A teakĂ©szĂtĂ©s szabályai |
![]() Jó víz nélkül nem lehet jó teát készíteni. Erre már több 1000 éve rájöttek a kínaiak, a teázás nagy mesterei. A különbözõ vizeket csoportokba sorolták: • hegyi forrásvíz, amelyik sziklán folyik, • egyéb hegyi forrásvíz, • alföldi forrásvíz, • gyorsan áramló folyó víze, • kútvíz, • egyéb vizek. Magyarország ivóvizeinek ismeretében a teavízzel kapcsolatban a következõket ajánljuk: • lehet csapvizet használni, ha lágy és nem klóros vízrõl van szó. Féllágy vízbõl is fõzhetünk teát, de akkor 0,5-1 perccel tovább kell forralnunk. Kemény, erõsen klórízĂ» víz nem alkalmas a tea készítéséhez. Ilyenkor vízszĂ»rõ alkalmazása ajánlatos. • Magyarországon sok hegyi forrás természetvédelmi felügyelet alatt áll és védett a szennyezõdésektõl. Megéri tehát hegyvidéken járva ezekbõl a forrásokból gyĂ»jteni. • A boltokban kapható, palackozott ásványvizek és forrásvizek szintén alkalmasak, amennyiben széndioxid-mentesek, lágyak és közepes vagy alacsony ásványtartalmúak 2.) A teához használt kerámia Alapelv, hogy minél kisebb az edényünk, annál jobb. A teáskanna lehetõleg ne legyen 0,5 literesnél nagyobb. Nagyon jók az eredeti Ji-Szing teáskannák, amelyeket már évszázadok óta használnak. Ezekben teljesedik ki legjobban a tea íze. Ilyen minõségĂ» kannák az 1000Tea Szaküzletben is megtalálhatók. Vörösteákhoz mázatlan, zöld- és oolongteafajták elkészítéséhez pedig mázas kannát ajánlunk. Ha valaki csak magának vagy két személynek készít zöld- és oolongteát, a gaiwan kiváló erre. A gaiwan teacsészébõl, fedõbõl és alátétbõl áll. Ebben áztatjuk ki és ebbõl is isszuk meg a teát. Fedele melegen tartja a teát és szĂ»rõként is használható, hogy a levelek ne kerüljenek a szájba. 3.) A teák elkészítése Az elkészítés módja rendkívül fontos. Itt három tényezõre kell figyelni: a tea mennyiségére, a víz hõmérsékletére és az áztatási idõre. A felhasználandó teamennyiség tulajdonképpen ízlés kérdése. Ázsiában általában több teafüvet használnak, mint Európában. A tea mennyisége 0,5 liter vízhez 4 és 8 gramm között lehet. Javasoljuk, hogy személyesen kísérletezze ki, mi ízlik Önnek a legjobban. Kezdjen kisebb mennyiséggel! A teáskannát melegítse elõ (így jobban tartja a teavíz hõmérsékletét), a teafüvet adagolás után tegye a kannába és öntse rá a felforralt vizet! Vizet csak olyan edényben szabad forralni, amely kizárólag teavíz elkészítésére szolgál. A vizet éppen csak forraljuk fel! (A középkeménységĂ» víz minõségén 2-3 perces forralással tudunk javítani. Ennél tovább nem szabad forralni a vizet, mert "lapos" íze lesz a teának.) Az optimális vÍzhõmérséklet a készítendõ teától függ: • Feketeteák készítésénél melegítse elõ a kannát, majd a teafĂ» adagolása után öntse le a felforralt vízzel! • Oolong- (félig fermentált) teát 90-95°C hõmérsékletre visszahĂ»lt vízzel készítünk. • A zöldtea 80-85°C hõmérsékletĂ» vízzel készül, ám a legfinomabb fajták csupán 65-75°C-os vizet igényelnek. Lehetõleg ne használjon teatojást! A teafĂ»nek az a legjobb, ha szabadon tud ázni a teáskannában. A tea erõssége nem a tea áztatási idejétõl, hanem a felhasznált tea mennyiségétõl függ. A túláztatást kerülje el! A kiáztatási idõk fajtánként változnak. Az áztatáshoz a következõ vezérelveket ajánljuk: A feketeteát csak 2-4 percig áztatjuk, az OP-minõségĂ»eket 4-5 percet. A zöld- és oolongteák 1-3 perces kiáztatási idõt igényelnek a fajtától és a használt mennyiségtõl függõen. A nagy levelĂ» oolongfajták tovább is áztathatók. Zöld- és oolongteából - újabb melegvíz hozzáadásával - többször is lehet teát készíteni, ekkor már a fenti áztatási idõt nyugodtan meghosszabbíthatjuk. Tejszínt, citromlevet, cukrot nem ajánlunk teáinkhoz. Szaküzletünkben pontos felvilágosítással szolgálhatunk Önnek. Azoknak, akik érdeklõdnek a teakészítés különleges módjai iránt, javasoljuk a következõ teakészítési módszerek kipróbálását a. "Penge" A fekete-, vörös-, sötétteák elkészítési módja: Nem elhanyagolható elõnye ennek az elkészítési módnak, hogy ízlés szerint az áztatás megszakítható. Ehhez azonban szükséges bambusz-, vagy egyéb szĂ»rõ, illetve speciális papír-filter használata. Az elkészítés: Egy kb 4 dl nagyságú, felmelegített kannába beleszórunk 3 teáskanál friss tealevelet. Felöntjük forrásban lévõ vízzel és 2,5-3 percig ázni hagyjuk. Az aranyszínĂ» folyadékot utána leszĂ»rjük elõmelegített csészékbe. Ez a módszer egyéb teáknál is alkalmazható, mint például Zhu Cha, Dian Lu, Shui Xien stb. (a sötétteák elkészítésénél az áztatási idõ egészen 15 percig meghosszabbíthatjuk). A "penge" elnevezés onnan ered, hogy a tealevél áztatása és a felöntés élesen elkülönül egymástól. Ez az éles elválasztás a teakészítõ mesterek gyakorlott kezének köszönhetõen lehetõvé teszi, hogy az aranyszínĂ» folyadék karaktere pontosan a kívánt íz érje el az enyhén fanyartól az erõsen keserĂ»ig. b. Többszöri felöntés A zöld-, fehér-, sárga- és kékeszöldteák, valamint a gyümölcsteák magasabb osztályainak elkészítése. Ez a készítési mód abból indul ki, hogy a felhasznált tea minõségi és friss. Nem megfelelõ minõségĂ» tea, vagy a felöntéshez kihĂ»lt víz használata ihatatlan italt eredményez. Az elkészítés: A felmelegített kb. 4 dl-es kannába egy mércényi (kb. 3-4 g) teát szórunk. A röviden felforralt vizet félretesszük és hagyjuk 80 C fokra lehĂ»lni. Ezt követõen leöntjük vele a tealevelet és 3-4 percig hagyjuk ázni. Az elkészült italt elõkészített csészékbe töltjük és a kannába szükség szerint további átforralt vizet töltünk. Ezt a vizet azonban nem hagyjuk az elõzõ hõfokig lehĂ»lni. c. Kung Fu O.P. "A magányos ivó" A magányos teaivók részére alkalmas. Az elkészítés módja az elõzõtõl abban különbözik, hogy a gaiwanba nagyobb mennyiségĂ» teát teszünk (kb. 5-6 g), azt forrásban lévõ vízzel öntjük le, és a keletkezett italt rövid ideig tartó áztatás után töltjük csészébe. Szerzõ: Szepesi Zsuzsa - www.1000Tea.hu |