Menu Content/Inhalt
Főmenü > Jóga > A Jóga és a Nő
 
A Jóga és a Nő
ImageA mai élettempó hatásait ismerve és női szerepeink sokszínűségét tekintve, a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy mennyire hiányzik számunkra egy olyan eszköz, amely harmónia és női minőségeink gyarapítása útján vezet bennünket. A jó egészséget következetesen gondozni, ápolni kell és ez, nem is annyira könnyű nekünk, ugyanis sok akadály  emelkedik megálmodott terveink, céljaink elé. A több ezer éves múltú Jóga virágkorát éli és nem ritka az sem, hogy színészek, a vezető beosztásban lévők, sportolók is jógáznak, ahogy orvosok, családanyák, idősebbek és fiatalabbak, gyermekek és kismamák egyaránt. Ma már nem szégyen a jógázás, mint például akár tíz évvel ezelőtt volt. Ez érthető, hiszen a Jóga egész szervezetünkre figyelő erősítő, testet-lelket-szellemet karbantartó mozgásprogramja életünk minden területére kiterjed, felszabadít. A Jóga mindennapi gyakorlata a számunkra legfontosabb területeket öleli fel a feszültségek oldásától a szexuális élet egyensúlyáig, az érzelmek stabilitásától, a testtartás, a fiatalos lelkesedés  megőrzéséig.  A Jóga szépíti a bőrt, jó hatással van a menstruációs és klimaxos tünetekre, erősíti az idegrendszerünket, éltető energiával tölti fel  szerveinket, regenerál, javítja a testtartást és még mennyi más!

Így méltán nevezhetjük a Jógát mindennapi életünk elixírjének, melynek egy cseppje is kincs a számunkra - ha szentelünk rá elegendő időt.

A Jóga előnyei

A Jóga gyakorlata egyszerűségében és életünket átfogó programjában rejlik. Gyakorlásához nincs szükségünk  másra, csupán az elszántságunkra, nyitottságunkra arra, hogy  teret és időt biztosítsunk számára. Talán azért is élnek még ma is tanításai, mert nem kíván  különösebb előképzettséget sem, így nem kell hozzá előtanulmány. Mindössze mi kellünk hozzá, testünk-lelkünk és szellemünk centrumai. Abban segít nekünk nőknek, amire mai, modern életünk kihívásai, próbái közepette a legnagyobb szükségünk van: jól érezni magunkat, hiszen minél jobban érzezzük magunkat testünkben, annál nyugodtabb, annál pozitívabb érzéseink lesznek magunkkal, másokkal, mindennapi életünkkel kapcsolatban is.

Nőiségünk kibontása

Tapasztaljuk mindannyian, hogy a természetellenes életvitel, a "pörgős" és stresszes modern ritmus, a férfias, aktív tendenciák nem kedveznek harmóniánk, női energiáink megélésének, kibontásának. A női problémák, a klimaxos és menstruációs tünetek megnövekedése, a hormonzavarok, a gyermekvárás körüli nehézségek és lelki problémák, nem kis teherrel nehezednek vállunkra, így mindennapi életünkre, emberi kapcsolatainkra is. Jó hír, hogy tehetünk azért, hogy ez ne így legyen! Női csodánk, hogy ezer szálon kapcsolódunk az élethez, a mindennapok feladataihoz. Éppen ezért a Jóga általam képviselt gyakorlata előtérbe helyezi azokat a női életünkben nélkülözhetetlen motívumokat is, melyek támogatják testi-lelki-szellemi egészségünket, emberi kapcsolatainkat, és párkapcsolatunkat egyaránt. E motívumok között megélhetjük a szeretet, a törődés, a gyengédség, a figyelmesség, jótékony, az öngyógyító energiáinkat serkentő és támogató hatását is.

Vegyük kezünkbe életünk irányítását

Mivel a Jóga gyakorlásának előnyei a belső dinamikára és nem a testi látványosságra, nem a test bizonyos pozicióban való erőltetésére vonatkoznak, a gyakorlás által olyan előnyökhöz juthatunk, melyek  hozzásegítenek bennünket az életünk irányításához szükséges eszközök megszerzéséhez. A Jógában magam is felfedeztem azokat a lehetőségeket, melyek nem csupán a testi erő megszerzésére vonatkoznak, hanem életünk irányításának, gazdagításának, színesebbé tételére. Éppen ezért Jógagyakorlatomban alkalmazom  a test és lélek a szellem  ápolásának, tisztításának női egészségünket őrző gyakorlatait, melyek tapasztalatom szerint, egy mai modern élettempóban élő nő számára elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy céljait, álmait megvalósítani tudja.

Így lett számomra a Jóga gyakorlata az a női ösvény, mely belső szabadságunk, az egészségesebb, örömtelibb és fiatalosabb, lelkesebb női életünk felé vezet bennünket.

A  Jóga ugyan elvezet belső értékeink, a lelkünk mélyén őrzött női kincseink birodalmába és felébreszti a bennünk szunnyadó erőt, de mi vagyunk azok, akik utat engedünk e belső folyamat kibontakozásának, a belső növekedésnek. Életünk problémáit, a nehézségeket és az azzal járó feszültségeket nem kerülhetjük ki, de megtanulhatjuk ezeket kezelni, így felfedezett kincseink nem csupán a magunk, hanem mások számára is ajándék lesz, mi több, mi magunk válunk ajándékká és ekkor a Jóga feltárja előttünk női életünk spirituális vonatkozásait, feladatait, motívumait is.

Szerző: Knolmár Mária (Marica) - a Turiyam Program vezetője
www.turiyam.com

 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk