Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Életvitel, önismeret > Amikor a fát kivágják, a madár nem zuhan, hanem repül
Amikor a fát kivágják, a madár nem zuhan, hanem repül
ImageVan egy angol mondás, miszerint "Ami nem öl meg, az megerõsít.". A családállítások során a betegségek, nehézségek sokszor úgy jelennek meg, mint próbatételek, amiken felülkerekedhetünk. Sorcsapás, ami valójában segítség?

A súlyos betegnek szinte egy halálos ítélettel felér, ha az orvos már csak három hónapot jósol neki. Mit tesz a beteg? Feladja a reményt és várja a halált. Vagy kétségbeesetten harcol ellene, nem hajlandó tudomásul venni, szembenézni a betegséggel. Ahelyett, hogy mozgósítaná a betegségében rejlõ erõt,ami elvezetheti a lelki (és esetenként a testi) gyógyuláshoz.

A betegség elfogadása nem azonos a passzív beletörõdéssel. A Supermant alakító színész egy lovaspóló baleset után bénult le teljesen. Christopher Reeve halála napjáig reménykedett a gyógyulásban, alapítványával támogatta az orvosi kutatásokat. Járni soha nem tudott többé, de mégsem mondhatjuk, hogy a betegség legyõzte.

A bennünket ért sorscsapásokra nehéz elõször úgy nézni mintha segítséget kaptunk volna a fejlõdésünkhöz. Elõször inkább a düh és a kétségbeesés lesz úrrá rajtunk. Ha egy ökölcsapással leterít valaki, nem az lesz az elsõ mondatunk, hogy "köszönöm a tanítást!" De ami átoknak tĂ»nik elõször, az áldás is lehet. Azokat az élethelyeteket amikkel szembe kell nézünk - végsõ soron - csak magunknak köszönhetjük.

Ezek a próbatételek lelki fejlõdésünket segítik, mert "Teher alatt nõ a pálma.". Minél inkább a mélybe taszít lelkileg egy betegség valakit, annál inkább képes lesz felfelé törni. Eckhart Tolle tanításait ma milliók ismerik, pedig megjárta a hadak útját, hajléktanként élete csaknem összeomlott. Súlyos betegségétõl nem tudott teljesen megszabadulni. Éjszakánként ma is órákat tölt ébren, mert képtelen aludni a fájdalomtól.

Vass Gyula (TĂ»zsólyom) egy baleset következtében deréktól lefelé megbénult. Mozgásában korlátozott ugyan, de a lelke és a szelleme szabad. Ez a tragédia segítette hozzá, hogy megtalálja Igazi Énjét és azóta lélekgyógyászként segít a rászorulóknak. Nemrég megjelent könyvébõl idézek:

"Mindig az legyen a fontos, hogy segítsd az embereket. Mutasd meg nekik az utat, az utat ami mindenki elõtt ott van. Mutass rá, hogy nem kell elpusztítani mindent. Éreztesd mindenkivel az igaz szeretet erejét, mutasd a fényt ami mindenkiben benne van". (Julius Iron: Fényben járok)


Sokan sanyarúnak ítélik helyzetüket: "Csúnyán elbánt velem a sors. Csak ennyi adatott meg.". és észre sem veszik, hogy mások mennyivel több nehézséggel küzdenek meg nap mint nap. Felnagyítják problémájukat, ha kell ha nem gyógyszerekkel tömik magukat. Folyamatos panaszáradattal csak tovább rontanak helyzetükön, mert elõbb utóbb környezetük is megelégeli az önsajnálatot.

Gyula reggelente mosolyogva néz a tükörbe és köszönti magát: "Jó reggelt! Legyen szép napod!". Tolószékben ül, de mégsem kérdezi magától: "Mi okom van a jókedvre?". Példájával erõt ad a mozgáskorlátozott sorstársainak és mindenki másnak is, hogy felülkerekedjenek a nehézségeken.

Mi meg tudjuk ezt tenni? Vagy elég egy esõs hétfõ reggel és máris elmegy az életkedvünk?

Szerzõ: Szabó János
http://hellingermodszer.blogspot.com/

 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk