Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Életvitel, önismeret > Párkapcsolat játszmák nélkül
Párkapcsolat játszmák nélkül
2008.02.18.

Egyensúlyban

ImageA párkapcsolat összhangjából, a kielégítõ szexuális életbõl és a tartalmas beszélgetésekbõl mindannyiunknak van tapasztalata. Ezek a csodás, harmonikus idõszakok, megújítják, energiával töltenek fel bennünket, így örömtelibbek, bizakodóbbak lehetünk. Ugye milyen jó lenne folyamatosan, ebben a kiegyensúlyozott, szeretetteli, pozitív állapotban lenni? Mennyivel szebb és tartalmasabb lenne az életünk, mennyivel jobban mĂ»ködnének a dolgaink, a nehézségeink ellenére is.
Igen, de legyünk õszinték, valami még sem mĂ»ködik. A probléma újra és újra megjelenik. Elõször az apró, majd nagyobb csapdák, játszmák.

A csapdák, vagyis játszmák 

Ahhoz, hogy az ember a játszmák mĂ»ködését értse, értenie kell a saját mĂ»ködését és látnia kell, hogy érzelmei, gondolatai, cselekedetei, úgy változnak, mint a hangulatai. Személyisége állandó színváltásban, mint a kaméleon, mindig mást mutat és ez automatikusan történik. Így a külsõ dolgokra való azonosulásokban elveszik és reagálóvá válik, így nem tud irányítani, hiszen az érzelmei, gondolatai, képzelgései irányítják. A játszma automatikus, mert legtöbbször az ember nem gondolja végig, így nem látja elõre, hogyan fog bizonyos dologra reagálni. Így van ez akkor is, ha még ennek tetejében fel van paprikázva. Ha pedig fáj a feje, felbosszantotta a szomszéd, vagy rossz az idõjárás, s mindeközben az alsónadrág a szoba közepén árválkodik... még inkább beleköt valamibe, játszmát indít, vagy még inkább bevonhatóvá válik a játszmába.

Láthatjuk, hogy a játszmában az ember sodorhatóvá válik, nem ura Belsõ történéseinek, nem ura az érzelmeinek és gondolatainak, legtöbbször pedig a túlfĂ»szerezett helyzetekben, még a cselekedeteinek sem!  A játszma mindig negatív és méltatlan, bántó helyzetbe sodorja mindkét felet, s legtöbbször mély megbánással jár, ami külön nehéz, mert ezt a bĂ»ntudat követi és a többi negatív emóció, melyek nagyon rossz tanácsadók. Nõ és a férfi mindent elkövet, hogy mindez ne következzen be és mégis, a dühöt, sérelmet, önérzetet és haragot nehéz megfékezni.

A figyelem gyakorlata

Az egyik legnehezebb dolog, a "nekem van igazam", "hányszor megmondtam ", "miért kell mindig hazudnod", "mindig neked kell igazad legyen", "rám ki figyel", "engem nem szeret senki", "miért nem figyelsz rám", "sosem érsz rá", már megint...te soha...sérelmi helyzeteket lefékezni, hagyományosan tízig számolni. Mivel a számolás nem mindig mĂ»ködtethetõ - valljuk be magunknak bátran és az indulatok elnyomása sem vezet célhoz, hiszen ezzel még nagyobb problémát okoznánk magunknak, a legjobb, ha az ember megfigyeli magát akkor és rendszeresen, amikor még nincs baj. Ez egy Belsõ megfigyelés, a Belsõ történés figyelemmel követése, kinek - kinek magában. A "hogyan hozom létre a konfliktust?" Belsõ figyelem gyakorlat, számos felfedezéssel lephet meg, a saját mĂ»ködés tekintetében. Amikor meg tudod figyelni a gondolataidat és érzelmei mĂ»ködéseidet, leleplezhetõvé válik a negatív indulati állapotot gerjesztõ kis "én".

A kedvesség atmoszférája
 
A negatív gondolat és érzelem, az ezzel való azonosulás leállítása, a STOP a negatív emóciónak, nagymértékben és hosszútávon eredményesen védi meg a kapcsolatokat a játszmáktól, de ehhez a figyelem gyakorlatának kitartó alkalmazása szükséges. ezzel a gyakorlattal elérhetõ az önmérséklet, a türelem, a figyelmesség, a kedvesség atmoszférája, s ez bõven meghaladja a "szeretem, nem szeretem" ma oly divatos játszmát.

 A figyelmes és megértõ kapcsolatban nagyon sokszor a másik javára való lemondás, a saját akaratosság háttérbe szorítása hozza meg azt, amire a ma embere legjobban vágyik, de dühérõl, haragjáról, igazáról, sérelmérõl, önös érdekeirõl, a játszmáról nehezen tud lemondani érte : ez a Szeretet.

 
Szerzõ: Knolmár Mária (Marica) - a Turiyam Program vezetõje
www.turiyam.com
 
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk