Menu Content/Inhalt
Főmenü > Természetgyógyászat > A haj szerepe és ápolása
 
A haj szerepe és ápolása
ImageA haj fontos szerepet játszik mindannyiunk életében. Különleges tulajdonságai vannak hiszen rendkívül erős, teljesen érzéketlen a fájdalomra, egész életünk folyamán nő, egy ideig még a halál után is, néhány ősrégi hajmaradvány még ma is fellelhető. Régészeti kutatások azt mutatják, hogy már az antik kultúrákban is jelentős szereppel bírt a haj, akárcsak napjainkban.

Védelem a környezeti hatások ellen

A hajas fejbőrön átlagosan 100 ezer szőrtüsző van. A haj fontos szerepet tölt be a fej védelmében. Rossz hővezető, emiatt óv a napsugárzás ártalmaitól: a nap felmelegítő hatásától, valamint segít fenntartani az állandó hőmérsékletet, amikor a fej hidegnek van kitéve. Véd az ultraviola sugárzástól, megakadályozva a bőrrák kialakulását.

Esztétikai, díszítő szerep

A mai ember elsősorban esztétikai szempontból tartja fontosnak az egészséges, szép hajat. Korunk szépségideáljához hozzátartozik a hosszú, lágy tapintatú női haj, és a dús férfihaj, melynek komoly szerepe van a szexuális vonzerő kialakításában és működésében. Hajunk külső megjelenésünk egyik leglényegesebb meghatározója, önkifejezésünk eszköze. A kiválasztott frizura tükrözi a személyiséget, igen sokat elárul rólunk a környezetünk számára, és nagymértékben befolyásolja az egymásról kialakított első benyomást. A dús ápolt hajat az életerővel és fiatalsággal asszociáljuk.

A haj lélektani hatásai

A haj jelentős szerepet játszik a szocializációban, tehát társadalmi beilleszkedésünkben. Egy frizura által következtethetünk arra, hogy valaki közülünk való-e, fiatal-e vagy idős, utalhat a társadalmi státuszra, fizikai és pszichés állapotra, szakmájára. Mindannyiunkban megfogalmazódott már az a következő mondat: „így nem mehetek sehova!” Ha hajunk ápolatlan, korpás, fénytelen, nehezen kezelhető, ez kifejezetten rossz hatással van pszichés állapotunkra. A kopaszságot különösen nehéz feldolgozni nőként, komoly kihatása van az önértékelésre, negatív irányba befolyásolja hangulatunkat.

A haj rendellenességei

A haj rendellenességeinek két nagy csoportját különböztetjük meg, a haj külső szerkezetében történő károsodásokból eredőket és a hajhullást, mely a mátrixsejtek osztódásának időszakos vagy végleges leállását jelenti.

Férfiaknál például a hormonális tényezők, nőknél pedig a túl gyakori vegyi anyaggal történő beavatkozások okozhatják a haj megbetegedéseit.

A hidrogén, a dauervíz, az oxidációs festékek nem megfelelő alkalmazása miatt a hajszálak víztartalma csökken, a hajszál rugalmatlanná, törékennyé válik, hosszanti vagy csomós törés következik be, elveszíti környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességét.

A hajváltás élettani folyamat, amennyiben száma meghaladja a napi 60 szálat, hajhullásról beszélünk.

Az egészséges fejbőr
 
A szép haj egyik titka az egészséges fejbőr! Kizárólag a méreganyag és kórokozó mentes bőr tudja azokat a feltételeket biztosítani a hajhagymák számára, mely mindennapos működésükhöz nélkülözhetetlen.

Az egészséges fejbőr jellemzői:
  • normális sejt-újraképződési idő
  • normális vízvesztés
  • enyhén savas kémhatású
A bőr

A bőr születésünk pillanatában több rétegű, erős, rugalmas falként védi szervezetünket a külvilág ártalmaitól. Élettani szerepe sokrétű, közreműködik a légzésben (bőrlégzés) és a kiválasztásban is. Tápanyagokat és nedvességet zár magába. Kiválasztja a salakanyagokat, érzékeli a hideget, meleget, fájdalmat és érintést.

A bőr három részből áll:

1. Felhám = Epidermis
Az Epidermis egy milliméter vastag és ez képezi a bőr legfelső rétegét. Több sorban egymásra rétegződő hámsejtek alkotják. Ezek felső sorai élettelen szaruvá válva lehámlanak, pótlásuk az alsó alapréteg osztódással szaporodó, élő sejtjeiből történik.

Image

2. Irha = Dermis
Ez az 1-2 centiméter vastag réteg felel a bőr szilárdságáért és rugalmasságáért. Kötőszövetből, kollagénből (vízben nem oldódó fehérje) és elasztikus rostokból áll, amelyek nedvességet raktároznak el magukban. E rostok állapotától és víztartalmától függ a bőr üde, feszes vagy petyhüdt, ráncos külleme.

A felhám és az irha összefoglaló neve a cutis.

3. Bőr alatti kötőszövet = Subcutis.
A test a bőr alatti kötőszövetben egyénenként változóan több-kevesebb zsírt és vizet tárol, energiát raktároz. Bizonyos testrészeken akár több centiméter vastag is lehet. A női test zsírszövetben gazdagabb, mint a férfié, ezért alakja lágyabb vonású.

Forrás: www.hairwellness.hu
Hullik, korpásodik, száraz és töredezett a haja? Hatékony megoldás: DR. IMMUN hajkúra!
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk