Menu Content/Inhalt
Főmenü > Szellemi áramlatok > Sai Baba tanításai > Sri Sathya Sai Baba: A Sathwikus táplálkozás
Sri Sathya Sai Baba: A Sathwikus táplálkozás
Kivonatok Sai Baba 1983. július 25-én, táplálkozásról elhangzott Isteni Beszédéből
 
Szeretet Megtestesülései!
 
ImageMindannyian egyek vagyunk. Mi az oka hát annak a sok viszálynak, amelyet magunk körül tapasztalunk? Az ember időtlen idők óta tudni akarja, mi az oka a felmerülő nézeteltéréseknek. Hogyan tudnánk ezt a talányt megfejteni? A különbségek oka az étel, amelyet elfogyasztunk. Az étel - amelyet megeszel - határozza meg, hogy mivé válsz.
 
Az ember háromféle gunával, vagyis alapvető tulajdonsággal bír: Sathwa (tisztaság, nyugalom), Rajo (harag, kapzsiság, lázas tevékenység) és Thamo (tunyaság, tompaság). Vannak, akik csakis szathvikus ételeket fogyasztanak, mások csak rajaszikust, míg ismét mások csak thamaszikust. Vannak, akik a szathvikus és rajaszikus ételek kombinációit fogyasztják, mások mindhárom fajtából esznek.
 
Mivel az emberek e háromféle étel variációit veszik magukhoz, a különböző gunákra jellemző viselkedés keverékeit mutatják. Azért vannak különbségek az emberek között, mert eltérő személyiséget fejlesztenek ki étkezési szokásaik eredményeként. Mivel nem mindenki eszi ugyanazt az ételt, így képtelenek egymás megértésére.
 
Figyeljük meg, hogy mennyire különbözhetnek egymástól például a testvérek viselkedés szempontjából, bár ugyanattól az anyától születtek. Mi ennek az oka? Az ok az étkezési szokásokban rejlik. Ravanát és Vibhishanát egy anya szülte, de Vibhishana tiszta gondolkodása és jósága egyáltalán nem volt jellemző Rávanára. Ennek oka az eltérő étkezés volt. Ha tehát azt akarjuk, hogy az emberek harmóniában éljenek egymással, étkezési szokásaiknak hasonlóaknak kell lenniük. Sosem fog két ember teljesen egyetérteni, ha egyikük csakis szathwikus, másikuk csakis rajaszikus ételt fogyaszt. Ideig-óráig megérthetik egymást, de előbb-utóbb véleményük eltér.
 
Ha jó kapcsolatot akarsz kiépíteni Istennel, gondolataid legyenek Isteni tulajdonságúak. Isten Természete tisztán szathwikus. Tehát, ha Istennel akarsz barátkozni, csakis szathwikus ételt fogyassz, válj szathwikus természetűvé és gondolkodásúvá. Törekedj tisztán szathwikus életmódra!
 
SZATHWIKUS ÉTELEK:
 
Teljes kiőrlésű gabona, barna rizs, kukorica, szójabab, lencse, bab.
Friss zöldségek (pl. zeller, karfiol, cukkíni, saláta, zöldbab, brokkoli, spárga),
friss gyümölcsök (pl. alma, őszibarack, narancs, banán, datolya, ribizli).
 
RAJASZIKUS ÉTELEK:
 
Hal- és húsételek: pl. csirke, pulyka, bárány, sertés, tojás.
Fűszerek: pl. só, erős paprika, fekete bors, gyömbér, vörös és fokhagyma, retek.
Élénkítő szerek: pl. kávé, tea, cukor, coca-cola, csokoládé, sör és bor.
 
THAMASZIKUS ÉTELEK:
 
Borjú és marhahús, hot dog, kolbászok, felvágottak, szalonnák, szardíniák. Olajban-zsírban sült ételek, valamint a sóban és ecetben tartósított ételek. Mindenféle rövidital és aperitif. Minden állott, nem friss étel.
 
Magyarországi Sri Sathya Sai Baba Szervezet 
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk