Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Jóga > A Jóga és a Nõ
 
A Jóga és a Nõ
ImageA mai élettempó hatásait ismerve és nõi szerepeink sokszínĂ»ségét tekintve, a saját bõrünkön tapasztalhatjuk, hogy mennyire hiányzik számunkra egy olyan eszköz, amely harmónia és nõi minõségeink gyarapítása útján vezet bennünket. A jó egészséget következetesen gondozni, ápolni kell és ez, nem is annyira könnyĂ» nekünk, ugyanis sok akadály  emelkedik megálmodott terveink, céljaink elé. A több ezer éves múltú Jóga virágkorát éli és nem ritka az sem, hogy színészek, a vezetõ beosztásban lévõk, sportolók is jógáznak, ahogy orvosok, családanyák, idõsebbek és fiatalabbak, gyermekek és kismamák egyaránt. Ma már nem szégyen a jógázás, mint például akár tíz évvel ezelõtt volt. Ez érthetõ, hiszen a Jóga egész szervezetünkre figyelõ erõsítõ, testet-lelket-szellemet karbantartó mozgásprogramja életünk minden területére kiterjed, felszabadít. A Jóga mindennapi gyakorlata a számunkra legfontosabb területeket öleli fel a feszültségek oldásától a szexuális élet egyensúlyáig, az érzelmek stabilitásától, a testtartás, a fiatalos lelkesedés  megõrzéséig.  A Jóga szépíti a bõrt, jó hatással van a menstruációs és klimaxos tünetekre, erõsíti az idegrendszerünket, éltetõ energiával tölti fel  szerveinket, regenerál, javítja a testtartást és még mennyi más!

Így méltán nevezhetjük a Jógát mindennapi életünk elixírjének, melynek egy cseppje is kincs a számunkra - ha szentelünk rá elegendõ idõt.

A Jóga elõnyei

A Jóga gyakorlata egyszerĂ»ségében és életünket átfogó programjában rejlik. Gyakorlásához nincs szükségünk  másra, csupán az elszántságunkra, nyitottságunkra arra, hogy  teret és idõt biztosítsunk számára. Talán azért is élnek még ma is tanításai, mert nem kíván  különösebb elõképzettséget sem, így nem kell hozzá elõtanulmány. Mindössze mi kellünk hozzá, testünk-lelkünk és szellemünk centrumai. Abban segít nekünk nõknek, amire mai, modern életünk kihívásai, próbái közepette a legnagyobb szükségünk van: jól érezni magunkat, hiszen minél jobban érzezzük magunkat testünkben, annál nyugodtabb, annál pozitívabb érzéseink lesznek magunkkal, másokkal, mindennapi életünkkel kapcsolatban is.

Nõiségünk kibontása

Tapasztaljuk mindannyian, hogy a természetellenes életvitel, a "pörgõs" és stresszes modern ritmus, a férfias, aktív tendenciák nem kedveznek harmóniánk, nõi energiáink megélésének, kibontásának. A nõi problémák, a klimaxos és menstruációs tünetek megnövekedése, a hormonzavarok, a gyermekvárás körüli nehézségek és lelki problémák, nem kis teherrel nehezednek vállunkra, így mindennapi életünkre, emberi kapcsolatainkra is. Jó hír, hogy tehetünk azért, hogy ez ne így legyen! Nõi csodánk, hogy ezer szálon kapcsolódunk az élethez, a mindennapok feladataihoz. Éppen ezért a Jóga általam képviselt gyakorlata elõtérbe helyezi azokat a nõi életünkben nélkülözhetetlen motívumokat is, melyek támogatják testi-lelki-szellemi egészségünket, emberi kapcsolatainkat, és párkapcsolatunkat egyaránt. E motívumok között megélhetjük a szeretet, a törõdés, a gyengédség, a figyelmesség, jótékony, az öngyógyító energiáinkat serkentõ és támogató hatását is.

Vegyük kezünkbe életünk irányítását

Mivel a Jóga gyakorlásának elõnyei a belsõ dinamikára és nem a testi látványosságra, nem a test bizonyos pozicióban való erõltetésére vonatkoznak, a gyakorlás által olyan elõnyökhöz juthatunk, melyek  hozzásegítenek bennünket az életünk irányításához szükséges eszközök megszerzéséhez. A Jógában magam is felfedeztem azokat a lehetõségeket, melyek nem csupán a testi erõ megszerzésére vonatkoznak, hanem életünk irányításának, gazdagításának, színesebbé tételére. Éppen ezért Jógagyakorlatomban alkalmazom  a test és lélek a szellem  ápolásának, tisztításának nõi egészségünket õrzõ gyakorlatait, melyek tapasztalatom szerint, egy mai modern élettempóban élõ nõ számára elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy céljait, álmait megvalósítani tudja.

Így lett számomra a Jóga gyakorlata az a nõi ösvény, mely belsõ szabadságunk, az egészségesebb, örömtelibb és fiatalosabb, lelkesebb nõi életünk felé vezet bennünket.

A  Jóga ugyan elvezet belsõ értékeink, a lelkünk mélyén õrzött nõi kincseink birodalmába és felébreszti a bennünk szunnyadó erõt, de mi vagyunk azok, akik utat engedünk e belsõ folyamat kibontakozásának, a belsõ növekedésnek. Életünk problémáit, a nehézségeket és az azzal járó feszültségeket nem kerülhetjük ki, de megtanulhatjuk ezeket kezelni, így felfedezett kincseink nem csupán a magunk, hanem mások számára is ajándék lesz, mi több, mi magunk válunk ajándékká és ekkor a Jóga feltárja elõttünk nõi életünk spirituális vonatkozásait, feladatait, motívumait is.

Szerzõ: Knolmár Mária (Marica) - a Turiyam Program vezetõje
www.turiyam.com

 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk