Menu Content/Inhalt
Főmenü > Világvallások > Hinduizmus > S. Sudesh: A karma törvénye
 
 
S. Sudesh: A karma törvénye
ImageAmikor az emberek a karmára gondolnak, akkor azonnal a szenvedésre gondolnak. A karma egyszerűen cselekedetet jelent. Ez a világ a cselekedetek mezeje. A cselekedetek a mag, amit szétszórunk. Minden mag rendelkezik a saját lehetőségével, a saját idejével, amikor megnő és a saját gyümölcsével, amit megterem. A karma törvénye arra vonatkozik, hogy mi hogyan végzünk cselekedeteket. Például, ha van egy darab kötél a kezemben és azt a két végén megfogom és ugrándozom felette, akkor azt élvezem. Ha azt nem tartom helyes módon, akkor elesek. A cselekedetek is ugyanilyenek, annak megfelelően, hogy mi a szándékom, milyenek az érzéseim és hogyan reagálok bizonyos kérdésekre.

Mindig cselekszünk. Vannak szubtilis és látható cselekedetek. A szubtilis cselekedetek a gondolat szintjén történnek; a gondolatok befolyásolják az érzéseinket, viselkedésünket és magatartásunkat. Lehet, hogy csendben, de kritizálunk másokat vagy haragot érzünk valami iránt. Ezek is cselekedetek. Tehát vannak cselekedetek a szubtilis síkon, amelyek hatással vannak testünkre és a tudatunkra. Ugyanúgy, ahogy ismerjük a természet törvényeit, fontos, hogy ismerjük a cselekedet törvényét is.

Ha ismerem és követem a karma törvényeit, akkor szabad vagyok. Ha megsértem ezeket a törvényeket, akkor szenvedek. Amikor nem tisztelem a természet törvényeit és nem hordok meleg ruhát, amikor hideg van, akkor szenvedek attól, hogy nem adtam tiszteletet a természet törvényeinek. Hasonlóképpen, ha a kezem forró vízbe teszem, akkor megégetem. Néha azt mondjuk: Ez az én karmám! A karma nem jelent kötést. Valami csak akkor válik kötéssé, ha nincs ott a helyes megértés és ha nem követjük a karma törvényeit. Ha követem a karma szellemi törvényét, akkor szabad vagyok.

Néha azt érezzük, hogy a jó cselekedeteink semmilyen gyümölcsöt nem hoznak. A jó karma olyan, mint egy fa, ami nem hoz azonnali gyümölcsöt, mert a gyökerei mélyebbre hatolnak és hosszú távon többszörös gyümölcsöt hoznak. Az emberek úgy gondolják, hogy a mai világban a jó emberek szenvednek és a rossz emberek azok, akik élvezik az életet. Úgy látszik, mintha az Isten-félő emberek, akik tartanak attól, hogy rossz cselekedeteket kövessenek el, állandóan szenvednének és a rossz embereknek, akik mindenféle hamis cselekedetet hajtanak végre, semmilyen problémáik nincsenek.

Amikor látjuk ezt a helyzetet, vádoljuk Istent az ilyen igazságtalanságért. De Isten nem avatkozik bele a karma törvényeibe. Ő átadja a bölcsességet és az erőt, hogy a különböző szituációkkal szembe tudjunk nézni. Minden cselekedetben fontos a tudás. A mag csak akkor tud jól nőni, ha a föld megvan munkálva. Vajon előkészítjük arra a földet, hogy jó magvakat ültessünk vagy elvetjük a magvakat a köves földbe és várjuk a jó gyümölcsöket? Vagy jó cselekedeteket végzünk és várjuk az azonnali gyümölcsöt? Türelemre, bölcsességre és állandó figyelemre van szükség ahhoz, hogy jó gyümölcsöket kapjunk.

A megértéssel és a tisztaság, a béke és pozitivitás erejével végzett cselekedetek a jó karma. A tudás azt jelenti, hogy megértéssel cselekszem és látom a tettek következményeit az énre és másokra. Amikor ezzel a tisztasággal, a tudat békés állapotában hajtom végre a cselekedeteket, akkor a cselekedet ellenőrzés alatt van. Az ilyen cselekedetek emelkedettek, ösztönzők és élvezetesek. Amikor nem vagyok az eredeti, békés és tiszta minőségeim tudatában, akkor az önző vágyak, a féltékenység, a ragaszkodás és más alacsonyabb rendű érzések motiválják a cselekedeteimet. Az ilyen cselekedetekkel fokozatosan megkötjük önmagunkat.

Amikor megértés van és követem a természet törvényeit és a szellemi törvényeket mialatt cselekszem, élvezem a cselekedeteim gyümölcsét, de nem válok azáltal befolyásolttá és függővé, amit elérek.

De hogyan tudunk függetlenek maradni mások cselekedeteitől? A természet és a karma törvényei ismeretén kívül szükségünk van a világ dráma tudására is. Minden lélek szereplő és a saját szerepét játssza. Ez egy dráma, egy játék, amelyben a saját kapacitásomat azért használom, hogy kifejezzem a belső lehetőségeimet. Ha ezt úgy nézem, mint egy játékot, akkor nem szenvedek. Ha azt mondom: Óh! Az én karmám!, eldobom a fegyvereimet és hagyom, hogy mások befolyásoljanak engem.


Fordító: Szabó Marianna - www.bkwsu.hu
Szerző: S. Sudesh 
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk