Japán teák |
KYOTO Genmaicha (Fényezetlen Rizstea) Különleges aromájú zöldtea, amihez a japánok egyik szent eledelüket, a pirított rizst keverik. Nagyon jó ebéd közben vagy ebéd helyett is akár. Matcha (Kyoto) Exkluzív japán specialitás, melyet japán teaszertartásoknál használnak. A friss zöld tea árnyékolt ültetvényekről származik és nagyon finoman őrölt. A por világoszöld színű, erős fűaromával. SHIZOUKA Ezen teáink Shizuokából, Japán egyik kiemelkedő teatermő vidékéről származnak.Kazunobu Ishikawa teakertész ligetei, a híres hegy, a Fuji alsó lejtőin helyezkednek el, ahol a termesztés kizárólag "organikus", azaz vegyszermentes módszerek szerint történik. Hojicha (Pirított Japán Tea) Pirított japán tea, amelynél a fermentációs folyamatot hirtelen pörköléssel szakítják meg. Illata a frissen sütött kenyérére, íze pedig a pirított rizsére emlékeztet. Az eredeti japán csomagolás abszolút frissességet garantál. A Sencha japán legnépszerűbb teafajtája. Az alacsonyabb és közepes minőségűeket hétköznap isszák, míg a legjobb minőségűeket csak különleges alkalmakkor fogyasztják. Maga a Sencha szó nemcsak "zöld teát", hanem - más hangsúllyal kiejtve -"1000 TEÁ"-t is jelenthet.: "Sencha": magyarul "1000 TEA" "Sencha": magyarul "zöld tea" Kazunobu saját termesztésű Sencha teáinak fantázianeveket adott, azonban az osztályozásnál kizárólag a tea minősége alapján döntött: Gokujoucha - A legeslegjobb tea Tokujoucha - A legkiválóbb tea Koukyu Sencha - Ínyenc sencha Tokusencha - Extra sencha Jousencha - Válogatott sencha Kukicha - Tealevél szárak Habár a Sencha-teákat általában nem szokták "árnyékolásos" módszerrel termeszteni, a Gokujoucha esetében Kazunobu a teacserjét szedés előtt 5 napon keresztül 50%-osan leárnyékolja. Ennek köszönhetően alacsony marad a levelek polifenol- (csersav-) tartalma, viszont megnő az édeskés és lágy ízt adó klorofil aránya. Kazunobu legjobb minőségű fajtáinak (szárított) levelei tűalakúak, mivel nagyrészt kicsi, zsenge tearügyeket használ, és ezeket óvatosan többször is sodorja. A Jousencha fiatal levelekből készül. Szerző: Szepesi Zsuzsa - www.1000Tea.hu |