Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Életvitel, önismeret > Természetes család > Születés, szeretetet, szentség - Világrajövetel a védikus kultúrában
Születés, szeretetet, szentség - Világrajövetel a védikus kultúrában
Minden évben Anyák napján kezdõdik el a Születés Hete Fesztivál, ami egy héten át az ország számos pontján kínál különleges, a várandósággal, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos programokat.

Az emberré válás alkímiája

A születés az egyik legnagyobb átalakulás életünkben. Nehéz, különös, megismételhetetlen folyamat. A középkorban alkímiai csodaként tekintettek rá. A szülés folyamata tabu volt a férfi elõtt. Egyszerre megrázó és erõteljes. A nõk a régi korokban ritkán rendelkeztek akkora erõvel és bátorsággal, mint férfitársaik, azonban megvívták saját harcaikat az utódlással. A szülés folyamatába olyan energiát voltak képesek belefektetni, amelyre senki más semmilyen helyzetben nem képes. Ha kellett saját életük árán hozták világra a gyermeket, a kincset, a féltett ajándékot.

A szülés és születés ma egészen más folyamat. Rituális kórházba vonulással és orvosi felhanggal kezdõdik, noha egyre többen vannak, akik születésházakban vagy saját otthonukban kívánják világra hozni gyermeküket, mivel saját környezetükben sokkal inkább biztonságban érzik magukat.

A nõ dharmája

A szülést és születést a védikus kultúrában igen nagy tisztelet övezte. Ez volt a nõ legfontosabb feladata, így amikor valaki kötelessége szerint cselekedett, elismeréssel adóztak neki. A szülés nem pusztán a fajfenntartást szolgálta, - ez modern, világi nézet - és nem csak saját örömükre volt a gyermek világrahozatala, hanem szolgálatnak minõsült. Ez a nõ odaadása, dharmája (vagyis örökérvényĂ» és természetes vallásos kötelessége) Isten és a világ felé. A leányokat már egészen kicsike koruktól a megtisztelõ matají kifejezéssel, vagyis a ’nagy anya’ kifejezéssel illették. A leány születése pillanatától fogva matají, egészen haláláig. Mindenki így szólította, egyetlen személyt kivéve, a férjet, aki devínek, feleségnek hívta kedvesét - ez a szó érdekes módon félistennõt is jelent... Az asszony matají volt akkor is mindenkinek, a legkisebbektõl a legnagyobbakig, hogyha valamilyen sajnálatos okból nem válhatott állapotossá. Hiszen a legtöbben akkor is anyaként viselkedetek, mindenki anyjaként, kegyes, törõdõ személyként, hogyha vér szerint nem volt gyermekük. A legnagyobb tisztelet a saját szülõt övezte, de még ennél is nagyobb hála övezte a lelki tanítómestert, és ha volt, feleségét. A tanító felesége fõként azokban az iskolákban, hagyományos un. gurukulákban vállalt igazán szerepet, ahová még kis, fiatal tanoncok jártak, akiknek a nappali tanulás mellett, este szükségük volt egy törõdõ pót-édesanyára - az iskolák többsége a fiúk számára ugyanis bentlakásos volt.

A védikus kultúrában az emberi születést kiemelten fontosnak tartották. Nem azért, mert ez sokkal különb, mint más létforma, hanem mert mentális adottságai által, tisztántarthatósága és cselekvõképessége révén az ember képes odaadó szolgálatot végezni Istennek. Az emberi születés ezért különösen üdvözülendõ, a megfelelõ képzés hatására a gyermek ugyanis tiszta, hívõ személlyé válhat, s ezáltal beteljesítheti legfontosabb küldetését. Az édesanya ehhez segíti hozzá gyermekét, amikor gondoskodik önmagáról a várandósság idején, kisgyermekérõl a késõbbiekben, majd hol szeretettel, hol szigorral vértezve a mindenség megismerésére tanítja. Az édesanyákat minden kultúra tiszteli, s május elsõ vasárnapját minden gyermek a saját édesanyjának szenteli.

Image

Anyák napja - majd egy hét a családért…

Minden évben ekkor kezdõdik el a Születés Hete Fesztivál is, ami egy héten át az ország számos pontján kínál különleges a várandósággal, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos programokat. Információs és tájékoztató rendezvény, ahol találkozhatunk szakemberekkel, kérdezhetünk, tapasztalatokat cserélhetünk vagy éppen korábban sosem hallott módszerekrõl tudakozódhatunk. Azok a családok, akik gyermeket terveznek egykor, esetleg már van is gyermekük, mindenképpen találnak a programok között érdeklõdésre számot tartó elemeket. Mivel a gyermekvállalás a párral és a családon belüli tervezéssel kezdõdik, ezért páros programok, elõkészítõ elõadások, várandós foglalkozások, szülésfelkészítõ, gyermekágyi idõszakot felölelõ és szülõknek, gyermekeseknek szóló elõadások, workshopok is megrendezésre kerülnek.

A rendezvény központi oldala: www.szuleteshete.hu

Óbudán, idén Csillaghegyen vehetünk részt Születés Hete programokon. A budapesti Haré Krisna Oktatási és Kulturális Központban (1039 Budapest, Lehel u. 15-17.) a védikus kultúrához szĂ»kebben-tágabban kapcsolódó elõadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket hallhatunk. Természetes módszerek a várandósság és a gyermekágyi idõszak megkönnyítésére, kismama jóga, apás szülésfelkészítõ is megtalálható a programok között. De szó lesz a vegetarianizmusról a terhesség során, a védikus kultúra tisztító folyamatairól, a szamszkárákról, és a babahoroszkópokról is. A programokhoz kapcsolódóan ingyenes tanácsadáson vehetnek részt az érdeklõdõk: kipróbálható a kismama shiatsu, megvizsgálhatjuk a baba és mama horoszkópját, a várandósság képletét, kórházi dúla és belgyógyász válaszol a várandóssággal, szüléssel kapcsolatos kérdésekre, valamint virágterápiás szerválasztáson és elemzésen is részt vehetünk. A legkisebbeket a szülõkkel egy helyiségben, egyszerĂ» játéktér várja. Az elõtérben vegetáriánus büfé (ebédlehetõséggel) is lesz. A programok május 2-án és 8-án kerülnek megrendezésre.

Részletes program itt: http://www.szuleteshete.hu/budapest-iii

Bõvebben a fesztiválról

A Születés Hete az évnek az a kiemelt hete, amikor a családalapítással kapcsolatos fontos információk egy egységes arculattal rendelkezõ országos rendezvénysorozat keretében koncentráltan érhetõk el az érdeklõdõk számára.

Miért a Születés Hete?

A szülés és a megszületés megváltoztatja azt a világot, amelynek abban a pillanatban középpontja a megszületett élet. Akik kapcsolatban vannak a kisbabával, visszavonhatatlanul mások lesznek, mint azelõtt voltak. Az életük, ünnepeik és hétköznapjaik egy olyan folyamatosan alakuló és épülõ világgá változik, amelynek minõségét alapvetõen befolyásolja az a tudás, amely alapján döntéseiket meghozzák. A Születés Hete ezért ahhoz kíván hozzájárulni, hogy ezek az információk elérhetõk, feldolgozhatók legyenek, és segítsék a legmegfelelõbb egyéni döntés megszületését.

Hogyan ismered fel a Születés Hetét?


A Születés Hetén összefognak azok a szakemberek, akik az év többi hetében külön-külön azon dolgoznak, hogy a családok tagjai megtalálják azokat az információkat és alternatívákat, melyek ismeretében kiválaszthatják a számukra megfelelõ irányt.

Szerzõ: Fodor Kata
www.krisna.hu
www.krisnavolgy.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk