Menu Content/Inhalt
Főmenü > Jóga > Jógikus élet a modern világban
 
Jógikus élet a modern világban
ImageA rohanva gördülő hétköznapok sűrű egymásutánisága egyre magasabb elvárásokat támaszt a modern korban élő emberrel szemben. Az élet mind többet és többet követel. Sikerorientált világunk megfeledkezett arról, hogy a belső egyensúly elvesztése pont a követelések kielégítésének útjában áll.  Miközben folyton a körülöttünk zajló változásokhoz alkalmazkodunk, figyelmünket leköti a külvilág felé vetített kép és a törekvés, hogy lépést tartsunk. Elveszítjük a kapcsolatot saját belső tartalmainkkal, pedig mentális állapotaink határozzák meg a környezethez való viszonyunkat, és nagyban befolyásolják egészségünket is. Ahhoz, hogy teljesítményünk megfeleljen az elvárásoknak minden területen, elsősorban magunkban kell stabilitást és kiegyensúlyozottságot teremteni. A jóga filozófiája abban különleges, hogy a test egészségessé tételén kívül a gyakorlati életben is kivitelezhető, megélhető lehetőséget kínál az egyensúly megteremtéséhez és fenntartásához, mely 7 életmód elvben összefoglalható.

1. Alvás és ébrenlét aránya

Idegrendszerünk az éjszakai alvás során kb. 15 perc alatt kompenzál, melyből 4 nyugodt periódus zajlik le, tehát kb. másfél – 2 óra mélyalvás elegendő neki ahhoz, hogy újra kipihent állapotban legyen. Tudatunknak azonban szüksége van feldolgozó folyamatokra, mint az álmodás periódusa, hogy életünk eseményeit elraktározza. Fontos, hogy aludni térjünk mikor fáradtak vagyunk, ne várjuk meg míg kimegy az álom a szemünkből, mert aztán annyira elfáradunk, hogy már ahhoz sem lesz elegendő ereje idegrendszerünknek, hogy elaludjunk, hiszen ahhoz is energiára van szükség. Lehetőség szerint teljesen sötét szobában aludjunk, hogy kellő mennyiségű melatonin tudjon termelődni, s kerüljük elektromos berendezéseink kék és fehér fényét, melyek akadályozzák a hormontermelést.

2. Harmónia az éber tevékenység és a pihenés között

Tornyosuló feladataink elvégzése közben figyelnünk kell rá, hogy amennyi munkát elvégzünk legalább annyi időt engedjünk magunknak a pihenésre. Ha a tevékenység és pihenés közötti egyensúly megbomlik hamar kimerülünk és a hátralévő feladatok megoldásához már szervezetünk tartalékait kell felhasználnunk. Ez nem csak egészségünk, de feladataink minőségi elvégézésének rovására is mehet.

3. Kiegyensúlyozott táplálkozás

Nagyon fontos, hogy az étkezésünk legyen tudatos. Manapság rengeteg szó esik a helyes táplálkozás módjairól, ám nem biztos, hogy ami az egyiknek megfelelő, az a másik embernél is jótékonyan működik. Leginkább önmagunk megfigyelésével tudjuk azonosítani, mely ételek vannak ránk jó hatással és melyek azok, amik elfogyasztása nehézségérzéssel és tompultság tapasztalásával jár. Szervezetünk egyértelmű jelzéseket fog adni, hogy mi a magunk számára leginkább megfelelő étkezési mód. Minden fogyasztható, de tudni kell mit mivel eszünk, lehetőség szerint kerüljük a fehérje – szénhidrát párosítást.

4. Helyes légzés

A helyes légzésre sajnos nem fordítunk annyi figyelmet, mint amekkora jelentősége van. A helyes légzés kihat emésztésünkre, közérzetünkre és nagyban befolyásolja idegrendszerünket is. Elsajátítva a légzés helyes technikáját képesek vagyunk a stresszes helyzeteket is oldani magunkban, így könnyebben kezelhetjük akár munkahelyi nehézségeinket is.  

5. A szexualitás megélése

A szexualitáshoz való helyes hozzáállás azért is elengedhetetlen, mert helyesen megélve feltölt energiával, túlzásba vitt hajszolása azonban enerválttá tesz. Átlagosan 4 nap az emberek szexuális ciklusa. Ebben a regenerációs időszakban képes a szexuális energia újra termelődni. De ha nem tudunk ennyit várni, legalább egy alvási ciklusnak követnie kell az együttlétet.
 
6. Alkalmazkodás az évszakokhoz

Az évszakok váltakozása hatással van ránk. A tavasz pezsgő derűje, a nyár ragyogása, az ősz melankóliája és a tél csendessége követi egymást belső világunkban is. Meg kell élni magunkban ezeket a periódusokat. Az élet nem mindig ragyogó és nem is mindig mélabús, de jelen van több hangulat benne. Ha nem hagyjuk, hogy néha magával ragadjanak ezek az érzések, nemet mondunk arra, hogy a bölcs természet ritmusa diktálja életünk ütemét is. Mikor a bennünk szunnyadó érzéseket nem éljük meg, hanem elfojtjuk őket magunkban betegségek, szorongás és depresszió alakul ki. Fontos, hogy mind a pozitív, mind a negatív érzelmek teret kapjanak életünkben.

7. Önátadás, a jelen pillanat átélése

Figyelmünk van, hogy a múlt emlékeit idézi, máskor a jövő lehetőséges változatait kutatja. Észre sem vesszük, úgy veszítjük el annak lehetőségét, hogy megéljük a jelent, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt. Az elme természete, hogy folyton kalandozik, de csapdájában vergődve, úgy múlnak el a mindennapok, hogy szinte észre sem vesszük. Érdemes megengedni magunknak, hogy megéljük a jelent azzal, hogy figyelmünket mindig az adott pillanat tevékenységére összpontosítjuk.

Kis energia ráfordításával válhatunk hatékonnyá, kreatívvá a munkában, kiegyensúlyozottá és egészségessé mindennapjainkban ezen életmódelvek betartásával, melyek segítenek elindulni a tudatosság útján önmagunk felé…
 
Szerző: Kupi Regina - jóga tanár
www.antarmauna.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk