Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Teasarok > A teakészítés szabályai
 
A teakészítés szabályai
Image1. ) Teavíz

Jó víz nélkül nem lehet jó teát készíteni. Erre már több 1000 éve rájöttek a kínaiak, a teázás nagy mesterei. A különbözõ vizeket csoportokba sorolták:

•  hegyi forrásvíz, amelyik sziklán folyik,

•  egyéb hegyi forrásvíz,

•  alföldi forrásvíz,

•  gyorsan áramló folyó víze,

•  kútvíz,

•  egyéb vizek.

Magyarország ivóvizeinek ismeretében a teavízzel kapcsolatban a következõket ajánljuk:

•  lehet csapvizet használni, ha lágy és nem klóros vízrõl van szó. Féllágy vízbõl is fõzhetünk teát, de akkor 0,5-1 perccel tovább kell forralnunk. Kemény, erõsen klórízû víz nem alkalmas a tea készítéséhez. Ilyenkor vízszûrõ alkalmazása ajánlatos.

• Magyarországon sok hegyi forrás természetvédelmi felügyelet alatt áll és védett a szennyezõdésektõl. Megéri tehát hegyvidéken járva ezekbõl a forrásokból gyûjteni.

•  A boltokban kapható, palackozott ásványvizek és forrásvizek szintén alkalmasak, amennyiben széndioxid-mentesek, lágyak és közepes vagy alacsony ásványtartalmúak

2.) A teához használt kerámia

Alapelv, hogy minél kisebb az edényünk, annál jobb. A teáskanna lehetõleg ne legyen 0,5 literesnél nagyobb. Nagyon jók az eredeti Ji-Szing teáskannák, amelyeket már évszázadok óta használnak. Ezekben teljesedik ki legjobban a tea íze. Ilyen minõségû kannák az 1000Tea Szaküzletben is megtalálhatók. Vörösteákhoz mázatlan, zöld- és oolongteafajták elkészítéséhez pedig mázas kannát ajánlunk. Ha valaki csak magának vagy két személynek készít zöld- és oolongteát, a gaiwan kiváló erre. A gaiwan teacsészébõl, fedõbõl és alátétbõl áll. Ebben áztatjuk ki és ebbõl is isszuk meg a teát. Fedele melegen tartja a teát és szûrõként is használható, hogy a levelek ne kerüljenek a szájba.

3.) A teák elkészítése

Az elkészítés módja rendkívül fontos. Itt három tényezõre kell figyelni: a tea mennyiségére, a víz hõmérsékletére és az áztatási idõre. A felhasználandó teamennyiség tulajdonképpen ízlés kérdése. Ázsiában általában több teafüvet használnak, mint Európában. A tea mennyisége 0,5 liter vízhez 4 és 8 gramm között lehet. Javasoljuk, hogy személyesen kísérletezze ki, mi ízlik Önnek a legjobban. Kezdjen kisebb mennyiséggel!

A teáskannát melegítse elõ (így jobban tartja a teavíz hõmérsékletét), a teafüvet adagolás után tegye a kannába és öntse rá a felforralt vizet! Vizet csak olyan edényben szabad forralni, amely kizárólag teavíz elkészítésére szolgál. A vizet éppen csak forraljuk fel! (A középkeménységû víz minõségén 2-3 perces forralással tudunk javítani.

Ennél tovább nem szabad forralni a vizet, mert "lapos" íze lesz a teának.) Az optimális vÍzhõmérséklet a készítendõ teától függ:

•  Feketeteák készítésénél melegítse elõ a kannát, majd a teafû adagolása után öntse le a felforralt vízzel!

• Oolong- (félig fermentált) teát 90-95°C hõmérsékletre visszahûlt vízzel készítünk.

•  A zöldtea 80-85°C hõmérsékletû vízzel készül, ám a legfinomabb fajták csupán 65-75°C-os vizet igényelnek.

Lehetõleg ne használjon teatojást! A teafûnek az a legjobb, ha szabadon tud ázni a teáskannában. A tea erõssége nem a tea áztatási idejétõl, hanem a felhasznált tea mennyiségétõl függ. A túláztatást kerülje el! A kiáztatási idõk fajtánként változnak. Az áztatáshoz a következõ vezérelveket ajánljuk:

A feketeteát csak 2-4 percig áztatjuk, az OP-minõségûeket 4-5 percet. A zöld- és oolongteák 1-3 perces kiáztatási idõt igényelnek a fajtától és a használt mennyiségtõl függõen. A nagy levelû oolongfajták tovább is áztathatók. Zöld- és oolongteából - újabb melegvíz hozzáadásával - többször is lehet teát készíteni, ekkor már a fenti áztatási idõt nyugodtan meghosszabbíthatjuk.

Tejszínt, citromlevet, cukrot nem ajánlunk teáinkhoz. Szaküzletünkben pontos felvilágosítással szolgálhatunk Önnek. Azoknak, akik érdeklõdnek a teakészítés különleges módjai iránt, javasoljuk a következõ teakészítési módszerek kipróbálását

a. "Penge"

A fekete-, vörös-, sötétteák elkészítési módja: Nem elhanyagolható elõnye ennek az elkészítési módnak, hogy ízlés szerint az áztatás megszakítható. Ehhez azonban szükséges bambusz-, vagy egyéb szûrõ, illetve speciális papír-filter használata.

Az elkészítés: Egy kb 4 dl nagyságú, felmelegített kannába beleszórunk 3 teáskanál friss tealevelet. Felöntjük forrásban lévõ vízzel és 2,5-3 percig ázni hagyjuk. Az aranyszínû folyadékot utána leszûrjük elõmelegített csészékbe. Ez a módszer egyéb teáknál is alkalmazható, mint például Zhu Cha, Dian Lu, Shui Xien stb. (a sötétteák elkészítésénél az áztatási idõ egészen 15 percig meghosszabbíthatjuk).

A "penge" elnevezés onnan ered, hogy a tealevél áztatása és a felöntés élesen elkülönül egymástól. Ez az éles elválasztás a teakészítõ mesterek gyakorlott kezének köszönhetõen lehetõvé teszi, hogy az aranyszínû folyadék karaktere pontosan a kívánt íz érje el az enyhén fanyartól az erõsen keserûig.

b. Többszöri felöntés

A zöld-, fehér-, sárga- és kékeszöldteák, valamint a gyümölcsteák magasabb osztályainak elkészítése. Ez a készítési mód abból indul ki, hogy a felhasznált tea minõségi és friss. Nem megfelelõ minõségû tea, vagy a felöntéshez kihûlt víz használata ihatatlan italt eredményez.

Az elkészítés: A felmelegített kb. 4 dl-es kannába egy mércényi (kb. 3-4 g) teát szórunk. A röviden felforralt vizet félretesszük és hagyjuk 80 C fokra lehûlni. Ezt követõen leöntjük vele a tealevelet és 3-4 percig hagyjuk ázni. Az elkészült italt elõkészített csészékbe töltjük és a kannába szükség szerint további átforralt vizet töltünk. Ezt a vizet azonban nem hagyjuk az elõzõ hõfokig lehûlni.

c. Kung Fu O.P. "A magányos ivó"

A magányos teaivók részére alkalmas. Az elkészítés módja az elõzõtõl abban különbözik, hogy a gaiwanba nagyobb mennyiségû teát teszünk (kb. 5-6 g), azt forrásban lévõ vízzel öntjük le, és a keletkezett italt rövid ideig tartó áztatás után töltjük csészébe.
 
Szerzõ: Szepesi Zsuzsa - www.1000Tea.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk