Menu Content/Inhalt
F├Ámen├╝ > Vil├ígvall├ísok > Buddhizmus > Ki is a Buddha? - A Karma Kagy├╝ vonal
 
 
Ki is a Buddha? - A Karma Kagy├╝ vonal
ImageA Buddha körülbelül 2500 évvel ezel├Átt született Észak-Indiában. Hosszú útkeresés után mély meditációban felismerte a tudat természetét, és elérte a teljes megvilágosodást. Ezután 45 évig tanított az akkori Észak-India magasan fejlett kultúrájú társadalmában. A buddhizmus több kelet-ázsiai ország f├Á vallása, mely az önálló emberekhez szól. A Buddha nézetei a hetvenes évek óta egyre több nyugati embert érdekelnek és ösztönöznek.

Mit tanít a Buddha?

A Buddha mindenki számára érthet├Á, s az életben kiválóan használható magyarázatokat ad arról, hogy mi a végs├Á valóság, és mi az, ami feltételekhez kötött. Ezek megértésével tartós boldogságot tapasztalhatunk. A buddhizmus nem ismer dogmákat, s├Át bátorít, hogy tegyünk fel kérdéseket. A megértett információ a megfelel├Á meditációkon keresztül saját tapasztalássá válik, a kiegészít├Á módszerek pedig megszilárdítják az elért tudatszinteket. A Buddha tanításainak célja, hogy teljesen megvalósítsuk a test, a beszéd és a tudat bennünk rejl├Á lehet├Áségeit.

Mit tud a Buddha tanítása nyújtani a nyugati társadalmaknak?

"Hatékony eszközöket, melyek a tudat közvetlen megtapasztalásához vezetnek" - mondja Lopön Csecsu Rinpocse, a tibeti buddhizmus egyik legtapasztaltabb tanítója. A Buddha tanítása olyan, mint egy gyémánt, mely lényegiségében nem változik, mégis a mögötte lév├Á dolgok színeiben ragyog. Így illeszkedett az egyes országok kulturális hátteréhez, anélkül, hogy lényege elveszett volna. A tanításokat el├Áször 1500 évig Indiában, majd 1000 évig Tibetben adták tovább. A mai Nyugat jól képzett és önálló emberei számára e szemlélet, s annak korlátoktól mentes módszerei érthet├Ábbek, mint valaha.

A Karma Kagyü vonal

A Karma Kagyü a Gyémánt Út egyik nagy buddhista iskolája. Mivel a vonal a közvetlen szóbeli átadáson alapul, a hangsúlyt a meditációra és tudat természetének közvetlen megvalósítására helyezi. Ez a tanítók átadásán keresztül történik. A Karma Kagyü Vonal a történelmi Buddhától származik, Indiában és Tibetben a megvilágosodáshoz vezet├Á hatékony úttá vált. Ezer évvel ezel├Átt jelent├Ás Mahasziddhák, mint Naropa, Maitripa és az ismert megvalósítók, Marpa, Milarepa, mindenki által használható világi irányzattá formálták azt. Nem sokkal ezután Gampopa kialakította a szerzetesi ágat is. A XII. század óta a Karmapa-inkarnációk töretlen sora tartja a vonalat frissen és er├Áteljesen. Ma az olyan buddhista tanítók, mint Künzig Shamarpa, Lopön Csecsu Rinpocse és Khenpo Csödrak Rinpocse továbbítják a keleti átadást. Támogatják az összes új, nyugati beállítottságú centrumot, és segítik azok munkáját szerte a világon.

Mi a karma?

A karma nem sorsot, hanem ok és okozatot jelent. Mindenki felel├Ás a saját életéért. Ennek megértésével tudatosan szerzünk olyan benyomásokat, melyek tartós boldogsághoz és a szenvedés elkerüléséhez vezetnek. A Gyémánt Út hatékony módszerei által er├Ásödik a még be nem érett pozitív karma, a negatív pedig megtisztul.

Mi a meditáció?

A buddhizmusban a meditáció jelentése: er├Áfeszítés nélkül id├Ázni abban, ami van. Ez az állapot a tudat lenyugtatásán és összpontosításán, vagy a bels├Á energiákkal és fényformákkal való munkán keresztül valósul meg. A leghatásosabb mód: saját buddhatermészetünkkel való állandó azonosulás, s nemcsak a formális meditációk alatt, hanem - a Gyémánt Út tanításai szerint - azokon kívül is.

Mit jelent a megszabadulás és a megvilágosodás?

A megszabadulás annak felismerését jelenti, hogy a test, a gondolatok és az érzések állandóan változnak, s ezért nem tudnak egy valóban létez├Á ént felépíteni. Így többé már nem érezzük magunkat áldozatnak, ami minden szenvedés forrását jelenti. A megvilágosodás a következ├Á lépés. Itt a tudat tiszta fénye minden tapasztalást beragyog. Nincs többé elválasztás a tapasztaló, a tapasztalt dolog és a tapasztalás között. A tudat minden pillanatban élvezi kibontakozó tulajdonságait, önmagában szabad, minden spontán és er├Áfeszítés nélküli.

Miben különböznek a buddhista irányzatok?

A Buddha három különböz├Á embertípusnak adott tanításokat. Az els├Á csoportba tartozók a szenvedést akarták elkerülni. ├Ľk az ok és okozatról kaptak tanítást (Kis Járm├╗, szanszkrítül Hinajána). A második csoportot azok alkották, akik másokért akartak tenni valamit. ├Ľk az együttérzésr├Ál és a bölcsességr├Ál kaptak tanítást (Nagy Járm├╗, szk. Mahajána). Ha pedig az embereknek er├Ás bizalmuk volt saját buddhatermészetükben, akkor a Buddha fény- és energiaformákban jelent meg (Gyémánt Út, szk. Vadzsrajána), vagy pedig a tudat természetének megvilágosodott látásmódját közvetítette (Mahamudra). A Gyémánt Úton megtanuljuk a világot gazdag és önfelszabadító módon szemlélni. A gyakorlatok mély bels├Á gazdagságot fejlesztenek ki, természetességhez, megingathatatlansághoz vezetnek, s végül kibontakoztatják a tudat megvilágosodott erejét.
 

A Vil├íg Tan├şt├│i

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk