Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Természetgyógyászat > Igyunk elég folyadékot!
 
Igyunk elég folyadékot!
ImageTudta, hogy 3 percig bírjuk ki levegõ, 3 napig víz és 3 hétig élelem nélkül? A víz tehát nélkülözhetetlen az élethez! A felnõtt ember testének 60-70%-át, a gyermekek szervezetének 80%-át alkotja víz. Nem csak a fõ alkotórésze a testet felépítõ sejteknek, hanem azokat külsõ közegként is körül veszi. Funkciója sokrétĂ», hiszen oldószer, vivõanyag, hõtároló, hĂ»tõfolyadék, számtalan biokémiai reakció kiindulási és végterméke.


A víz szállítja sejtjeink számára a különbözõ tápanyagokat (vitaminokat, ásványi sókat), majd az életmĂ»ködés során keletkezõ salak anyagokat elszállítja. A víz részt vesz a légzés és a hõszabályozás folyamatában, valamint a sav-bázis egyensúly megtartásában is.

A napi vízszükséglet a következõ forrásokból adódik össze:

  • italok,
  • szilárd tápanyagok víztartalma,
  • az anyagcsere során keletkezõ oxidációs víz.
 A mérleg másik oldalán ezzel egyenlõ vízleadás áll, amelynek összetevõi:
  • vizelet,
  • a kilélegzett levegõvel és a bõrfelületrõl leadott víz,
  • a széklettel távozó víz.
Vigyáznunk kell arra, hogy nagy hõségben az erõs verejtékezés miatt rendkívül nagy- óránként akár több liternyi! – vízvesztés következhet be, amit ugyanolyan mennyiségĂ» víz (és só) bevitellel kell kiegyenlíteni. Illetve a túlságosan nagy folyadékfogyasztást fokozott vizelet-elválasztásnak kell kiegyensúlyoznia.
Kiszáradás (dehidráció) tehát akkor lép fel, amikor a szervezet több folyadékot veszít, mint amit felvesz. Eredményezheti hányás, hasmenés, vizelethajtók használata, erõs verejtékezés, és a vízbevitel csökkenése.

A kiszáradás következménye lehet:


   1. anyagcserezavar,
   2. fáradékonyság, gyengeség, kimerültség,
   3. szédülés, fejfájás, zavartság,
   4. szívdobogásérzés,
   5. vesekõ kialakulása,
   6. vérsĂ»rĂ»södés ,
   7. izomgörcsök,
   8. salakanyag lerakódás ,
   9. öregedési folyamat felgyorsulása.

Mikor igyunk vizet?

  • a legjobb idõ víz bevitelére az étkezések között,
  • étkezés elõtt negyed - félórával és evés után két órával,
  • étkezéshez csak keveset igyunk, mert a víz felhígítja az emésztõnedveket, ezáltal pedig lelassítja az emésztési folyamatokat.
Mennyi vizet igyunk?

Normál esetben a szervezet szomjúságérzettel jelzi a folyadékigényt, de erre nem mindig szabad hagyatkozni, hiszen idõsebb korban jelentõsen csökken a szomjúságérzet.
Folyadékszükségletünk egyénenként változó lehet életkorunk, táplálkozásunk, fizikai aktivitásunk, valamint a környezetünk hõmérséklete, a levegõ páratartalma, stb. miatt. A napi szükséges folyadékmennyiség kiszámításánál ezért minden esetben figyelembe kell venni ezeket a különbségeket.
Az átlagos folyadékszükségletet naponta kb. kb. 2,5 l-nek tekintik.

Milyen vizet igyunk?

Vezetékes vizet talajvízbõl és feldolgozott folyóvízbõl nyerhetünk. A víz szinte minden anyagot képes felvenni, ami azért veszélyes, mert nem látjuk, hogy milyen káros anyagokat tartalmaz. Akár 50 000 nemkívánatos mellékanyag is található a vizünkben. Azonban a különbözõ káros anyagoknak csak két százalékát kötelezõ kiszĂ»rni. Nehézfémek, vírusok, hormonok, permetszerek, vegyi anyagok és kálciumkarbonát (vízkõ), amely bebizonyítottan érelmeszesedéshez vezet. Ezekbõl az anyagokból ellenõrizhetetlen mennyiségek találhatók a vezetékes vizünkben.

Az ásványvizeket forrásokból nyerjük. Vannak szerves és szervetlen ásványok, amelyeket a vízzel juttatunk szervezetünkbe. Testünk „vegyi laboratóriuma” csak szerves ásványokat képes felvenni. Ezek a szerves ásványok csak élõ anyagokban találhatók meg, amelyek egykor éltek. Ezekre példa: a növényekben, zöldség, gyümölcs tejtermékek, hús hal és szárnyasok. Az ásványvizekben található ásványi anyagok szervetlenek, ezért az emberi szervezet nem tudja felvenni õket. Ezeket a szervetlen ásványokat az emberi szervezet részben ki is választja. A másik részt a szervezet elraktározza. A következmények elmeszesedés és az életfontosságú szervek mĂ»ködési zavarai.

Mindezekbõl következik, hogy szervezetünk számára a legjobb az ásványokban szegény (1gramm / liter alatti érték), természetes, szénsavmentes forrásvíz: ilyen vizek az artézi forrásvizek!

Forrás: www.hairwellness.hu
Hullik, korpásodik, száraz és töredezett a haja? Hatékony megoldás: DR. IMMUN hajkúra!
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk