Menu Content/Inhalt
A Kriya JĂłga
ImageA múlt század vége felé az emberiség tudati fejlõdésének fordulópontjához érkezett. Korunk fokozatos szellemi fejlõdésének elõsegítésére az õsi jógahagyományok esszenciájából és szintézisébõl új jóga-technika született. Az elmúlt Sötét Korban feledésbe merült univerzális technikát a Himalájában élõ krisztusi mester, Mahavatár Babaji felelevenítette, és KRIYA JÓGÁ-nak nevezte el, aminek jelentése: meditáción keresztül eggyéválás Istennel.

A KRIYA JÓGA egyszerĂ» pszichofizikai  módszer, melynek segítségével testünk sejtjeit tiszta energiává változtatjuk, ezzel életerõnket saját uralmunk alá hajtjuk. Szimbolikusan a KRI szótag jelent minden tettet, a YA szótag pedig a bennünk lakozó lelket, amely minden tett mozgatója.

A KRIYA gyakorlata abban áll, hogy tudatunkat kivonjuk az érzékszervekbõl és az elmébõl, mert ezek energiáinkat a külsõ valóságban fogva tartják. Ehelyett figyelmünket belsõ valónk – Isten – felé fordítjuk, majd a légzés által tudatunkkal áramkört hozunk létre a gerincoszlop hat energia-központja között, és szervezetünket ráhangoljuk az Univerzum ritmusára. A meditációban, sõt már az elsõ beavatásnál elkezdõdik Isten közvetlen, tapasztalati megismerése a kozmikus hang, a kozmikus fény és a kozmikus rezgés érzékelésén keresztül. A hat központ polárisan megfelel a 12 csillagképnek, szimbolikusan a Kozmikus Embernek, aki testi felépítésében az ég földi mása. Az ember energiaközpontjai tartalmazzák a l2 asztrális archetípust, melynek központjában a mindenség-tudatú Lelki Szem Napja áll, amely megfelel az égen látható Napnak.

Ezen az összefüggésen alapszik a KRIYA gyakorlatával beálló szellemi fejlõdés. Egy tökéletes koncentrációval, elõírás szerint végrehajtott KRIYA gyakorlat megfelel egy év szellemi fejlõdésének. A szent hagyományok szerint az anyagból való megszabaduláshoz és a Kozmikus Tudatba - Istenbe - való átlényegüléshez egymillió évre van szükség a testi inkarnációk láncolatában. Ezt az idõt a tudatosan végzett KRIYA JÓGA akár néhány évre is lerövidítheti. A külsõ és belsõ Univerzum törvényei minden emberre egyaránt érvényesek. A fejlõdés mértéke attól függ, hogy milyen tudatban és melyik világ felé fordul a figyelem. A KRIYA JÓGÁ-ról nem elég elõadást hallgatni, vagy olvasni róla, hanem annak rendszeres és koncentrált gyakorlására van szükség. Paramahamsa Hariharananda, az egyik legnagyobb KRIYA JÓGA mester szerint egy gramm gyakorlás többet ér, mint a róla való tonnányi olvasmány és információ.

A KRIYA JÓGA nem szekta, hanem egyetemes rendszer, melyet bizonyos tekintetben minden közösség és vallás alkalmaz. Olyan spirituális gyakorlat, amely mentes minden elõítélettõl és dogmától, ily módon nem kerül szembe semmilyen felekezettel vagy vallással sem. Jótékony hatása leginkább a hétköznapokban mutatkozik meg. A KRIYA JÓGA ezért nem jelent visszavonulást a világból, hanem a két világ pontos megfelelését, látszólagos ellentétük feloldását és az élet problémáinak megoldását hirdeti. A KRIYA JÓGA tudomány, mert gyakorlata az ember test-lélek-szellem fölépítésével összhangban, a meghatározott technika segítségével valódi spirituális felismerésekhez és eredményekhez vezet mindenkinél, akiben erre megvan a szellemi hajlandóság és elhatározás.

Ezt a technikát Babaji Maharaj legelõször az indiai vasutak egyik tisztviselõjének, Lahiri Mahasayá-nak adta át, aki azt Srí Yukteswar-nak adta át, aki az elsõ KRIYA JÓGA iskolát megalapította Indiában. Az õ tanítványai közül elsõnek Paramahamsa Yogananda (l920), majd utóbb Paramahamsa Hariharananda (l974) kapta azt a megbízatást, hogy az eredeti és hiteles KRIYA JÓGÁ-t a nyugati világgal megismertesse. Paramahamsa Prajnanananda, a Giri rend szerzetese egyetemi karrierjét hagyta abba, hogy életét kizárólag a KRIYA JÓGÁ-nak szentelhesse.

Az új európai KRIYA JÓGA központ a Bécs közelében található Tattendorfban, Paramahamsa Prajnanananda vezetésével  mĂ»ködik. Innen látogat el évente rendszerint kétszer Budapestre Paramahamsa Prajnanananda, vagy megbízott szerzetestársa, hogy a budapesti KRIYA JÓGA csoportnak meditációkat tartson, illetve - igény szerint - újabb érdeklõdõket avasson be a KRIYA JÓGÁBA.

Forrás: http://sanyasi.freeweb.hu/
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk