Menu Content/Inhalt
F├Ámen├╝ > Term├ęszetgy├│gy├íszat > A pihen├ęs fontoss├íga
 
A pihen├ęs fontoss├íga
ImageA természett├Ál, és természetes életmódtól mindinkább elszakadó városi emberek és gyermekeik körében egyre gyakoribbak az alvászavarok. Márpedig nagyon fontos odafigyelnünk arra, hogy kielégít├Á pihenésben legyen részünk, hiszen az alvás testi-lelki regenerálódásunk, életenergiánk, vitalitásunk egyik legfontosabb forrása. El├Ásegíti a kimerül├Á illetve elhasználódó kémiai-fiziológiai folyamatok regenerációját, az álmodás folyamata pedig a napi élmények feldolgozását.

Hiánya megbosszulja magát. Sok betegség kiindulópontja lehet kimerült szervezetünk, így a hajhulláshoz és korpásodáshoz is hozzájárulhat! Ezen kívül a fáradtság csökken├Á nappali teljesítményt eredményez, ami visszahathat az alvásra. Egyre inkább fokozódik az alvás szükségességének és az „aludni akarás” érzésének növekedése, ami egy bels├Á feszültséget generálva, fokozottan gátolja az elalvást. Ez az ördögi kör akár betegségtudat kialakulásához, pszichés megbetegedésekhez is vezethet.

Mi okozhat alvászavart?
 • Mozgásszegény életmód
 • Túlterheltség, nagy stressz, sok gond
 • Magánéleti, munkahelyi konfliktusok, problémák
 • Pszichés zavarok: depresszió, önértékelési zavarok
 • Elhízás
 • Keringési zavarok, szívbetegség
 • Légúti betegségek, asztma, horkolás, tbc, láz, köhögés
 • Allergia: b├Árviszketés, orrdugulás, fulladás
 • Emésztési zavarok: puffadás, hasi görcs, gyomor, nyel├Ács├Áégés, máj, epepanaszok
 • Hormonzavarok: pajzsmirigytúlm├╗ködés, alulm├╗ködés, klimaktérium
 • Ízületi betegségek: gerincdeformitás, végtagfájdalmak
 • Fülorrgégészeti betegségek: orrsövényferdülés, gyulladások
 • Urológiai betegségek: prosztatamegnagyobbodás, hólyaghurut, vesegörcs
 • Gógyszermellékhatás
Orvosi kivizsgálás fényt deríthet az alvászavar okára, így lehet├Áség nyílhat a kezelésre.
A nyugtató- és altatószerek fogyasztása ma már általános az alvászavarok kezelésére, ám az efféle orvosságoknak mellékhatásai is vannak, ezenkívül függ├Áséget okozhatnak. A kémiai altatószerek hatóanyagaihoz szervezetünk körülbelül tizennégy nap után hozzászokik, és az alvásprobléma újra jelentkezik. Ezért fontos tudnunk, hogy az alvászavarok nagy része már életmódbeli változtatásokkal is jól orvosolható, tehát mi magunk is sok mindent tehetünk a zavartalan, pihentet├Á alvás elérésének érdekében!

Amit mi tehetünk a pihentet├Á alvásért

1. Figyeljen szervezete jelzésére! Ha fáradt, menjen korábban aludni, mondjon le egy-egy TV-film megnézésér├Ál, valószín├╗leg nem sok mindenr├Ál fog lemaradni. Ha úgy gondolja, hogy nincs elég ideje aludni, egy napon keresztül írja fel, hogy mit csinál, majd másnap értékelje ki. Biztosan talál felesleges tevékenységet, amit kiiktatva több ideje marad a pihenésre. Az alváskutatással foglalkozó orvosok és pszichiáterek állítják, hogy a napi hat órányi alvás egyáltalán nem optimális a nyolc órányihoz képest. Egy éjjel két órányi alvásmegvonás már egy hét után fokozott nappali álmosságot eredményez, annak egyéb korábban említett kihatásaival együtt.

2. Törekedjen rendszeressége a lefekvés és felkelés id├Ápontját tekintve! Néhány évtizede ismert, hogy az embernek van egy bels├Á órája. Bioritmusunk szokásaink tartós megváltoztatásával áthangolható! Feküdjön le éjfél el├Átt, ha teheti úgy, hogy az Ön számára szükséges alvásid├Á rendelkezésünkre álljon. Ha nem tud egyb├Ál elaludni, ne bánkódjon, hiszen szervezete ennek ellenére pihen. Kutatások szerint, aki rendszeresen kipiheni magát, kés├Ább öregszik, tovább marad fitt, ezért tovább is él.

3. Sportoljon! A testi aktivitás kifárasztja a szervezetet, pihentet├Á álmot biztosít. Közvetlenül elfekvés el├Átt azonban ne végezze, mert pont az ellenkez├Ájét váltja ki.

4. Szabaduljon meg félelmeit├Ál, és az aggódástól! Megfigyelések, élettapasztalatok támasztják alá, hogy félelmeink 99%-a soha nem következik be!

5. A hálószoba h├Ámérséklete ne legyen több 21 foknál!

6. Végezzen relaxációs gyakorlatokat!

7. Vegyünk nyugtató fürd├Át lefekvés el├Átt!

8. Hallgasson harmóniát, nyugalmat biztosító zenét!

9. Készüljön fel a következ├Á napra! Készítse ki a ruháját, és minden egyebet, amire szüksége lesz, ezáltal a következ├Á nap nem kapkodással rohanással kezd├Ádik. Megakadályozzuk, hogy stresszel kezd├Ádjön a napunk!

10. Elalvás el├Átt olvasson pozitív gondolatokat egy szép könyvb├Ál!

11. Figyeljen arra, hogy mélyen és egyenletesen lélegezzen, miután lefeküdt! Akár elkezdheti számolni is légzését. Míg erre koncentrál, ellazulnak izmai, és a félelmet, aggódást generáló gondolatokat ki tudja iktatni.

12. Gondoskodjon kényelmes fekhelyr├Ál, csendes szobáról, hogy zavartalan lehessen alvása!

13. Igyon nyugtató teákat! A következ├Á gyógynövényekb├Ál készült tea segíteni fogja elalvását: hársfavirág, komlótoboz, macskagyökér, citromf├╗, levendula, golgotavirág.

14. Kerülje az élénkít├Á italokat, a kólát, a teát és a kávét! Az alkohol segítheti az elalvást, de nyugtalanná teszi az éjszakát!

15. Este csak korán, keveset és könny├╗t ételeket egyen!

16. Hideg lábbal ne feküdjön le aludni, mert amíg át nem melegszik, nem tud ellazulni! Ha fázik a lábunk, vegyünk egy jó meleg lábfürd├Át, és húzzunk utána puha pamutzoknit, vagy tegyünk a lábunkhoz meleg vizes gumitöml├Át.

17. Aludjon délután, ha teheti! Testileg, szellemileg fittebb lesz, kreativitása növekszik a nap további részében, ha rövid id├Áre lepihen. Ezenkívül stresszcsökkent├Á hatása miatt el├Ásegíti az éjszakai alvást is.
 
Forrás: www.hairwellness.hu
Hullik, korpásodik, száraz és töredezett a haja? Hatékony megoldás: DR. IMMUN hajkúra! 
 

A Vil├íg Tan├şt├│i

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk