Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Vegetáriánizmus > Ching Hai: Miért legyünk vegetáriánusok?
 
Ching Hai: Miért legyünk vegetáriánusok?
ImageQuan Yin módszerbe való beavatás egyik elõfeltétele az egész életre szóló elkötelezettség a vegetáriánus vagy lakto-vegetáriánus (tejterméket is fogyasztó vegetáriánus) étrend mellett. Ebben az étrendben megengedettek a növényi forrásokból és tejtermékekbõl származó ételek, de a tojást is beleértve semmilyen egyéb állati eredetĂ» ételt sem szabad fogyasztani. Ennek sok oka van, de a legfontosabb az Elsõ Szabályból származik, ami azt mondja nekünk, hogy tartózkodjunk az érzõ lények életének elvételétõl, avagy "Ne ölj"

A többi élõlény számára nyilvánvalóan elõnyös, ha nem ölik meg õket, vagy más módon nem ártanak nekik. Kevésbé nyilvánvaló, hogy a mások megkárosításától való tartózkodás a mi számunkra ugyanúgy elõnyös. Miért? A karma törvénye miatt. "Ahogy vetsz, úgy aratsz." Amikor ölsz, vagy másokat ráveszel, hogy a hús iránti vágyad kielégítése céljából a számodra öljenek, akkor karmikus adósságba keveredsz, és ezt az adósságot végül vissza kell fizetned.

Tehát a vegetáriánus étrend megtartása a szó szoros értelmében egy önmagunknak adott ajándék. dobban érezzük magunkat és ahogy csökken a karmikus adósságunk, úgy javul az életünk minõsége, és a belsõ élmény új, kifinomult, mennyei birodalmai nyílnak meg elõttünk. Nagyon megéri azt a kis árat, amit ezért fizetned kell!

A húsevéssel szembeni spirituális érvek sokak számára meggyõzõek, de a vegetáriánus életnek egyéb meggyõzõ okai vannak is, amelyek mind a józanészben gyökereznek. A személyes egészség és táplálkozás, ökológia és környezet, etika és az állatok szenvedése, és a világméretĂ» éhínség témaköreivel kapcsolatosak.

Egészség és táplálkozás

Az ember evolúciójával foglalkozó tanulmányok kimutatták, hogy õseink természetüknél fogva vegetáriánusok voltak. Az emberi test felépítése nem alkalmas a húsevésre. Ezt Dr. G. S. Huntingen a Columbia Egyetemrõl egy összehasonlító anatómiai tanulmányban mutatta ki. Rámutatott arra, hogy a húsevõknek rövid vékony- és vastagbelük van. A vastagbelük jellegzetesen nagyon egyenes és sima. Ezzel ellentétben a növényevõ állatoknak mind a vékonybelük, mind a vastagbelük hosszú. A hús alacsony rost- és magas fehérje tartalma miatt a beleknek nincs szükségük hosszú idõre, hogy felszívják a tápanyagokat; ezért a húsevõk belei rövidebbek, mint a növényevõké.

Az embereknek más természetes növényevõ állatokhoz hasonlóan mind a vékony-, mind a vastagbelük hosszú. A beleink összességében körülbelül nyolc és fél méter hosszúak. A vékonybél sokszor visszahajlik saját magára, és a falai tekeredettek, nem simák. Mivel a beleink hosszabbak, mint a húsevõké, ezért az elfogyasztott hús hosszabb ideig tartózkodik bennük. Következésképpen a hús megromolhat és mérgeket(toxinokat) termelhet. Ezeket a toxinokat mint kiváltó okot kapcsolatba hozzák a vastagbél rákkal, és a máj terhelését is megnövelik, aminek a méregtelenítés a feladata. Ez májzsugorodást és még májrákot is okozhat.

A hús sok urokináz fehérjét és ureát tartalmaz, ami megnöveli a vesék terhelését és tönkreteheti a vese mĂ»ködését. Minden fél kiló marhaszeletben tizennégy gramm urokináz fehérje van. Ha élõ sejteket urokináz fehérjeoldatba tesznek, az anyagcsere folyamataik tönkremennek. Továbbá a húsban nincs cellulóz és rost, és a rosthiány könnyen válthat ki székrekedést. Ismert tény, hogy a székrekedés végbélrákot vagy aranyeret okozhat.

A húsban lévõ koleszterin és telített zsírok szív és érrendszeri rendellenességeket is okoznak. A szív és érrendszer rendellenességei, az elsõ számú halálokozók az Egyesült Államokban és most Formosán.

A rák a második számú halálokozó. Kísérletek mutatják, hogy a hús égetése és sütése egy metilkolantrén nevĂ», erõteljes rákkeltõ anyagot termel. Ha ezt a vegyületet egereknek adják, akkor rák keletkezik bennük, mint pl. csontrák, vérrák, gyomorrák, stb. Kutatások kimutatták, hogy ha újszülött egeret mellrákos nõstény egér táplál, akkor az újszülöttben is rák keletkezik. Mikor emberi rákos sejteket állatokba injektáltak, az állatokban is rák fejlõdött ki. Ha az általunk naponta elfogyasztott hús olyan állatokból származik, amelyekben ez a rendellenesség eredetileg létezett, és mi ezt befogadjuk a testünkbe, akkor jó esélye van annak, hogy a betegséget mi is megkapjuk.

A legtöbb ember feltételezi, hogy a hús tiszta és biztonságos, hogy minden vágóhídon végeznek vizsgálatokat. Eladás céljából naponta túlontúl sok marhát, sertést, baromfit stb. ölnek meg ahhoz, hogy mindegyiket valóban megvizsgálhassák. Nagyon nehéz kimutatni, hogy vajon egy darab húsban van-e rákos elváltozás, nem is beszélve minden egyes állat ellenõrzésérõl. jelenleg a húsipar csak a fejet vágja le, ha valami gond van vele, vagy a lábat, ha megbetegedett. Csak a rossz részeket távolítják el és a többit eladják.

A híres vegetáriánus Dr. J. H. Kellogg mondta:

"Amikor vegetáriánus ételt eszünk, nem kell azon aggódnunk, hogy az étel milyen betegségben halt meg. Ez örömteli étkezésre ad alkalmat!"

Még egy további aggodalom is létezik. Az állatok táplálékába antibiotikumokat és egyéb hatóanyagokat, köztük szteroidokat és növekedési hormonokat is kevernek, vagy azokat közvetlenül beoltják az állatokba. Beszámoltak arról, hogy, akik megeszik ezeket az állatokat, azok felszívják a testükbe ezeket a hatóanyagokat. Fennáll annak a lehetõsége, hogy a húsban lévõ antibiotikumok csökkentik az emberi használatra szánt antibiotikumok hatékonyságát.

A vegetáriánus étrendet egyesek nem tartják eléggé táplálónak. Dr. Miller, egy amerikai sebész szakértõ negyven éven keresztül gyakorolta az orvosi hivatást Formosán. Alapított ott egy kórházat, ahol az alkalmazottak és a betegek is csak vegetáriánus ételt kaptak. Ă• mondta:

"Az egér egy olyan állat, amelyik fenn tudja magát tartani vegetáriánus és nem vegetáriánus étrenden is. Ha két egeret elkülönítünk, az egyik húst eszik a másik pedig vegetáriánus táplálékot, akkor azt találjuk, hogy a növekedésük és fejlõdésük egyforma. Azonban a vegetáriánus egér tovább él és nagyobb a betegséggel szembeni ellenálló képessége. Továbbá amikor a két egér megbetegedett, akkor a vegetáriánus hamarabb meggyógyult."
Majd hozzátette:

"A modern tudomány által rendelkezésünkre bocsátott gyógyszerek sokat fejlõdtek, de csak a betegségeket képesek kezelni. A táplálék viszont az egészségünket tarthatja fenn." Rámutatott arra, hogy:

"A növényi eredetĂ» étel egy közvetlenebb táplálékforrás, mint a hús. Az emberek megeszik az állatokat, de az elfogyasztott állatok növényi táplálékforráson élnek. A legtöbb állat rövid életĂ», és megvan bennük az ember szinte az összes betegsége. Nagyon valószínĂ», hogy az emberiségbetegségei a megbetegedett állatok húsának elfogyasztásából származnak. Tehát miért nem nyerik az emberek a táplálékukat közvetlenül növényekbõl? "

Dr. Miller szerint mindössze gabonafélékre, hüvelyesekre és zöldségekre van szükségünk ahhoz, hogy megkapjuk mindazokat a tápanyagokat, amelyek egészségünk fenntartásához szükségesek. Sokan úgy gondolják, hogy az állati fehérje jobb a növényinél, hiszen az elõbbit teljes értékĂ» fehérjének tartják, míg az utóbbit nem. Az igazság az, hogy néhány növényi fehérje teljes értékĂ», és több nem teljes értékĂ» fehérjetartalmú étel keverésével is képezhetünk teljes értékĂ» fehérjét. 1988 márciusában az Amerikai Dietetikus Társaság (ADA) kinyilvánította:

"Az az ADA álláspontja, hogy a megfelelõen tervezett vegetáriánus étrendek egészségesek és táplálóak."

Gyakori az a tévhiedelem, hogy a húsevõk a vegetáriánusoknál erõsebbek. De a Yale Egyetemen Professzor Irving Fisher által 32 vegetáriánuson és 15 húsevõn végrehajtott kísérlet azt mutatta, hogy a vegetáriánusoknak nagyobb az állóképessége, mint a húsevõké. Arra kérte az embereket, hogy olyan hosszú ideig tartsák ki a kezüket, amíg csak tudják. A vizsgálat eredménye nagyon egyértelmĂ» volt. A tizenöt húsevõ közül csak kettõ tudta a kezét 15-30 percig kitartani. De a harminckettõ vegetáriánus közül huszonkét fõ, 15-30 percig tartotta ki a kezét. Ezek közül tizenöt személy több mint 30 percig, kilenc személy több mint 1 óráig, négyen több mint 2 óráig, és egy vegetáriánus több mint 3 órán keresztül volt képes a kezét kitartani.

Sok hosszútávfutó atléta a versenyek elõtt vegetáriánus étrendet követ. Dr. Barbara More, a vegetáriánus terápia egy szakértõje huszonhét óra és harminc perc alatt fejezett be egy száztíz mérföldes versenyt. Ötvenhat éves nõ létére a fiatal férfiak által tartott összes rekordot megdöntötte. "Példát akarok szolgáltatni arra, hogy akik teljesen vegetáriánus étrendet választanak, azok erõs testet, világos tudatot és megtisztult életet fognak élvezni."

Elegendõ fehérjét kap-e a vegetáriánus az étrendjével? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt ajánlja, hogy a napi kalória 4.5 %-a származzon fehérjébõl. A búza kalóriatartalmának 17 %-a származik fehérjébõl, a brokkoli 45 %-a és a rizs 8 %-a. Fehérje gazdag étrendet nagyon könnyĂ» húsevés nélkül fenntartani. A magas zsírtartalmú étrendek okozta sok betegség, mint a szívbetegségek és rák elkerülésének további elõnyével együtt, nyilvánvalóan a vegetarianizmus a felsõbbrendĂ» választási lehetõség.

A húsfogyasztás és egyéb magas telített zsírtartalmú állati eredetĂ» ételek fogyasztása, valamint a szívbetegség, mell-rák, vastagbélrák és agyvérzés közötti kapcsolat bizonyított. Egyéb betegségek, amelyek gyakran megelõzhetõek vagy néha gyógyíthatóak alacsony zsírtartalmú vegetáriánus étrenddel: vesekõ, prosztatarák, cukorbaj, gyomorfekély, epekõ, allergiás bélbetegségek, ízületi gyulladás, fogíny betegség, pattanás, hasnyálmirigy rák, gyomorrák, alacsony vércukorszint, székrekedés, a bélfal begyulladt kitüremkedése, magas vérnyomás, csontritkulás, petefészek rák, aranyér, kövérség és asztma.

A dohányzáson kívül nincs nagyobb személyes egészségügyi kockázati tényezõ, mint a húsevés.

Ökológia és a környezet

A hús céljából történõ állattartásnak megvannak a következményei. Esõerdõk kiirtásához, globális felmelegedéshez, vízszennyezéshez, vízhiányhoz, elsivatagosodásoz, az energiaforrások rossz felhasználásához és világméretĂ» éhezéshez vezet. A termõföld, víz, energia, emberi erõfeszítés hústermelés céljából történõ felhasználása nem egy hatékony mód a Föld erõforrásainak felhasználására.

1960 óta Közép-Amerika esõerdõinek körülbelül 25 %-t égették fel és vágták tarra, hogy húsmarha legelõt alakítsanak ki. Becslések szerint minden esõerdei marhából készült tíz dekás hamburger 5 és fél négyzetméter trópusi esõerdõt rombol le. Ráadásul a marhatenyésztés jelentõsen hozzájárul a világméretĂ» felmelegedést okozó három gáz termeléséhez, a vízszennyezés elsõ számú okozója, és minden 45 dkg marhahús elõállításához megdöbbentõ, 11 ezer liter mennyiségĂ» vízre van szükség. Csak 130 liter víz kell 45 dkg paradicsom elõállításához, 620 liter egy 45 dekás teljeõrlésĂ» búzakenyér elõállításához. Az Egyesült Államok vízfogyasztásának közel felét a szarvasmarha és egyéb haszonállat takarmányának elõállítására fordítják.

Sokkal több embert lehetne táplálni, ha a szarvasmarha tenyésztésre használt erõforrásokat a világ népességét tápláló gabona termelésre fordítanák. Egy hektárnyi zabot termõ föld nyolcszor annyi fehérjét és huszonötször annyi kalóriát termel, ha a zabot emberek eszik meg és nem a haszonállat. Egy hektárnyi brokkoli termesztésre használt föld tízszer annyi fehérjét, kalóriát és niacint termel, mint egy hektár marhanevelésre használt föld. Nagyszámú ehhez hasonló statisztika létezik. A világ erõforrásait hatékonyabban lehetne felhasználni, ha a haszonállat termelésre használt földet átalakítanák az emberek élelmezését szolgáló gabona termesztésére.

A vegetáriánus étrend lehetõvé teszi, hogy kisebb nyomot hagyj a bolygón. Azon túl, hogy csak azt veszed el, amire szükséged van és csökkented a felesleget, jó érzés lesz tudni, hogy nem kell minden étkezésed alkalmával egy élõlénynek meghalnia. VilágméretĂ» éhezés Ezen a bolygón közel egymilliárd ember szenved az éhezéstõl és alultápláltságtól. Évente több mint negyven millióan halnak éhen, többségükben gyerekek. Ennek ellenére a világ gabonatermésének több mint egyharmadát az emberek élelmezésétõl az állatok takarmányozására vonják el. Az Egyesült Államokban a haszonállatok fogyasztják el az összes megtermelt gabona 70 %-át. Ha a haszonállatok helyett embereket etetnénk, senki nem lenne éhes. Az állatok szenvedése
Tudod-e, hogy az Egyesült Államokban naponta több mint százezer szarvasmarhát vágnak le?

A nyugati országokban a legtöbb állatot nagyüzemi telepeken tenyésztik. Ezeket a létesítményeket úgy tervezték meg, hogy minimális költséggel a maximális számú levágható állatot állítsa elõ. Az állatokat összezsúfolják, elformátlanodnak és a takarmányt hússá átalakító gépekként kezelik õket. Ez egy olyan valóság, amit legtöbbünk soha nem fog látni a saját szemével. Egy mondás szerint, "Egy vágóhídi látogatás egy életre vegetáriánussá tesz." Lev Tolsztoj mondta:

"Amíg vágóhidak vannak, addig csatamezõk is lesznek. A vegetáriánus étrend a humanitarianizmus alappróbája."

Bár a gyilkolást legtöbbünk nem támogatja aktívan, a társadalom támogatásával kialakítottuk a rendszeres húsevés szokását anélkül, hogy valóban tudnánk arról, hogy mit tesznek azokkal az állatokkal, amiket megeszünk. Szentek és mások társasága Az írott történelem kezdetétõl láthatjuk, hogy növények voltak az emberek természetes táplálékai. A korai görög és héber mítoszok mind olyan emberekrõl beszéltek, akik eredetileg gyümölcsöt ettek. Az ókori egyiptomi papok soha nem ettek húst. Sok nagy görög filozófus, mint Platón, Diogenész és Szókratész, mind a vegetarianizmus szószólói voltak.

Indiában Shakyamuni Buddha hangsúlyozta az Ahimsza fontosságát, ami szerint semmilyen élõlénynek nem ártunk. Figyelmeztette tanítványait, hogy ne egyenek húst, vagy különben más érzõ lények rémülettel fognak irántuk viseltetni. Buddha a következõ megfigyelést tette:

"A húsevés csak egy szerzett szokás. Kezdetben e nélkül a vágy nélkül születtünk."

"A húsevõ emberek levágják saját NagyszerĂ» Könyörületességük belsõ magját."
"A húsevõ emberek megölik egymást és megeszik egymást... ebben az életben én eszlek meg téged, a következõ életben te eszel meg engem...és ez így folytatódik mindig. Hogyan kerülhetnek ki valaha is a Három Birodalomból (az illúzióéból)?"

Sok korai taoista, korai keresztény és zsidó volt vegetáriánus. Lejegyezték a Szent Bibliában: "És monda Isten: Íme néktek adok minden maghozó füvet az egész Föld színén, és minden fát, amelyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül. A föld minden vadainak pedig, és az ég minden madarainak...a zöld füveket adom eledelül." (Teremtés 1:29) Más példák a Bibliában, amelyek megtiltják a húsevést:

"Csak a húst az õt elevenítõ vérrel meg ne egyétek." (Teremtés 9:4)

"Isten mondta: Ki mondta, hogy öld meg az ökröt és a kecskét és ajánld fel nekem? Mosd le magadról ezt az ártatlan vért, hogy meghallhassam az imádságodat; különben elfordítom a fejemet, mert a kezed csupa vér. Tanúsíts megbánást, hogy megbocsáthassak neked."

Szent Pál, Jézus egyik tanítványa ezt mondja a rómaiakhoz írott levelében: "Jó nem enni húst és nem inni bort." (Rómaiak 14:21)

A történészek napjainkban sok régi könyvet fedeztek fel, amelyek új fényt vetnek Jézus életére és tanításaira. Jézus mondta:

"Akiknél állati hús van, azok önmaguk sírjává válnak. Bizony mondom néktek, hogy az ember, aki öl, az megöletik. Az ember, aki élõlényeket megöl és húsukat megeszi, az a halott ember húsát eszi."

Az indiai vallások is elkerülik a húsevést. Azt mondják, hogy

"Az emberek nem juthatnak húshoz anélkül, hogy ne ölnének. Aki érzõ lényeket bánt, sosem nyeri el Isten áldását. Tehát ne egyél húst!" (hindu parancsolat)

A Korán, a mohamedán szentírás is megtiltja a halott állatok, a vér és a hús fogyasztását. Han Shan Tzu nagy kínai zen mester írt egy, a húsevést erõsen elítélõ verset:

"Menj gyorsan a piacra, vegyél húst és halat és etesd meg velük a feleségedet és a gyerekeidet. De miért kell az õ életüket elvenned, hogy fenntartsd a sajátodat? Ez ésszerĂ»tlen. Ettõl nem a Mennyországhoz fogsz vonzódni, hanem a Pokol söpredékévé válsz!"

Sok híres író, mĂ»vész, tudós, filozófus és kiválóság volt vegetáriánus. A következõ emberek mind lelkesen magukévá tették a vegetarianizmus ügyét: Shakyamuni Buddha, Jézus Krisztus, Virgilius, Horatius, Platón, Ovidius, Petrarcha, Pythagorasz, Szókratész, William Shakespeare, Voltaire, Sir Isaac Newton, Leonardo Da Vinci, Charles Darwin, Benjamin Franklin, Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau, Emile Zola, Bertrand Russell, Richard Wagner, Percy Bysshe Shelley, H. G. Wells, Albert Einstein, Rabindranath Tagore, Lev Tolsztoj, George Bernard Shaw, Mahatma Gandhi, Albert Schweitzer, és napjainkban, Paul Newman, Madonna, Princess Diana, Lindsay Wagner, Paul McCartney és Candice Bergen, csak hogy néhányat megnevezzünk.

Albert Einstein mondta:

"Úgy gondolom, hogy az emberiség számára igen elõnyösek azok a változások és tisztító hatások, ahogyan a vegetáriánus étrend az ember természetére hat. A vegetarianizmust választani ezért elõnyös és békés is."


Ez a történelem folyamán sok fontos személyiség és bölcs közös tanácsa!


A Mester kérdésekre válaszol

K.: Az állatokat megenni az az élõlények megölése. De a növényeket megenni is egyfajta gyilkolás, nem?
M.: A növényevés is élõlények megölését jelenti és okozni fog némi karmikus akadályt, de a hatás nagyon minimális. Aki a Quan Yin módszert minden nap két és fél órán át gyakorolja, az megszabadulhat ettõl a karmikus hatástól. Mivel ennünk kell, hogy életben maradjunk, ezért azt az ételt választjuk, amelyikben a legalacsonyabb szintĂ» a tudatosság és a legkevesebbet szenved. A növények 90%-ban vizet tartalmaznak, ezért a tudatosságuk szintje olyan alacsony, hogy alig éreznek bármilyen szenvedést. Továbbá, sok zöldséget amikor megeszünk, akkor nem vágjuk el a gyökerüket, hanem az ágak és levelek levágásával inkább segítjük az ivartalan szaporodásukat. A végeredmény valójában elõnyös lehet a növényre nézve. Ezért a kertészek azt mondják, hogy a növényzet metszése segít abban, hogy az nagyra és szépre megnõjön. Ez még egyértelmĂ»bb a gyümölcsöknél. Amikor egy gyümölcs megérik, akkor kellemes illatával, szép színével és finom ízével vonzani fogja az embereket, hogy megegyék. A gyümölcsfák így érik céljukat el, hogy magvaik széles területen elterjedjenek. Ha nem szedjük le és esszük meg a gyümölcsöt, akkor túlérik, leesik a földre és elrohad. A magja a felette levõ fa miatt árnyékban lesz és el fog pusztulni. Tehát zöldségeket és gyümölcsöt enni egy természetes tendencia, ami egyáltalán nem hoz rájuk szenvedést.

K.: Legtöbben azt hiszik, hogy a vegetáriánusok alacsonyabbak és soványabbak, a húsevõk pedig magasabbak és nagyobbak. Igaz ez?
M.: A vegetáriánusok nem szükségszerĂ»en soványabbak és alacsonyabbak. Ha az étrendjük kiegyensúlyozott, õk is megnõhetnek magasra és erõsre. Láthatod, hogy az összes nagy állat, például elefántok, szarvasmarhák, zsiráfok, vízilovak, lovak, stb. csak zöldséget és gyümölcsöt esznek. Erõsebbek, mint a húsevõk, nagyon szelídek és az emberiség számára hasznosak. De a húsevõ állatok nagyon kegyetlenek és semmi hasznuk sincs. Ha az emberek sok állatot megesznek, az állati ösztön és tulajdonságok rájuk is hatással lesznek. A húsevõ emberek nem szükségszerĂ»en magasak és erõsek, de az átlagéletkoruk nagyon rövid. Az eszkimók szinte kizárólagosan húsevõk. De nagyon magasak és erõsek-e? Hosszú ideig élnek-e? Ezt azt hiszem nagyon tisztán láthatod.

K.: Ehetnek-e a vegetáriánusok tojást?
M.: Nem. Amikor tojást eszünk, akkor is élõlényeket ölünk. Néhányan azt mondják, hogy a kereskedelmi úton elérhetõ tojás nincs megtermékenyítve, ezért ezt megenni nem gyilkolás. Ez csak látszólag igaz. A tojás csak azért marad megtermékenyítetlen, mert nem biztosítják a megtermékenyítéséhez szükséges körülményeket, úgyhogy a tojás nem tudja véghezvinni a csirkévé fejlõdésének természetes célját. Bár ez a fejlõdés nem ment végbe, mégis tartalmazza az ehhez szükséges belsõ életerõt. Tudjuk, hogy a tojásban egy belsõ életerõ van; különben miért van az, hogy a petesejt az egyetlen sejttípus, amit meg lehet termékenyíteni? Néhányan azt mondják, hogy a tojások tartalmazzák az emberi szervezet számára szükséges tápanyagokat, fehérjét és foszfort. De a fehérjét a tofuból is megszerezhetjük, a foszfort pedig sokféle zöldségbõl, mint például burgonyából. Tudjuk, hogy õsidõktõl mostanáig sok nagy szerzetes nem evett húst vagy tojást és mégis hosszú ideig élt. Például Ying Guang Mester minden étkezéskor csak egy tál zöldséget és némi rizst evett, és mégis nyolcvan évig élt. Továbbá a tojás sárgája rengeteg koleszterint tartalmaz, ami a Formosán és Amerikában legtöbb halált okozó szív és érrendszeri betegségek egyik fõ elõidézõje. Nem csoda, hogy azt látjuk, hogy a legtöbb beteg tojásevõ!

K.: Az ember neveli fel az állatokat és baromfit, mint a sertéseket, marhát, csirkét, kacsát. Miért nem ehetjük meg õket?
M.: Tehát? A szülõk nevelik fel a gyerekeiket. Jogukban áll-e a szülõknek megenni a gyerekeiket? Minden élõlénynek megvan az élethez való joga, és ezt senkinek sem lenne szabad tõlük elvenni. Ha egy pillantást vetünk Hong Kong törvényeire, még saját magad meggyilkolása is törvényellenes. Úgyhogy más élõlények meggyilkolásának még inkább törvényellenesnek kellene lennie!

K.: Az állatok arra születtek, hogy az emberek megegyék õket. Ha nem esszük meg õket, akkor ellepik a világot. Igaz?
M.: Ez egy abszurd elképzelés. Mielõtt megölsz egy állatot, megkérdezed tõle, hogy akarja-e, hogy megöld és megedd? Minden élõlény vágyik az életre és fél a haláltól. Nem akarjuk, hogy egy tigris megegyen minket, úgyhogy miért kellene az állatokat az embereknek megenniük? Az emberek csak néhány tízezer éve léteznek a világon, de mielõtt az emberiség megjelent, sok állatfaj már létezett. Túlzsúfolták-e a Földet? Az élõlények fenntartanak egy természetes ökológiai egyensúlyt. Amikor túl kevés az élelem és a hely korlátozott, ez a populációban drasztikus csökkenést fog eredményezni. Ez a populációt egy megfelelõ szinten tartja fenn.

K.: Miért kellene vegetáriánusnak lennem?
M.: Vegetáriánus vagyok, mert Isten bennem ezt akarja. Érted? A húsevés a "nem akarom, hogy megöljenek" egyetemes elve ellen van. Mi magunk nem akarjuk, hogy megöljenek minket, és mi magunk nem akarjuk, hogy lopjanak tõlünk. Most ha mi ezt tesszük másokkal, akkor magunk ellen cselekszünk, és emiatt szenvedünk. Minden, amit mások ellen teszel, szenvedést okoz neked. Nem haraphatod meg magad és nem kellene agyonszúrnod magad. Ugyanígy ölnöd sem kellene, mert ez ellenkezik az élet alapelvével. Érted? Szenvedést okozna nekünk, tehát nem tesszük. Ez nem azt jelenti, hogy bármilyen értelemben is korlátozzuk magunkat. Ez azt jelenti, hogy az életünket kiterjesztjük mindenfajta életre. Az életünk nem fog erre a testre korlátozódni, hanem kiterjed az állatok és mindenféle lények életére. Ez elõkelõbbé, nagyszerĂ»bbé, boldogabbá és határtalanná tesz minket. OK?

K.: Beszélnél a vegetáriánus táplálkozásról és arról, hogy ez hogyan járulhat hozzá a világbékéhez?
M.: Igen. Tudod, gazdasági okok váltják ki a világon folyó legtöbb háborút. Ezzel szembe kell néznünk. Egy ország gazdasági nehézségei sürgetõbbé válnak, ha éhezés vagy élelemhiány lép fel, vagy az élelem elosztása a különbözõ országok között egyenlõtlen. Ha idõt szakítottál volna arra, hogy újságokat olvass és utánanézz a vegetáriánus étrenddel kapcsolatos tényeknek, akkor ezt nagyon jól tudnád. A hústermelés céljából történõ haszonállat tartás és állattenyésztés a gazdaságunkat minden értelemben csõdbe juttatta. Szerte a világon éhínséget váltott ki, legalábbis a fejlõdõ országok körében. Nem én mondom ezt. Egy amerikai állampolgár végezte el ezeket a kutatásokat és írt róluk egy könyvet. Bármelyik könyvesboltba bemehetsz és olvashatsz a vegetáriánus és élelmiszer-feldolgozási kutatásokról. Elolvashatod John Robbins könyvét: "Étrend egy új Amerika számára." (Diet for a new America) Ă• egy nagyon híres jégkrém milliomos.

Mindezt feladta, hogy vegetáriánus legyen, és hogy egy vegetáriánus könyvet írjon a saját családja hagyományai és üzlete ellen. Pénzben, hírnévben és üzletben sokat veszített, de az igazság érdekében megtette. Az a könyv nagyon jó. Sok egyéb könyv és újság szolgáltat rengeteg információt és tényeket a vegetáriánus étrendrõl és arról, hogy ez hogyan járulhat hozzá a világbékéhez. Látod, a haszonállatok takarmányozásával csõdbe vittük az élelmiszer ellátásunkat. Tudod, hogy mennyi fehérje, gyógyszer, vízforrás, emberi erõ, autók, teherautók, útépítés, és hány százezer hektárnyi föld megy veszendõbe, mire egy szarvasmarha egy étkezésre alkalmassá válik? Érted? Mindezeket egyenlõen szét lehetne osztani az elmaradott országok között, és akkor megoldhatnánk az éhezés problémáját. Tehát most ha egy országban élelmiszerhiány van, akkor az talán megtámad egy másik országot, csak hogy a saját népét megmentse. Hosszú távon ez rossz következménnyel jár és elnyeri jutalmát. Érted? "Ahogy vetsz, úgy aratsz."

Ha valakit élelemért megölünk, akkor következõ alkalommal, a következõ nemzedék során valamilyen más formában minket ölnek meg élelemért. Ez sajnálatra méltó. Olyan intelligensek, civilizáltak vagyunk és legtöbbünk mégse tudja, hogy a szomszédos országok miért szenvednek. Ez a mi ízlésünk, a mi étvágyunk, a mi gyomrunk miatt van.

Azért, hogy egy testet etessünk és tápláljunk, olyan sok lényt ölünk meg, és olyan sok embertársunkat éheztetjük. Az állatokról még csak nem is beszéltünk. Érted? Aztán ez a bĂ»ntudat, tudatosan vagy öntudatlanul ránehezedik a lelkiismeretünkre. Emiatt szenvedünk rákban, tuberkulózisban, vagy másfajta gyógyíthatatlan betegségekben, az AIDS-t is beleértve. Kérdezd meg magadtól, hogy miért a te országod, Amerika szenved a legtöbbet? A világon itt a legmagasabb a rák aránya, mert az amerikaiak sok marhahúst esznek. Több húst esznek, mint bármelyik másik ország. Kérdezd meg magadtól, hogy miért nem olyan magas a rák aránya a kínaiaknál vagy más kommunista országban? Nincs náluk annyi hús. Érted? Ezt a kutatás állítja, nem én. OK? Ne engem hibáztass.

K.: Milyen spirituális elõnyök származnak a vegetáriánus életbõl?
M.: Örülök, hogy a kérdést így tetted fel, mert ez jelzi, hogy csak a spirituális elõnyökre koncentrálsz, csak ezekkel törõdsz. A legtöbb ember amikor a vegetáriánus étrendrõl kérdez, akkor az egészségével, étrenddel és az alakjával törõdne. A vegetáriánus étrendnek azok a spirituális aspektusai, hogy ez nagyon tiszta és nem erõszakos. "Ne ölj!" Amikor Isten ezt mondta nekünk, nem azt mondta, hogy ne ölj embert. Azt mondta, hogy semmilyen lényt se ölj. Nem azt mondta-e, hogy azért teremtette az összes állatokat, hogy a barátaink legyenek, hogy segítsenek nekünk? Nem bízta-e gondjainkra az állatokat? Azt mondta: törõdj velük, uralkodj felettük. Amikor uralkodsz az alattvalóid felett, akkor megölöd és megeszed õket? Akkor olyan királlyá válnál, aki körül senki sincs. Tehát most érted, amikor Isten ezt mondta.

Meg kell tennünk. Nem kell õt kérdõre vonnunk. Nagyon világosan beszélt, de ki érti meg Istent Istenen kívül? Tehát most Istenné kell válnod, hogy megértsd Istent. Meghívlak, hogy ismét légy Isten-szerĂ»vé, légy önmagad, ne légy senki más. Istenen meditálni nem isten imádását jelenti, hanem azt, hogy te válsz Istenné. Felismered, hogy Te és Isten egyek vagytok. "Én és az Atya egy vagyunk." (János 10:30) nem így mondta Jézus? Ha azt mondta, hogy õ és az õ atyja egyek, akkor mi és az õ atyja szintén lehetünk egyek, mert mi is Isten gyermekei vagyunk. jézus azt is mondta, hogy amit õ csinál, azt mi még annál is jobban csinálhatjuk. Úgyhogy tán még Istennél is jobbak lehetünk, ki tudja? Miért imádnánk Istent, amikor semmit nem tudunk Istenrõl? Miért higgyünk vakon? Elõször meg kell ismernünk, amit imádunk, ugyanúgy, mint ahogy mielõtt megnõsülünk, meg kell ismernünk a lányt, akit el akarunk venni. Manapság az a szokás, hogy nem házasodunk, mielõtt randevúkra járnánk.

Tehát miért kellene Istent vak hittel imádnunk? Jogunk van követelni, hogy Isten megjelenjen elõttünk és megismertesse magát velünk. Jogunk van választani, hogy melyik Istent akarjuk követni. Tehát most látod, hogy a Bibliában nagyon világosan benne van, hogy vegetáriánusnak kellene lennünk. Az összes egészségügyi okok miatt vegetáriánusnak kellene lennünk. Az összes tudományos okok miatt vegetáriánusnak kellene lennünk. Az összes gazdasági okok miatt vegetáriánusnak kellene lennünk. Az összes könyörületességi okok miatt vegetáriánusnak kellene lennünk. És hogy megmentsük a világot, azért is vegetáriánusnak kellene lennünk.

Egyes kutatások kimutatták, hogy ha Nyugaton, Amerikában az emberek csak hetente egyszer vegetáriánusként táplálkoznának, akkor évente tizenhat millió éhezõt menthetnénk meg. Tehát légy hõs, légy vegetáriánus! Mindezen okok miatt, még ha nem is követsz engem, vagy nem gyakorlod ugyanezt a módszert, kérlek, hogy légy vegetáriánus. A saját érdekedben, a világ érdekében.
 
Szerzõ: Ching Hai Mester
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk