Menu Content/Inhalt
 
 
Samar Rinpocse
ImageA Samarpa megnevezés jelentése "a vörös korona viselõje". Megjelenése beteljesítette Sakjamuni Buddha jóslatát egy "rubinvörös koronát viselõ nagy bodhiszattváról, aki sokakat vezet majd ki a körforgásszerĂ» létezés kényszerébõl."

Inkarnációs vonala a XIII. században kezdõdött, amikor a harmadik Karmapa a fõ tanítványát, Kedrup Drakpa Szenge-t megajándékozta egy vörös koronával, mely az õ fekete koronájának pontos mása volt. A koronák színe nem két külön vonalat jelképez, hanem a Karmapa és a Samarpa közelségét fejezi ki.

A Samarpák feladata a Karma Kagyü vonal vezetése két Karmapa inkarnáció közti idõszakban. Nemegyszer õk találták meg és ismerték fel az új Karmapát. A Határtalan Fény Buddhája (Amitába) megtestesülésének tartják.

Inkarnációs vonala mind a mai napig töretlen. Mindig a Karmapák tanítványa vagy tanítójaként születik újra. A jelenlegi Samar rinpocse, Mipam Csökji Lodrö a 14. inkarnáció, aki a 16. Karmapa unokaöccseként született. A 16. Karmapa halála után átvállalta az Új-Delhiben található Karmapa Nemzetközi Buddhista Intézet (KIBI) felépítésének befejezését. Karmapa kívánsága szerint e nemzetközi intézet feladata, hogy teret adjon Buddha tanításainak magas szintĂ» tanulmányozására és fordítására.

Samarpa 1994-ben a hagyománynak megfelelõen felismerte a 17. Karmapát, Táje Dordzsét, majd felügyelte a tanulmányait, és ezek befejeztével, 2003 decemberében átadta neki a Karma Kagyü vonal vezetését.
 
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk