Menu Content/Inhalt
Fþmenß > Vilågvallåsok > Hinduizmus > Kun Ákos: A karma
 
 
Kun Ákos: A karma
ImageA hindu bölcselet szerint minden tett, minden tevékenység hatások egész áramlatát indítja el, melynek elkerülhetetlen velejárója az ellenhatás. A hatás és az ellenhatás egy nagy kör, amely mindig visszatér önmagába. Minden akció - a legkisebb gondolatrezdülés is - következményekkel jár, és az akciót törvényszerĂťen követi a reakció. A reakció minden következménye a hatás kiváltójára hull vissza.

Ez a karmának nevezett ok-okozati törvény minden fejlĂľdésnek az alaptétele. Mindenkinek meg kell ennie a maga által ültetett fa gyümölcsét, legyen az akár édes, akár keserĂť. Másképpen fogalmazva: A tett életre kel, befutja a maga pályáját, és úgy tér vissza hozzánk, mint az elhajított bumeráng.

A léleknek vállalnia kell minden cselekedetének a következményét, vagy a jelenlegi, vagy a következĂľ életében. A sors ritkán büntet azonnal, a számlát jóval késĂľbb szokta benyújtani, akkor, amikor a legkevésbé számítunk rá. A karmikus törvényszerĂťségek általános érvényĂťek, nem csak az ember individuális fejlĂľdését szabják meg, hanem irányítás alatt tartják az egész fizikai és szellemi világrendet.

A keresztény hit elĂľtt sem idegen a karma törvénye. A Bibliából vett idézet szerint: "Nincs szabadulás, amíg az akció-reakció számláján tételek állnak terhünkre írva." EbbĂľl a körforgásból csak egy út vezet ki, a lelki megtisztulás útja, az egyetemes törvény tiszteletben tartása.

Amíg földhözragadt vágyaink szĂťk körébĂľl nem vagyunk képesek kilépni, amíg lelkünk a testiségen nem képes felülemelkedni, addig a karma törvénye könyörtelenül kíséri minden léptünket. Ahhoz, hogy a magunk által épített úton eredményesen haladhassunk, szükségünk van segítségre is, de hathatós segítséget csak a Mindenható adhat nekünk.

A földi halandó által nyújtott segítség csak látszólag könnyíti sorsunkat, valójában visszavet minket a fejlĂľdésben, gátolja, lassítja a törvény beteljesülését. A Mindenható bölcsességén ugyanis nem lehet kifogni, amit a fejlĂľdés törvénye megkövetel, annak elkerülhetetlenül meg kell történnie.
 
Forrás: Kun Ákos, Ezoterikus körkép, 1997
 

A VilĂĄg TanĂ­tĂłi

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

BarĂĄtaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk