Menu Content/Inhalt
F├Ámen├╝ > Term├ęszetgy├│gy├íszat > ├üjurv├ęda: Istent├Ál ered├Á eg├ęszs├ęg
 
├üjurv├ęda: Istent├Ál ered├Á eg├ęszs├ęg
ImageA teremtésb├Ál kiindulva, mindennek, így saját testi és szellemi jóllétünknek is van egy alapállapota, egy forrása, amelyhez visszatérve újra frissnek és valóban egésznek érezhetjük magunkat.

Testi-lelki egész-ség

Amikor az egészség elérésére törekszünk, akkor valójában testi és szellemi egésszé próbálunk válni. Jelenti ez a feszültségek elengedését, a mindennapos zsongás lerázását, az ellazulást, a szellemi motiváltság és kreativitás állapotát, valamint a testi jólét megteremtését. Az egészségnek jelenleg, az iparosodott, komfortos nyugati világban sajátos kultúrája van. Számtalan módon javítható és megel├Ázhet├Á a rossz, beteg állapot – ám gyakran az egészséget nem fenntartjuk, hanem a kicsapongó életvitelt id├Ár├Ál id├Áre valamilyen tisztítókúrával, böjttel, vagy gyógyszerrel orvosoljuk.

Az egészséghez kapcsolódik a szépség állapotjelz├Áje, amely az egészség letükröz├Ádéseként értelmezhet├Á. Az orvoslásra, prevencióra és a szépségápolásra így egy egész iparág rétegz├Ádött a jó közérzet címkéjével, igazán egészségesnek, és ami még fontosabb, elégedettnek, azonban csak kevesen vallják magukat!

Módszerek örvényében


Az egészség meg├Árzésének számtalan módját javasolják ma szakemberek. Amiben mindenki megegyezik, hogy a sport, a testalkatnak megfelel├Á mozgásforma elengedhetetlen a mindennapok során. A másik gyakran elképzelés, hogy korunk embere a kihasznált, felélt talaj és a felszíni vizek tisztátalansága miatt nem jut elegend├Á és megfelel├Á min├Áség├╗ tápanyaghoz, vitaminhoz, rostokhoz vagy szennyezett élelmiszereket fogyaszt, ezért szervezetünkben súlyos hiánybetegségek alakulhatnak ki. Ezek a valójában egyszer├╗ problémák egészen komplex tünetegyüttesként ölthetnek formát, így gyakran valamilyen kemikália szolgál átmeneti gyógyszerként a rosszul feltérképezett állapotra.

A min├Áségi éhezés f├Áként a metropolisok lakóit érinti, akik a rohanó életmód hatására a számtalan bolti, éttermi és feldolgozott terméket fogyasztva, rendkívül sok kalóriát, de kevés hasznos tápanyagot vesznek magukhoz, így bár gyakran túlsúllyal élnek, szervezetük legyengül, fáradékonnyá válnak. Számtalan diéta, élelmiszerkiegészít├Á, és módszer közül válogathatunk, a széles repertoárból azon nem olcsó és nem is mindig célszer├╗ választani.

Istent├Ál ered├Á egészség

Ha az egészséget egy kifejezetten transzcendens szemszögb├Ál közelítjük meg, akkor az egészség állapotáról attól a személyt├Ál kell tudakozódnunk, aki a köröttünk tapasztalható világot létrehozta. A teremtésb├Ál kiindulva, mindennek, így saját testi és szellemi jóllétünknek is van egy alapállapota, egy forrása, amelyhez visszatérve újra frissnek és valóban egésznek érezhetjük magunkat.

India több ezer éves bölcsessége, amelyet Vjászadéva az Úr egyik inkarnációja jegyzett le évezredekkel ezel├Átt, az egészségmeg├Árzés szempontjából különösen nagy figyelmet érdemel. Egyetlen ├Ási írás sem foglakozik annyit az egészség megteremtésével, mint a Védák és magyarázataik. A Bibliában is találhatunk javaslatokat a helyes életvitelre, de pl. különleges kenyérreceptet is, a legrészletesebb életmódra vonatkozó leírás mégis talán az Ájurvédában található, amely az Atharva-véda része.

Az Ájurvéda vagy az élet tudománya név önmagáért beszél, hiszen a tartalmas élet alapja a bels├Á rendszerezettség, a komfortérzet, vagyis amikor tevékenyek, aktívak, konstruktívak tudunk lenni. Ez lehetetlen egy beteg, kimerült állapotban. Az Ájurvéda éppen a betegségek megel├Ázésére fekteti a legnagyobb hangsúlyt.

Ez az ├Ási tudomány, a hagyomány szerint, Magától Istent├Ál ered, az univerzum megalkotójától, ennél fogva a rendszer egészben tartásának, a kilengések mederbe terelésének m├╗vészete. A Védák az úgynevezett kinyilatkoztatott tudásformák közé tartoznak, vagyis ez olyan átfogó bölcsesség, amely a dolgok esszenciáját tárgyalja. Minden helyzetben alkalmazható, örökérvény├╗ és minden problémára megadja a választ. Az Ájurvéda ezen belül az egészség állapotához ad iránymutatást. Ha szeretnénk fittek, életer├Ásek lenni, akkor az eredeti forráshoz kell fordulnunk, az Ájurvéda által javasolt szabályokat és az általa kínált lehet├Áségeket megismernünk. Hogyha a benne foglalt egészségügyi tiltásokat és irányelveket figyelmen kívül hagyjuk, nem várhatjuk el, hogy szervezetünk makulátlanul m├╗ködjön. Olyan ez, mint egy érzékeny elektronikai eszköz használati utasítása, ha nem tartjuk be az el├Áírásokat, meghibásodik.

Életvezetési irányelvek az Ájurvédában


Az egészség összetev├Ái a testre vonatkozó tiltások és javaslatok, és a szellemi frissesség alkotóelemei. Test és lélek csak együtt, összehangolva képes eredményt adni. A testi egészség eléréshez az Ájurvéda számos tanácsot ad, javasolja pl. a korai kelést és este a korai lefekvést, a rendszeres testmozgást, a test tisztántartását, legalább napi két fürdést, és a táplálékok helyes megválasztását. Kerülend├Ánek tartja a halott élelmiszerek fogyasztását, így a dögöket, a húst és halat, a lebontó folyamatokat végz├Á gombát, és a b├╗zös, vagy túl er├Ás, maró ételeket. El├Ányben részesíti a lédús, fehérjében gazdag élelmet, a tejtermékeket, a gyümölcsöket, zöldségeket és a táplálkozás aranyát, a gabonát.

A mentális elégedettség elérésér├Ál nem csak az Ájurvéda részben, hanem a Védák más fejezeteiben is olvashatunk, bár a kapcsolat testi szinten itt válhat nyilvánvalóvá. A pszichés elégedettség eléréséhez a forráshoz való visszatérést javasolja az ├Ási indiai bölcsesség. Ismerjük meg eredetünket, azt, hogy honnan és kit├Ál származunk és elevenítsük fel Vele eredeti örök kapcsolatunkat. Tisztázzuk magunkban, hogy bár a test öregszik és folyton átalakul, belül a lélek állandó és változatlan. A lélek a test halódásakor elválik és tovább vándorol, vagyis egy örök szikra, az örök fiatalság forrása. A lélek eredeti helyzete, hogy a teremt├Áhöz kapcsolódik. Hasonló ez ahhoz, mint amikor a kisgyermek köt├Ádik édesanyjához. Nélküle az élete értelmetlen, boldogtalan, és neki kiszolgáltatott. A lélek akkor érzi magát eredeti helyzetében teljesnek és egésznek, amikor kapcsolatba kerül transzcendens forrásával. A kapcsolat hiányában egy ├╗r tátong az él├Álényben, és ezt az ├╗rt tökéletlen dolgok aligha tölthetik be. A mentális egészséghez hozzájárul a helyes összeállított étrend, de pl. a rendszeres, élethosszig tartó tanulás is, amely a tudat frissességét hivatott fenntartani.

Az egészség állapota tehát akkor valósulhat meg a legkönnyebben, ha követjük a testre vonatkozó tanításokat és visszaállítjuk a szellemi, pszichés jóllét állapotát is. Hogyha alkalmaként, ennek ellenére kileng egészségünk, kimerülünk, akkor is érdemes az állapot tudatos helyreállítása mellett a javulásáért a dolgok irányítójához fordulnunk. Az egészséghez való jog, minden ember alapvet├Á, veleszületett joga. Egészsége meg├Árzéséért minden ember maga is felel├Ás!

Egészségügyi világnap

63 évvel ezel├Átt, április 7-én alapította meg az ENSZ a WHO szervezetét, vagyis az Egészségügyi Világszervezetet, amelynek feladata és célja a nemzetközi egészségügyi munka összehangolása. A szervezet kiemelten fontos feladatot lát el pl. a világméret├╗ járványok megakadályozásának összehangolásában és a prevenciós munkák koordinálásában. A WHO a testi egészség megteremtésén túl a szellemi, mentális jólét fontosságát is hangsúlyozza, a kett├Á harmonikus m├╗ködését propagálja.

Szerz├Á: Fodor Kata
www.krisna.hu
 

A Vil├íg Tan├şt├│i

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk