Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Természetgyógyászat > A családállítás - beszélgetés Dr. Arnold Polivkával
 
A családállítás - beszélgetés Dr. Arnold Polivkával
Image
Dr. Arnold Polivka
Beszélgetés Dr. Arnold Polivkával Bécsi pszichológus, Család- és Rendszerállítás vezetõ és oktató, aki kineziológusoknak tart Budapesten továbbképzést "Családi rendszerek kiegyensúlyozása" címmel.
 
Mire derít fényt egy családállítás ?

Elmesélek egy példát a saját családom történetébõl. A világháború idején nagyapám meghalt Budapest közelében, és a családom nem kapott semmi hírt felõle hosszú ideig. A nagyanyám eközben egy másik katona gyermekét hordta a szíve alatt, de ez családi titok maradt. Nem tudtam róla egészen addig, amíg egy családállítás során ez kiderült számomra.

Amikor valaki eltĂ»nik vagy meghal a háborúban, és a családja nem kap hírt felõle évekig, akkor egy idõ után senki sem beszél róla. Az is családi titok, ha a gyermeknek ismeretlen az apja. Minden ilyen esetet lenyomunk a tudatos szint alá, és ez komoly következményekkel jár a következõ generációra nézve. Az utódok depressziósak lesznek és nem engedik meg maguknak, hogy boldogok legyenek, mert a nagymama is mindig szomorú volt. Átveszik az õsök érzéseit. A családállítás begyógyíthatja ezeket a sebeket azáltal, hogy visszahozza a békét és a szeretetet a családba. Ezután a családtagok a saját életüket élhetik és nagyobb örömöt lelhetnek benne.

Minden családban van titok, tabu, és minden családrendszerben történtek drámai események, mint például egy gyermek bántalmazása, korán elhunyt gyermek vagy válás, aminek a fájdalma még nem oldódott, és ezekbõl blokkok alakulnak ki. Ezzel a módszerrel minden probléma a felszínre hozható és átalakítható, hogy a szeretet (a családrendszerek energiája) újra áramolhasson.

Hogyan segít ez a módszer válás esetén?

Az emberek gyakran beleragadnak a régi fájdalmaikba, a bĂ»ntudat érzésébe. Régebben csak hosszú terápiás munkával szabadulhattak meg ezektõl. A családállítás segítségével ez ma már jóval gyorsabban és egyszerĂ»bben lehetséges. Egy erõs "lökést" kapunk általa, ami visszatérít a saját életutunkra.

Úgy érti, hogy ehhez akár egy alkalom (egy állítás) is elég lehet?

Igen, van úgy, hogy egy alkalom is elegendõ. Mert amikor valaki részt vesz egy hétvégés programon (egy vagy két napos) családállításon, a sajátján kívül még megtapasztalja 10-12 különbözõ család történetét. Azok is kapcsolódnak hozzá.

De a többi nem az õ családjának a története. Akkor hogyan segítenek rajta?

Igen, ez igaz, de megmagyarázom miért van ez így. Vegyünk átlagosan 30 évet generációnként, ha 20 generációval számolunk az 600 év. Tehát 600 évvel ezelõtt kb. 1 millió õsöd élt, és te közvetlen rokonságban vagy mindegyikkel. A családfáink a magasban összeérnek: ha 20 generációt visszamegyünk, akkor mindannyian testvérek vagyunk. A 20 generáció története (erõszak, gyilkosság, elveszített gyermekek, háborúk) a mi közös traumánk.

A családállítás segítségével meggyógyíthatod a belsõ világodat, és élheted az életedet a saját választásaid és döntéseid szerint. Visszaadhatod az átvett érzelmeket (mint a nagymama szomorúsága) és az átvett szerepeket, amikrõl azt hitted, hogy a tieid. Ha próbálod megmenteni a szüleidet, akkor olyan szerepet vállalsz magadra, ami nem a tiéd. Egy idõ után üresnek és depressziósnak érzed magad és ez megakadályozza azt, hogy valóban felnõtté válj. Fogadd el mindazt, amit a szüleid adnak neked és add tovább a párodnak és a gyermekeidnek. De soha ne vissza a szüleidnek! A folyó a tengerbe siet, és nem áramolhat visszafelé …
 
Szeretnék kérdezni a specialitásáról, mert Ön együtt alkalmazza a kineziológiát a családállítással. A családállításhoz mit ad hozzá a kineziológia?

A családállítások során idõnként nem tudjuk, hogy a kliens anyai vagy apai családjával kellene dolgoznunk. A kliens legbelsõbb, legmélyebb szükségleteinek megtalálásához nagyon jól bevált módszer az izomtesztelés. Így nem a saját elképzeléseimet követem, hanem a kliens tudattalanját kérdezem, és az igazság nyomába szegõdök.

Tiszteletben tartom a kliens szükségleteit, és nem erõszakolok ki egy megoldást, amirõl én azt gondolom, hogy az a legjobb a számára. Tehát a két módszer kombinálása nagyon hasznos. Már több mint 10 éve így dolgozunk a feleségemmel, Evával. Nagyon jó eredményeket értünk el egész Európában és a tengerentúlon is. A kliensek szeretik, mert ez egy gyengéd módszer.

Hogyan óvja meg a klienseit az érzelmi megrázkódtatástól?

Ha szükségesnek ítélem, akkor az állítás után leülök négyszemközt a klienssel, és például a meridiánpontok masszírozásával oldom ki az erõs érzelmeket, hogy megnyugodjon.

Mik azok a segítõ szavak, oldó mondatok?

Néha fontos kimondani egy-egy mondatot az állítás során a szülõnek, vagy egy másik családtagnak. Elõfordulhat, hogy a kliens édesanyja nagyon szomorú, mert elveszített korábban egy gyermeket. A kliens kötve érzi magát, mert nem engedi el az anyja. A szülõ ezt a korábban elhunyt gyermeket látja benne, ezért fontos hangosan kimondania: "Anya, én csak a te második gyermeked vagyok, nem helyettesíthetem számodra az elsõt." Ennek az mondatnak oldó, gyógyító hatása van.

Honnak tudják az állítás résztvevõi, hogy mit kell mondaniuk? Honnan jönnek ezek a mondatok?

A családállításnak az a különlegessége, hogy a jelenlevõk közül képviselõket választunk egy-egy családtag szerepére, és még ha a kiválasztott személy nem is ismeri a családot, teljesen át tudja venni annak a családtagnak az érzéseit. Ez egyfajta telepátia, amire bárki képes, amit bárki megtapasztalhat. Olyan ez, mint az elektromosság: nem tudjuk pontosan, hogyan mĂ»ködik, de használjuk.

Tudományosan is igazolták már a létezését ennek az energiamezõnek, ami az egész világon egyformán mĂ»ködik. Segítségével a képviselõ be tud lépni a család energiarendszerébe, és egy belsõ képet tud megmutatni belõle. Ennek a képnek a segítségével tudunk rálátni arra, hogy mi terheli a családot.

Ehhez szükséges az aurát is megtisztítani elõbb?

Nem, mi nem dolgozunk közvetlenül az aurával. Ez az energiamezõ tisztítja meg az aurát és a családi rendszert. Például: a nagymama nagyon keményszívĂ» asszony volt, aki nem tudta elgyászolni a világháborúban elvesztett elsõ férjét. A családállítás során megtörténhet, hogy ezek az el nem sírt könnyek elõjönnek és begyógyítják a szívét. Hosszú idõ elteltével újra helyreáll a rend, a béke a családban.

Ön tapasztalt már olyat, hogy egy tragikus hirtelenséggel elhunyt ember lelke itt reked és bolyong közöttünk?


Igen, néha látunk olyat is a családállítás során, hogy a holtak nem találják a másvilágra vezetõ utat. Ilyenkor egy kicsit a sámán feladatát is el kell látnunk, hogy kiszabadítsunk egy lelket, aki nem fogta fel (például egy baleset során), mi is történt vele. Egész egyszerĂ»en nincs tudatában annak, hogy elvesztette az életét. Amint ezt megérti, megtalálja lelki békéjét és el tud jutni a kollektív tudattalanba.

Mi volt a legnagyobb spirituális élménye a munkája során?

Említettem a beszélgetés elején, hogy mi történt a nagyapámmal a háborúban. Számomra a legnagyobb spirituális élmény ebbõl fakad: letehettem a családom nehéz sorsát, mert nem kellett a kirekesztett nagyapám életét magamra vennem. Így teljesen szabadnak érzem magam, és szeretem azt, amit csinálok. Másoknak is segíthetek, mert már nem cipelem ezt a családi terhet.

Mi a karma és az elõzõ életek szerepe a családállításban?

Az állítások során nem foglalkozunk a karmával. Nem fontos tudni, hogy a családi teher karmikus vagy sem. Én a jelenre összpontosítok. Fontosabb, hogy most mit tehetünk magunkért, mint az, hogy a múltat boncolgassuk és a miérteken rágódjunk. EgyszerĂ»en csak dolgozom a traumával, ami feljön és blokkolja a szeretet áramlását. Nem kérdezgetem, hogy a családi múltból jön vagy elõzõ életbõl, mert a megoldás szempontjából ez nem lényeges.
 
Létezik olyan, hogy megátkoztak valakit és ennek a terhét viszik tovább a generációk?

Igen, a családi teher kapcsolódhat átokhoz is. Vegyünk egy példát: a dédmama száján kiszaladt egy átokkal felérõ mondat, miután korán elvesztette három gyermekét: "Száradjon ki a méhe minden asszonynak ebben a családban!". Elõfordulhat, hogy a dédunokák közül lesznek olyanok, akik az õ sorsát ismétlik majd. 

A családállítás során megtanuljuk mások nehéz sorsát tisztelni. A legérdekesebb, hogy ez a módszer kultúráktól függetlenül ugyanúgy mĂ»ködik mindenhol a világon. Jártunk Norvégiában, Japánban, Brazíliában: teljesen különbözõ szituációkban ugyanazok a sorsminták bukkannak fel. Ugyanazt érezte a magányos norvég tengerészfeleség, akinek a férjét minden kikötõben más asszony várta, mint az az asszony, akinek a háborúban tĂ»nt el a férje.

Gyakran megkérdezik tõlem: Hogyhogy nem égsz ki ennyi tragédia láttán? A válaszom pedig ez: szeretem a munkámat és az embereket, akikkel együtt dolgozom. Szeretem a családjuk történetét, még az alkoholista nagyapjukat is szeretem. Ez a titok nyitja!

Az interjút készítette: Szabó Kata

KözremĂ»ködött: Szabó János
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk