztelet Amida buddhának) mantra állandó ismétlése révén lehet részesülni Amida Buddha kegyelmében, aki a halál után befogadja hívét Nyugati Paradicsomába, s e mennyei állapotból emeli majd át a nirvánába.
Tovább...
 
A Vadzsrajána filozófiája
ImageNehéz vállalkozás a Vadzsrajána ("Gyémánt" vagy "VillámjármĂ»") keletkezésének idejét még csak hozzávetõleg is - megállapítani. Glasenapp (Die Entstehung des Vajrayán, 1936) joggal hivatkozik arra, hogy e harmadik "JármĂ»" beavatottjainak elméletei és gyakorlatai már az õsbuddhizmusban sem voltak ismeretlenek. Az istenségek kultusza, mágikus formulák (mantra) recitálása, a misztikus kéztartások (mudrák) tana, valamint az elmélkedést elõsegítõ "körök" (mandala) és ábrák (Jantra) meditációs tárgyként való alkalmazása a Hinajána gyakorlatában sem volt ismeretlen. Amíg azonban a Hinajánában szerepük csak másodlagos volt - csupán segédeszközként alkalmazták, addig a Vadzsrajánában alapját képezik...
Tovább...
 
Tibeti teremtéstörténet
ImageAz Élõlényeket Kedvelõ Úr elhatározta, hogy megteremti az isteneket, megsemmisíti a rossz szellemeket, elpusztítja a tüzet, a mérgezett hegyĂ» fegyvereket, a madarak és a vadak ellenségeit. Az Élõlényeket Kedvelõ Úr nem akarta a betegségeket, és enyhíteni akarta a lovak, a szamarak, birkák és kecskék szenvedéseit, meg akarta szabadítani az embereket a démonoktól, ki akarta csorbítani a fegyvereket, és megsemmisíteni a páncélzatot. Azt akarta, hogy az emberek boldogak és tiszták legyenek. Azt akarta, hogy a halak, vadak, madarak, békák ne ismerjék az ellenséget...
Tovább...
 
A Mahajána filozófiája
ImageA Mahajána szerint minden lény megvalósíthatja a bódhi, s idõvel minden bizonnyal el is éri a célt. A Mahajána követõje azonban azzal, hogy a buddhaság elérését mindenki számára lehetségesnek tartja, nem állítja, hogy az üdv elérése könnyĂ». Számtalan újraszületés során állandó és töretlen erõfeszítésre van szükség. Az ideál olyan távoli, hogy praktikus értelemben nem lehet vonzó. A Mahajána tehát a hangsúlyt nem a végcélra, hanem magára az üdvútra helyezi. Elõtérben ezek szerint nem a Buddha ideálja áll, hanem az "eljövendõ Buddháé", olyan lényé aki útonon van a bódhi felé - és ez a Bódhiszattva.
Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk