Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Szellemi áramlatok > Arany Rózsakereszt > Jan Van Rijckenborgh: A vegetáriánizmus fontossága
Jan Van Rijckenborgh: A vegetáriánizmus fontossága
ImageA hierofáns Szellemi Iskola tanulója vegetáriánus, mert az állati sejtek akadályozzák, sõt lehetetlenné teszik feladata teljesítését a régi természet folyamatszerĂ» lebontását, elhalását, és az istentermészet felélesztését. A vegetáriánizmus ezért alapvetõ feltétele a Rózsakereszt Iskolájába történõ felvételnek.

Ismeretes, hogy szervezetünk, az egész emberi megnyilvánulás sejtekbõl áll, melyeknek különbözõ csoportjai vannak. Az egyfajta, ugyanolyan tulajdonságú sejtek csoportja egy szervet képez. Minden sejt egy kis világ, egy tökéletes mikrokozmosz. A sejteknek anyagcseréjük is van. Úgy táplálkoznak, hogy a sejtmagok erõket vonzanak magukhoz. Más értékek pedig elhagyják a sejtet, miután feladatukat betöltötték. Így a sejteknek is van haláluk, és teljesen kicserélõdnek. Ezek a csodás folyamatok az anyagi tudomány számára még csaknem felderítetlen titkok (mint például az agysejtek fenntartásának problémája), míg az ezoterikus tudomány számára világosak és érthetõek. Ez a tudomány pedig azt tanítja, hogy ha az állatok testének sejtjeivel táplálkozunk, akkor ezek - mivel állati sejtek - számunkra kivétel nélkül károsak.

Ez a károsodás három területen jelentkezhet: a szellem, az erkölcs és az anyag területén. Az ilyen élelem szellemi, lelki és anyagi fogyatékosságokat okoz. Így például a hal fogyasztása perverzitást, a lóhús indulatosságot okoz, míg a marhahús butaságot és hatalmas kötekedõ kedvet, a disznóhús kegyetlenséget, durvaságot és brutalitást, az ürühús álnokságot, a szárnyas pedig idiotizmust vált ki. Az egyoldalúan, fõként csak valamelyik húsfajtával táplálkozó népeken és embereken ez világosan megmutatkozik. Minden sejt egy erõmĂ», és csak az a szervezet tudja használni, amelyikhez tartozik. Így minden idegen sejt kárt okoz testünkben. Az anyagi, lelki és szellemi fogyatékosságokon kívül az állati eledel erõs földhözkötöttséget is okoz.

Ahogyan az ember, bukása folyamán egyre mélyebbre süllyedt az anyagi életterületen, olyan mértékben igazította a táplálkozását mindenkori létállapotához. Néhány ezoterikus azt állítja, hogy ez a táplálékváltoztatás isteni vezetés alatt folyt le, de ez egyáltalán nincs így. Ahogyan az ember a bukását maga okozta, úgy választotta ki mindig élelmét is ennek megfelelõen.

Ebben az összefüggésben hét fokozatot lehet megkülönböztetni:

1. a gyümölcsevést, a növényvilág termékeivel való táplálkozást;
2. magukkal a növényekkel való táplálkozást;
3. ehhez hozzájöttek az élõ állatok termékei;
4. ehhez a megölt állatok húsa jött; majd
5. az alkohol, mely elködösíti a gondolkodási képességet; ezt követte
6. a nikotin, ami miatt elfajul az aurikus tér, az idegi és tudati élet elkábul; erre
7. a mesterségesen elõállított eledelek és gyógyszerek következtek, melyek aztán az életéter elásványosításával zavarokat okoznak az étertestben.

Ebben a hét lépésben süllyedt az ember ennek a rétegnek, strátumnak az aljára. E hét fokozat után az egész testalak minden tekintetben megkötözött, elfajult, beteg és nyomorult lett, márcsak az élelem és az élvezeti cikkek miatt is.

Ha ehhez még hozzávesszük lesüllyedésünk összes többi okát és figyelembe vesszük mindezeknek a tényezõknek az anyagi, erkölcsi és szellemi kölcsönhatásait, akkor tudjuk, hányadán állunk.

Néhány ezoterikus azt a véleményt hangoztatta, hogy az ember már elért hanyatlása mélypontjára, s már felfelé fog menni. Mi pedig azt mondjuk: van még mélyebbre süllyedés más földrétegekbe. Hogy lehet-e felfelé vezetõ ösvényrõl beszélni, hogy van-e kiemelkedés ebbõl a sötétségbõl, az a személyes elhatározástól függ! A megkövesítõ, elfajzást okozó eledelt például, melynek egész lényünk számára olyan életbevágó jelentõsége van, nem veszik el tõlünk - magunknak kell személyes elhatározással lemondani róla.

Ehhez az elhatározáshoz viszont megfelelõ érettségre van szükség. Erre senkit sem lehet rábeszélni. Akik azonban így határoznak, azok ezt elsõsorban emlékezésük ösztönzésére teszik, amit a hierarchia megtisztított és vezet. Ezt az elhatározást pedig egy lehetõleg mindenre kiterjedõ életvitellel alapozzák meg, aminél semmirõl sem szabad megfeledkezni. A jelöltnek tehát, aki a megszabaduláshoz vezetõ ösvényen jár, mindenekelõtt meg kell szabadítania magát minden kábítószertõl, amivel megszünteti hanyatlása ötödik, hatodik és hetedik lépését.
 
Forrás: Jan Van Rijckenborgh, A modern rózsakereszt elemi filozófiája, 1993
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk