Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Teasarok > A legismertebb teafajták
 
A legismertebb teafajták
ImageA teák különbözõségét elsõsorban a fermentáció (erjesztés) adja.

A zöldteák nincsenek fermentálva, általában jellegzetesen nyers, kissé fĂ»re emlékeztetõ ízzel rendelkeznek. Némely fajtájukat ún. "gaiwan"-ban, egy 3 részbõl álló kínai teáscsészében szolgálják fel. A gaiwan esetében a tealevelek szabadon úsznak a "csésze" részben, melyre rászorítjuk a "fedõt", ami a tea szĂ»résére és melegen tartására szolgál. Ezt a fedõt résnyire félrehúzva tudjuk a teát a csészénkbõl óvatosan kikortyolni.

Zöldteák egy része többszöri kiáztatásra is alkalmas. Mikor a tea nagy része elfogyott, a tealevél visszamarad, melyet ismét le tudunk önteni, így néhány perc elteltével újabb csészényi teaitalt nyerünk. Egyes, kiemelkedõ minõségĂ» fajtákat 4-5-ször is ki lehet áztatni.

A fehérteákat csak enyhén fermentálják, amihez a nap segítségét veszik igénybe. Alacsony teintartalmuk miatt bármikor fogyaszthatók. KitĂ»nõ esti tea.

Az oolong vagy sárgateák "félig", általában 40-60%-ban erjesztettek. Az erjesztés egy hirtelen hõkezeléssel, pirítással szakítják meg, ezért az oolong teák általában kellemes pirítottak, kissé fanyarkás ízĂ»ek.

Különleges tea a kétszer erjesztett barna- vagy sötéttea. Az eredetileg közel 80-90%-osan erjesztett teát bambuszban elássák a földbe és ekkor zajlik le a második fermentáció.

A fekete- vagy más néven vörösteák 100%-osan fermentáltak. Ízük általában telt, markáns, erõteljes.

Szezonális teák

Külön kell szót ejtenünk a szezonális teákról. Az úgynevezett szezonális teák, amelyek közé tartozik például a kínai Long Jing "Tiger Spring", a tajvani Tung-Ting, a japán Gyokuro, avagy az indiai Darjeeling a világ piacain arannyal egyenértékĂ»ek.

Ezek asztronomikus értéke, amely elsõsorban a frissességre van alapozva, rendkívül gyorsan elillan, és az eredetileg igen kitĂ»nõ tea viszonylag gyorsan a közönséges teák közé sorol be. Ezek alapján a teákat a következõképpen csoportosíthatjuk:

1. Szezonális teák - frissességük igen gyorsütemben csökken, és nincs olyan módszer, mellyel ezt meg lehetne állítani.

2. Egyéves teák - frissességük megõrzésének érdekében különféle módszereket alkalmaznak (vákumozás, jegelés vagy egyéb).

3. Egészéves teák - a betakarítás és feldolgozás egész évben folyik a termelõ helyeken.
 
Szerzõ: Szepesi Zsuzsa - www.1000Tea.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk