Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Jóga > TANTRA: Az önmegvalósítás útja
 
TANTRA: Az önmegvalósítás útja
Az õsi tanítás

ImageA több ezer évvel ezelõtti titkos tanokhoz csak az igazán kiérdemeltek juthattak hozzá, s a visszaélések megakadályozásának szándékával tartották titokban ezeket a tanításokat!
Ezzel szemben a mai gyakorlat egészen mást mutat. Az õsi tanítások velünk élnek. Mondhatnánk, szerencsés a mai világ az eddig féltve õrzött kincsek birtokában. Igen és nem, hiszen az értésért, az elsajátításért legtöbbször mélyre kell menni. Így van ez a Tantrával is.

A Tantra

Tanítása Shívától és feleségétõl, Parvatitól ered, eredeti leírását a Maha-Nirvana-Tantra Szent Irat õrzi. A Tantra a felébredés, a cselekvés útja, így tanítása a mai ember számára nagy jelentõségĂ». Jelentõs hangsúlyt fektet saját nehézségeid transzformálására, a magadon való munkára és arra ösztönöz, nézz szembe a halállal. Ez kicsit riasztó lehet, hiszen a mai kor embere a halálnak egyáltalán nincs tudatában. Ha ugyanis tudatában volna, az Életet sokkal inkább tisztelné magában és a maga környezetében is.

A Tantra tanítása egy nagy tiszteletben álló nõi tanító, Brahmini vagy másképpen Bhairavi nevéhez fĂ»zõdik. Ă• Az, aki ismeri a Valódi Ént, az Önvalót, a Brahmant.

Bátran állíthatjuk, hogy a tantrikus szerelmeskedés eltérést mutat a mai modern szex szokásaitól. Ez mutatkozik meg a Tantra fõ motívumában is, miszerint a nõt és a férfit az Isteni Fény, Shiva és Shakti Fényébe, a Tág TerĂ» Univerzális Szent Mezejébe emeli. Így a Tantra lehetõség, az Isteni mivoltunkkal való egyesülés megtapasztalására. Mindez idegenül hat a mai rutin számára, hiszen a szex ma inkább cél, a Tantránál pedig eszköz. Ez a hozzáállásbeli különbség pedig nagymértékben befolyásolja a szerelmeskedés minõségét.

Szeretkezz úgy, hogy közben üres az elméd, nincsenek ott a gondjaid, feszültségeid, éber vagy, jelen vagy a pillanatban, beleengeded magad a végtelen áramlásba, ahol eltĂ»nik az „én”. Engeded, hogy te legyél a másik fél, hol nõ, hol férfi vagy és ez egy csodálatos megélése az  eggyé válásnak, az egyesültség állapotának. Mindennek gyakorlata egy életre szóló lehetõség, amely új és új megtapasztalásokat teremt. ebben a gyakorlatban nemesedhet a szexualitás, az önfeladás, odaadottság az elfogadás gyakorlatává.

Fedezd fel Istent!

Tehát túl a mai modern gyakorlaton, miszerint bonyolult testhelyzetek kigyakorlásáról volna szó, a Tantra nagyon szép és mély, bölcs és hasznos tanításokat õrzött meg a mai ember számára, mely az érzékek fejlesztése mellett az egyéni fejlõdést és az egymással való figyelmes törõdést, a szeretet útjának kiteljesedését támogatja. Éppen ezért a tantrikus gyakorlat testi-lelki-szellemi átalakulásunk, kiteljesedésünk, önmegvalósításunk mindennapi gyakorlata is. Az õsi tudást, a szexualitás isteni lényegét mindannyian õrizzük magunkban. A Tantra gyakorlata e mélyen õrzött kincsünket kívánja ébreszteni.

Bizonyára magad is a kiteljesedésre vágysz, arra, hogy szeretetben, figyelmességben élj. Ugorj egyet! Mi mást veszthetnél, mint gyötrõ félelmeid és játszmáid csapdáit?
 
Szerzõ: Knolmár Mária (Marica)
- a Turiyam Program vezetõje
www.turiyam.com
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk