Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Életvitel, önismeret > Interjú Louise Bloemen Budapesten élõ holland holisztikus terapeutával
Interjú Louise Bloemen Budapesten élõ holland holisztikus terapeutával
ImageHogyan került Magyarországra?

2005-ben a Holland Transzperszonális Egyesület (ITANT) által támogatott magyar testvérszervezet, a Magyar Transzperszonális Egyesület (MTE) meghívására jöttem Magyarországra. Azóta egyre többet dolgozom itt; most egy évben már 6-7 hónapot Magyarországon töltök.

A magyarok nagyon temperamentumosak. A vita hevében gyakran egymás fejéhez vágunk dolgokat. Ön hol tanulta az erõszakmentes kommunikációt? Ki volt legnagyobb hatással a spirituális fejlõdésére?

Marshall Rosenberg egyik tanítványától sajátítottam el az erõszakmentes kommunikációt, amelyet aztán magam is tanítottam csoportoknak Franciaországban. 27 évesen kezdtem el magamon dolgozni, sok terápiás módszert tanulmányoztam, és Gestalt terapeuta lettem. 1979-ben (36 évesen) jutottam el Osho ashramjába Poonába, azóta a Tudatosulás útját járom. Éveken át tanulmányoztam a gnoszticizmust, emellett Eckhart Tolle könyveit és tanításait is nagyon kedvelem.

A rebirthing során nemcsak múltbéli traumák, hanem elõzõ életekbõl hozott emlékek is feljönnek, amelyek erõszakos cselekedetek is lehetnek. Hogyan tud Ön abban segíteni, hogy ezt a súlyos lelki és érzelmi terhet elbírja a kliens?


Integrálni kell azokat az emlékeket, amelyekben áldozat vagy tettes volt valaki. Ezeknek a múltbéli eseményeknek ki kell egyenlítõdniük az idõ folyamán: ha az egyik életben tettes volt valaki, akkor egy másik életben áldozat lesz, ezért fontos hogy több életen menjünk végig, rétegrõl rétegre.

Egy drámai helyzet átélésekor általában visszatartjuk a lélegzetünket. Az agyunkban és a testünkben kaotikus formában tárolódnak el ezek az emlékek, ezért nem tudjuk feldolgozni õket. Amikor a terápia során felszínre jönnek, ahhoz segítem a klienst, hogy folyamatos légzéssel szembesüljön, majd békéljen meg velük, hogy ezúttal be tudja fogadni mindazt, ami vele a múltban történt. Ez nem hipnózis; a rebirthing-nél a kliens végig a tudatánál van, és utólag mindenre emlékszik. Néha nagyon súlyos képek, felkavaró érzelmek törnek fel, de lehet a folyamat nagyon gyöngéd is, amikor kevés feldolgozatlan, integrálandó emlék jön elõ. A légzéssel, mint egy kéményt, kitisztítjuk a csatornánkat, amelyben az életenergia (Ki/Chi/prána) áramlik.

Hogyan értelmezzük a karma fogalmát?

Számomra a karma azt a csomagot jelenti, amit magunkkal hozunk. Pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt pakolunk a hátizsákunkba. A negatív dolgokat pedig úgy tudjuk jóvátenni, ha pozitív cselekedetekkel váltjuk ki õket. A karma nem büntetés, hanem tanulási folyamat, amelynek segítségével az érem mindkét oldalát meglátva harmonikusabbá, bölcsebbé válunk. Cselekedeteink, viselkedésünk, szokásaink és energiáink következményeit is megtapasztaljuk; azt, hogy mit okozunk ezzel másoknak. Az elsõ kérdésére visszatérve, a karmám köt a hunokon keresztül Magyarországhoz. A katárokhoz is fĂ»z rossz karmám, ezért éltem egy ideig Dél-Franciaországban, ahol gyógyító munkát végeztem. Karmikus emlékeim vannak arról, hogy egykor hun vezér voltam: kopaszra nyírt fejjel, lobogó copffal vágtattam a lovamon, és sok embert megöltem. Ezért teszem most jóvá a rossz karmámat. Amíg köt a karmánk, addig ugyanis a képességeink nem tudnak igazán kifejlõdni.

Mindig sok idõt szán egy kliensre?

Amikor elõször jártam pszichiáternél, a kezelésre szánt idõ - 50 perc - hamar letelt, és még nem végeztem. Sírva léptem ki az utcára. Akkor fogadtam meg, hogy terapeutaként minden kliensre két órát szánok. Elegendõ idõt és odaadó figyelmet szeretek adni, problémájuk mélyebb megértése érdekében. Gyakran teszek fel kérdéseket a születésükrõl és a kapcsolataikról, s a terápiás munka segítésére a horoszkópjukat is el szoktam készíteni.

Európában az emberek jól látható módon mutatják ki az érzelmeiket, míg a keleti népeknél inkább az érzelmek leplezése és elfojtása a jellemzõ. Közismert például a japán pókerarc. Nálunk a szív az életközpont, náluk a hara: mi szíven döfjük magunkat, õk harakirit követnek el. Miért hasznosak az európaiak számára a hara gyakorlatok?

Az emberi test súlypontja a hara. A harába való légzéssel a stabilitásunkat növelhetjük. A hara azon a függõleges energiacsatornán helyezkedik el, amelyben a csakrákon keresztül összekapcsolódnak a kozmikus és a földi energiák, amelyben az életerõ áramlik. Ha ez a csatorna nyitott, akkor ezek az energiák tudnak táplálni bennünket, s így jobban úrrá tudunk lenni érzelmi reakcióink és berögzõdött gondolatsémáink felett. Kevésbé ragadnak el bennünket túláradó érzelmek, és a másokhoz való viszonyunkat - a vízszintes síkon - nem a kapcsolatfüggõség jellemzi. Belsõ erõre teszünk szert, megszabadulunk azonosulási kényszereinktõl, érzelmeink másokra való kivetítésétõl és az elõítéleteinktõl. Magasabb Énünktõl vezérelve személyiségünkben kifejlõdik a mások szolgálatának képessége: megnyílik a szívcsakránk, ami a Tudatosság legfõbb központja.

Nagyon fontos minden ember számára, hogy a benne rejlõ férfi és nõi minõséget - a belsõ párt - szeretetteljes módon egyesítse magában. A legfontosabb teendõ, hogy tudatosabbá, s ezzel teljesebbé váljunk. Erre most nagy szüksége van a világnak, ami szétesõben van az egójuk által vezérelt tömegek miatt. Felnõtté kell válnunk, mert felelõséggel tartozunk a világban zajló változásokért. Magyarországon -a történelmi és politikai múlt miatt - az embereknek még nem volt elég idejük, hogy hozzászokjanak ahhoz, hogy demokráciában élnek, ezért kevésbé nõttek fel belül. Sokan áldozatnak érzik magukat, és úgy vélik, nem felelõsek azért, ami velük történik.

Ha már Japán szóba került, Ön szerint mi a magyarázat a fukusimai atomerõmĂ» katasztrófájára és a Japánt sújtó földrengésre?


Imádkozunk Japánért és pozitív energiákat küldünk a megsegítésükre. Ha asztrológus szemmel nézzük a történteket megállapíthatjuk, hogy Japán - ahogy ezt a zászlójukon is láthatjuk - a (felkelõ) Nap országa, a Kos jegyéhez tartozik. Fontos tudni, hogy a tisztulást hozó Uránusz (Vízöntõ korunk uralkodó bolygója) belépett az aktív tĂ»z minõségĂ» Kos jegyébe. Ez segíteni fogja az átalakulást Japánban, ahol túl sok a tĂ»z elem: a hierarchikus társadalmi struktúra és a háborús múlt, mint például a vérengzések Indonéziában. Ez a többi országra is igaz: minden nemzet kivette a részét a történelem során a háborúskodásból és az öldöklésbõl. A túlhevült radioaktív víznek és az emberi társadalomnak egyaránt szüksége lenne a mielõbbi tisztulásra. Ha majd a katonai költségvetést oktatásra és jóléti célokra fordítják a jövõben a nemzetek, akkor lesz lehetõség egy tudatosabb szintre emelkedniük, hogy kellõ alázattal tudják szolgálni az Univerzumot.

És a túl sok Hold (nõi) energia sem jó, mert egy egész civilizációt elpusztíthat, ahogyan az egyesek szerint Atlantisszal történt. Mit üzen a magyar nõknek?

Találják meg magukban azt a hatalmas “matriarchális” erõt, ami minden nõben megvan! A nõknek kell irányt mutatniuk a férfiaknak azért, hogy az erõk harmonikus és holisztikus egyensúlyba kerüljenek. Túlságosan a “patriarchális” energia uralja most a világot. Az elme csodálatos dolgokat képes alkotni. De a tudomány és a technika vívmányai túlhaladtak rajtunk, és már földi létünket veszélyeztetik. Mindannyiunk számára a felelõsségvállalás, az átláthatóság megteremtése és az együttérzés gyakorlása lenne a cél.

Szerzõ: Szabó János
http://hellingermodszer.blogspot.com/

Louise Bloemen honlapja:  
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk