Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Jóga > A Jóga erejével (interjú)
 
A Jóga erejével (interjú)
„Ugye eljátsznál velem az idõ kerekén, hol végtelen táncát lejti a lét?”
(Knolmár Marica)
 
ImageKnolmár Marica írásaival több oldalon is találkozhatunk itt a neten. Negyedik éve, hogy nem él Magyarországon. A jógáról, a jógával való kapcsolatáról kérdezem.

Hogyan ismerkedett meg a jógával és kiktõl tanult?

19 éves  voltam, amikor megtaláltam albérleti szobám polcán Weininger Antal: Az idõ partján címĂ» könyvét.  Már kisgyerek koromban  közel kerültem  a  sporthoz, így a mozgás mindig is része volt az életemnek. Sporttevékenységem csúcspontjának a kosárlabda mondható, hiszen MBI-ben is játszhattam volna, de  nem vállaltam az élsportot.  Amikor érettségi  után dolgoztam  és tanultam, kerestem egy mozgáslehetõséget a munka és tanulás mellé, hogy megtartsam a kondiciómat. Ekkor bukkantam rá Weininger Antal  Jógakönyvére.  Egyéni próbálkozásaim után jóval késõbb sokat segített korrigálni a hozzáállásomon Krishna Kumar Bathia, majd Dr. Dicsõfi Endre és  Koller Judit. Köszönöm.
 
Hogyan gyakorolt, hiszen akkoriban  1984-ben még nem igazán lehetett jóga tanfolyamot találni?
 
Egyedül gyakoroltam több évig.  Minden nap kipróbáltam egy-egy gyakorlatot. Nos, ez nem  volt egyértelmĂ»en felhõtlen próbálkozás, hiszen aki  ismeri  Weininger Antal  könyvét tudja, hogy nincsenek benne képek. Ez megnehezítette a tanulásomat, de  elõnyömre vált.
 
Gyõrben indult el jógacsoportjaival...
 
Kezdetben férfi-nõ jógacsoportokkal dolgoztam.  A  körülmények változásával, nõi jógacsoportokkal folytattam.  Így született meg  a Maricayoga - nõknek,  ami késõbb  a Földanya Nõk Iskolája Programom alapja lett.

Mit gondol mi az, amit speciálisan a nõknek tud nyújtani a jóga?

A jógával való találkozásom  legközvetlenebb tapasztalata, hogy a testem felszabadultabb, a testi –lelki és szellemi korlátaim oldódnak,  másként  gondolkodom  test és lélek lehetõségeirõl. Nõi jógafoglalkozásaim alapmotívuma a finomérzékelés, mely lassú, finom belsõ munkát jelent.  Munkám üzenete  a nõk számára, hogy a magunkkal való figyelmes törõdéssel felszámolhatjuk negativitásunkat, önromboló tendenciánkat, s ezáltal hozzáférhetünk belsõ értékeinkhez. Mivel nagyon könnyen elhisszük, hogy velünk minden rendben, „köszönöm jól vagyok”,  ez a munka nem könnyĂ», hosszadalmas procedúra, de megéri. A foglalkozásaimon résztvevõk tapasztalatait követve, általánosságban elmondható, hogy  a gyakorlás hatására javul a teherbírás.   Ez a teherbírás nem csak testileg, lelkileg is megjelenik.  A belsõ minõségi változások  nyitottabbá , érzékennyebbé (észlelõbbé), a  finomabb tapasztalatok megszerzõjévé  formálnak bennünket.  Éberebbé, "jelenlévõbbé" válunk.  A  nõi és férfi minõségek  mélyítése, megélése által  kibontakozik  természetes nõi ritmusunk.  Mélyül a belsõ figyelem, megjelenik a belsõ fegyelem , s ebben a mély, önmegismerõ folyamatban megjelenik a spontenaitás, az alkotó kreativitás kifejezésének lehetõsége az az erõ, melynek jelenlétében teljesedhet  életünk.

Az elmondottak alapján önismeretet is tanulhatunk?

A  gyakorlás során tanítjuk magunkat. Ez megtanulható. Több ismeretet szerzünk meg magunkról és ez megnyitja az önismeret kapuit.  A magunk ismerete életünk minden területére jó hatással van: emberi kapcsolatainkra, szexualitásunkra, nõi szerepeink megélésére és megvalósítására is. Megértjük és éljük a tanítást: nem a világon és  nem egy másik emberen kell változtatnunk  jobb életünk megvalósításához. Mi  vagyunk, akik alkalmassá tesszük magunkat a jobb, a teljesebb életre. Megértjük, hogy a múlt kivetítése a jelenre, az még csak a múlt. Meghívjuk a Tantrát, a meditációt  -  az imádság mezejét, ahol nincs „én”.

Sokat és sokféleképpen hallunk  arról, hogy éljünk teljesebb életet. Mit jelent ez voltaképpen?

Sok olyan levelet kapok, amelyben  ugyanaz a probléma:  nem jó a munkahelyem - másik kell, nem jó a szeretõm  - lecserélem, nem  tetszik - más kell. A sok probléma, feszültség közepette jól akarunk élni, boldogságra vágyunk  és ez érthetõ!  Ez  a természetes - mondjuk.  De az,  ami természetes, az Teljes és ezt a legtöbben elfelejtik,  vagy nem is  tudják. Az életünk nem tud csak jó lenni. Nehézségek vannak. Jobb  életünkhöz szükséges, hogy a nehézségekhez való hozzáállásunkat megváltoztassuk, így  kibírjuk és  elviselni tudjuk  a nehézségek nyomását, mert az ember többet is bír.  A  szenvedésen keresztül haladunk és létezésünk minõségére figyelünk.  Az ehhez szükséges erõ megszerzése lehetséges, bár nehéz feladat. Meg kell dolgozniunk érte – sajnos, keményen. Ember az, aki  a testi-lelki-szellemi  hármasság Embere, Egész-séges Ember.  Az Egész-séges Ember, Teljes, aki  része  és nem ura a teremtett világnak.

Milyen gyakorlatot ajánl  az egész nap rohanó, stresszes, nyughatatlan modern embernek?

A  rohanáshoz ajánlom a lelassulást, lecsendesedést azt, hogy mélyítsük a csend erejével való kapcsolatunkat. Menjünk a szabadba, kerüljünk közelebb a Földhöz.  Ne engedjünk a hangulatok, a kedv kínálta kényelmes és könnyĂ» lehetõségeknek. Nyújtózkodjunk, bontsuk ki, oldjuk a test és elme csomóit, figyeljük meg a légzésünket, masszírozzuk magunkat, igyunk sok tiszta vizet, együnk tiszta ételeket, fõzzünk és adjunk teret legbelsõbb igényünknek:  az emberibb, szeretet teljesebb kapcsolatoknak.

Mit jelent az Ön életében a jóga?

A test lélek és szellem felszabadításának, a testi - lelki, szellemi erõ és a hála kifejezésének eszközét. A jóga több ezer éves tudománya  felbecsülhetetlen értékĂ»  tudást tár elénk,  a gyakorlással  az õsi mestereket is idézzük. A jóga jelenti számomra azt is, amit a nõ és a jóga kapcsolatában felvázoltam: a transzformáció mĂ»vészetének lehetséges  megélését.

Most, hogy Új-Zélandon él, mi lett a jógával?

Itt Új-Zélandon a Turiyam Nemzetközi Program  keretén belül a Maricayogából - Turiyam Yoga lett,  ami szépen belesímult abba a módszertanba, amiben az elmúlt esztendõk, - közel 23évnyi-  tapasztalatait fogtam össze  egy csokorba. Ez a csokor  ötvözete az õsi tanításoknak és  a modern pszichológia eszközeinek. Már itt is voltak Workshopjaim (megszerveztem egy Világmeditációt is  innen), de  jelenleg  fõként egyéni terápiákra fókuszálok, ezen dolgozom.  Mostani munkám a masszázs és a mozgásmeditáció kapcsolatában zajlik.  Újat  tanulok, s fõként egészen más szokások között, egy számomra igencsak nehéz nyelvterületen és ez, a közösségekkel való kapcsolatomnak, közösségi munkámnak is egy új, mélyebb, szélesebb lehetõséget, színezetet ad.
 
Mit üzen az olvasóknak?
 
TĂ»zzenek ki magasabb célokat az életükben. Induljanak el felfelé, törekedjenek megérteni eredetüket azt, hogy honnan jöttek, s hová tartanak. Segítsünk Istennek, hogy segíthessen bennünket!

Szerzõ: Knolmár Mária (Marica) - a Turiyam Program vezetõje
www.turiyam.com
Interjú:  -Csé. Ma.-
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk