Menu Content/Inhalt
Fõmenü > Szellemi áramlatok > Kriya Jóga > Az Ananda közösség
Az Ananda közösség
ImageAnandát Swami Kriyananda alapította, aki Paramhansza Yogananda közvetlen tanítványa volt. Kriyananda több mint hetven könyvet és négyszáz zenedarabot írt. Énekesként, zeneszerzõként és docensként is ismert. Kriyananda megmutatta, hogy hogyan lehet spirituális alapokon a mĂ»vészet, a zene, az oktatás és az üzleti élet területén helytállni.

Kriyananda három és fél éven keresztül Yogananda közvetlen közelében élt. A nagy indiai mester a szerzõje az "Egy jógi önéletrajza" c. spirituális klasszikusnak számító mĂ»nek. Yogananda avatárként, teljesen megvilágosodott isteni lélekként hatalmas feladattal jött ide a földre, a keleti és a nyugati bölcsességet ismertté tenni, és minden vallásban az Egység közös igazságát megmutatni. Élete legnagyobb részében nyugaton élt, mint az elsõ Indiai Mester, fõképp az Egyesült Államokban, ahol egy olyan Társaságot alapított (Self-Realization-Fellowship), amelyben a tagok az önmegismerésben  és önmegvalósításban támogatták egymást a megvilágosodás elérésére.

Swami Kriyananda lett az elnökhelyettese ennek a Társaságnak, amit Yogananda alapított. Miután elhagyta az SRF-et 1968-ban alapította meg az Ananda közöséget, és evvel egy olyan elképzelést valósított meg, amelyet a mestere, Yogananda emlegetett rendszeresen. Ananda talán a világ legsikeresebb spirituális társasága. Ananda Falu 350 lakója Kaliforniában gyakorolja Yogananda  Kriya Jóga tanításait, és megosztják egymás közt a különbözõ üzleti ágak, iskolák vezetését,  mint amilyen például a "Kiáradó Fény" (The Expanding Light) lelkigyakorlat. Idõközben Ananda közösségek  szervezõdtek Sacramento-ban, Palo Alto-ban, Seattle-ben, Portland-ben, Dallas-ban, valamint a közép-olaszországi Assisi város közelében, összesen  több mint 700 lakossal.

A szerzõ 1995 nyarán  látogatott elõször Anandába,  és ez a látogatás megváltoztatta az életét. Már korábban is ismerte Yogananda tanitásait, és az SRF szervezetet, de azok a személytelen, idõnként nagyon szĂ»klátókörĂ» emberek, akik ott körülvették nem ragadták igazán magukkal. Ám amikor 1995-ben Ananda Assisi-ba érkezett, azonnal otthon érezte magát. Itt egyszerĂ»en olyan emberekkel volt együtt, akik azt élték, amirõl mások csak beszéltek.

Második látogatása alkalmával 1996 végén és 1997 elején felismerte, hogy Yogananda az õ saját Mestere is. Azóta nagyjából 15  alkalommal töltötte ott a szabadságát,  10 naptól 9 hétig terjedõ idõszakokban.

Eleinte csodálkozott a látható káoszon, ami idõnként elhatalmasodik. Késõbb felismerte, hogy ez Ananda mottójának a következménye: "Az emberek fontosabbak, mint a dolgok". Míg ezt mások csak teóriaként ismerik fel, és a gyakorlati kivitelezés hiányzik, Ananda eredményesen alkalmazza. Ez pontosan azt jelenti, hogy mindenkit elfogadnak a hibáival és a gyengeségével együtt. Ez azt is jelenti, hogy olyan emberek is részei a közösségnek, akiknek nagyobb hibáik vannak, vagy erõsebben fogyatékosok, kevésbé jól "mĂ»ködnek". Rövid idõn belül csodálatos átalakulásokhoz vezet náluk a feltétel nélküli elfogadás, amit megtapasztalnak.
 
Szerzõ: Stephan Petrowitsch
Fordította: Bogár Zsuzsanna
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk